Somarova

Kısaca: somarova, Bayburt ilinin Aydıntepe ilçesi Sorkunlu (toronsos) köyüne bağlı bir yayladır. ...devamı ☟

somarova, Bayburt ilinin Aydıntepe ilçesi Sorkunlu (toronsos) köyüne bağlı bir yayladır.

Tarihi

Kültür

Geleneksel olarak tezekle yakılmış tandırda yalı ekmek denilen ekmek çeşiti yapılır.Bunun yanında ek olarak lavaş adı verilen başka bir ekmek çeşitide yapılır. Çoçukların eline daha sıcakken içine yağ ve peynirle sarılıp verilir.

Coğrafya

Bayburt iline 45 Km., Aydıntepe ilçesine 16 Km. uzaklıktadır. Yayla nın Güneybatısın da kuş uçuşu 3,31km mesafde Zülfe dağı, güneydoğusunda 3,20km de Alaca (menge) köyü ve 5,90km de Başpınar(armutlu) köyü, Doğusunda 6,24km de Sorkunlu(toronsos) köyü, Batısında 3,08km de tohnovi yaylası ve kuzeyinde 2,15 km de çavdar yaylası ve 3,20km de 2375 rakımlı salmangas geçidi bulunmaktadır. Kara Buharalı (Kara Burga) hz. lerinin türbesi Somarova yaylası yaylaklarında ziyarettepe adı ile anılan karaburga tepesindedir. Karaburga tepesi kuzey yamacından Fatih Sultan Mehmet Han ın trabzon u feth için ordusunu götürüdüğü TOP yolu geçmektedir. Yine Bu tepenin zirvesinde Adı geçen top yolu güvenliğini sağlamak amacı ile kurulu ileri gözetleme karakolu kalıntıları mevcut olup, bu karakolda şehit olan ecdadımızın kabirleri Karaburga hz.nin türbesi ile yanyanadır. Karaburga tepesi tüm bayburt ovasına hakim tepe olup burada gün doğumu ve gün batımı seyri doyumsuz hazlar verir. Senenin 6 ayı karlarla kaplı olan yayla geriye kalan 6 ay da ise bağrında envai çeşit çiçekler yetişirir. Merası hayvanlar için mükemmelt lezzette olduğu içindir ki somarova yaylasında yaylaklanan hayvanların eti, sütü, yağı, peyniri doyumsuz lezzettedir.

Ulaşım

Yaylaya ulaşım: Bayburt'dan; Bayburt-Araklı-Trabzon karayolunun 40.km sinde tornavi mevkiinden sola dönüp, menge mezarlıklarından tekrar sola dönerek, Araklı,dan; Araklı- Dağbaşı- Bayburt Karayolunun 80.km si tohnovi mevkiinden sağa dönüp menge yaylası, menge mezarlıkları istikametinden ulaşılmaktadır

İklim

2750 m. yüksekliğe sahip Soğanlı Dağlarının kuzey yamaçlarında Karadeniz ikliminin etkisi görülür. Yaylanın tek akarsuyu Çoruh Nehrinin kollarınndan biri olan Tohnovi deresidir. Batı-Doğu istikametinde akan Tohnovi dresi ya da diğer adı ile çoruh çayı Çoruh nehrinin en büyük koludur. Ayrıca Çatiksu,Sorkunlu,Gümüsdamla ve Sirataslar dereleri Çoruh Nehrinin havzasında yer alan önemli kaynaklardır. Bu derelerde yılın her mevsiminde su bulunur. İlkbahar ve Sonbaharda bu derelerin taşıdıkları su miktarı artar. yaylamızda rüzgarlar Soğanlı Dağlarından Çoruh Nehri vadisine doğru eser ve yöre Balkar adi verilen rüzgarların etkisi altındadır. Ayrıca Somarova yaylası doğudan esen rüzgarlara da açıktır.

Nüfus

Sadece yayzlık yerleşke olduğu için nufus sayımı yoktur.

Ekonomi

yaylada ekonomi hayvancılığa bağlıdır. 80 haneli yalada zaman zaman 300-500 büyük baş, 500-900 küçükbaş hayvan yaylaklanır

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.