Sülfamit

Kısaca: Sülfamit Özellikle bakteri enfeksiyonlarında kullanılan sülfa ilaçlarının ortak adı. Sülfonamit olarak da bilinirler. Sülfamitlerin antibiyotiklerden başlıca farkı, bakterileri öldürmeyip sadece büyüme ve çoğalmalarını engellemesidir. Sülfamitler bakterilerin üremesini, üremeleri için gerekli olan paraamino benzoik asidin (PABA) yerine geçerek durdurur. İnsan hücreleri çoğalmak için PABA'i kullanmadıklarından sülfamitler insan hücrelerine zarar vermez. Sülfamitlerin çoğunda temel yapıyı o ...devamı ☟

Sülfamit Özellikle bakteri enfeksiyonlarında kullanılan sülfa ilaçlarının ortak adı. Sülfonamit olarak da bilinirler. Sülfamitlerin antibiyotiklerden başlıca farkı, bakterileri öldürmeyip sadece büyüme ve çoğalmalarını engellemesidir. Sülfamitler bakterilerin üremesini, üremeleri için gerekli olan paraamino benzoik asidin (PABA) yerine geçerek durdurur. İnsan hücreleri çoğalmak için PABA'i kullanmadıklarından sülfamitler insan hücrelerine zarar vermez. Sülfamitlerin çoğunda temel yapıyı oluşturan bileşik sülfanilamittir. Sülfanilamitler sadece veterinerlikte kullanılır.

Sülfamitler, penisilin ve diğer antibiyotiklerin geliştirilmesine kadar bakteri enfeksiyonlarının tedavisinde yaygın olarak kullanılırdı. Ancak sülfamitlere dirençli bakterilerin ortaya çıkması, toksikve başka yan tesirlerinin görülmesi sebebiyle günümüzde daha ziyade veterinerlikte kullanılmakta, tıpta KBB- barsak ve basit idrar yolu enfeksiyonlarında, faydalı olmaktadır.

Hamile ve emzikli kadınların kullanması mahzurludur. Doğuma yakın günlerde ve doğum sonrasında anneye ayrıca birkaç haftalık bebeklere verilince şiddetli sarılık ve hatta ölüme yol açabilir.

Yan tesirleri arasında başlıca allerjik deri döküntüleri, kaşıntı ve ateş sayılabilir. Bulantı, kusma, başağrısı, halsizlik, ruhi sıkıntı, karın ağrısı, eklem ağrıları ve ışığa aşırı hassasiyet sık görülen diğer yan tesirleridir. Nadir olarak da karaciğer bozuklukları, sarılık, anemi (kansızlık), çeşitli kan bozuklukları, morarma, ruhi bozukluklar, böbrek bozuklukları da görülebilir.

Kaynak: Rehber Ansiklopedisi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.