Taote Ching

Kısaca: Taote Ching, Pinyin yazımında DAODE JİNG (Çincede "Yüce Aklın Erdeminin Klasiği"), Çin felsefesinin klasiklerinden biri. Bu ad ilk kez Han hanedanı döneminde (İÖ 206İS 220) kullanılmış, Taoculuğun kurucusu Laozi(*) tarafından yazıldığı düşüncesiyle daha önceleri onun adıyla anılmıştır. Bununla birlikte yapıtı Laozi'nın yazdığı yönündeki geleneksel kabul 19. ...devamı ☟

Taote Ching, Pinyin yazımında DAODE JİNG (Çincede "Yüce Aklın Erdeminin Klasiği"), Çin felsefesinin klasiklerinden biri. Bu ad ilk kez Han hanedanı döneminde (İÖ 206İS 220) kullanılmış, Taoculuğun kurucusu Laozi(*) tarafından yazıldığı düşüncesiyle daha önceleri onun adıyla anılmıştır. Bununla birlikte yapıtı Laozi'nın yazdığı yönündeki geleneksel kabul 19. yüzyılda büyük ölçüde sarsılmış ve yazar sorunu bugüne değin çözülememiştir.. Yapıtta başka metinlerden, kişilerden, olaylardan ya da yerlerden söz edilmediği için de kesin tarihi saptanamamaktadır. Uzmanların yazılış tarihi konusundaki görüşleri İÖ 83. yüzyıllar arasında değişir.

Taote Ching'de, düzensizlik içindeki bir imparatorlukta uyum ve dinginliği yeniden sağlamaya yönelik bir yaşam biçimi ya da yolu önerilir. Yalnızca kendi çıkarlarını kollayan yöneticilerin sınır tanımaz ahlak yoksunluğu eleştirilir; Konfüçyüsçü etiğe özgü soyut ahlakçılığa ve mekanik bir kuralcılığa dayalı toplumsal eylem anlayışına karşı çıkılır. Metinde kullanılan Tao (yol) kavramı zor anlaşıhrhğı ve mistik boyutlan nedeniyle çok farklı biçimlerde yorumlanmış ve hem felsefenin, hem de dinin temel kavramlarından biri olmuştur, rao'nun özünü oluşturan "eylemsizlik" (wuwei) tam bir edilgenlik değil, doğaya aykırı eylemlerden kaçınmak anlamına gelir. Kendiliğindenliği, müdahalede bulunmamayı, doğal gelişim sürecini öne çıkarır. "Hiçbir şey yapma, her şey yerine gelir" anlayışına dayanır. Hiçbir şeye karşı koymayan Tao' nun akışına karşı konmayınca kargaşa biter, kavgalar sona erer, kan davaları ortadan kalkar. Her varlık Gök'ten ve Yer'den önce de var olan tükenmez, yorulmaz, görülmez ve işitilmez Tao'dan gelir. Halkta Tao ilkesini yerleştiren hükümdar her türlü yakınma gerekçesini ortadan kaldırır ve huzur içindeki bir ülkenin başı olur. Üzerine yazılmış yorumlann çokluğu Taote Ching'in geniş bir okur kitlesi bulduğunu düşündürmektedir. Günümüze 350'yi aşkın Çince, yaklaşık 250 Japonca.yorum ulaşmış, 1900'den sonra 40'tan fazla İngilizce çevirisi yapılmıştır. Türkçe çevirisi Taoizm (1946, 1978) ve Yüce Aklın Erdemi (1980, 1988) adlarıyla yayımlanmıştır.

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.