Tarık Kip

Kısaca: TARIK KİP(1927-2000)Tarık Kip, 1927 yılında Samsun'da doğdu. Abdullah Kip ile Zeynep Hanım'ın dört çocuğunun ikincisidir. Mûsikîsever bir aileden gelir. ...devamı ☟

TARIK KİP(1927-2000) Tarık Kip, 1927 yılında Samsun'da doğdu. Abdullah Kip ile Zeynep Hanım'ın dört çocuğunun ikincisidir. Musikisever bir aileden gelir. Dayısı Ahmet Sözen Necip Aşkın'dan ders almış; kardeşi Çetin Kip flüt, Metin Kip keman çalmıştır.

İlkokula Samsun'da başlamasına rağmen babasının İstanbul'a tayini dolayısıyle İstanbul'da bitirdi. Kolay öğrenen, başarılı olan bir öğrenci olduğu için öğrenim hayatı problemsiz geçmiştir. Orta öğrenimini "Deniz Gedikli Ortaokulu"nda tamamladıBu okuldan mezun olanlardan ilk üç dereceyi alanlar "Deniz Lisesi"ne gönderilirdi. Ancak bu sıralarda Refah gemisi batırılmış, çok sayıda denizcimiz şehid olmuştu. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın artan ihtiyacı nedeni ile bu uygulamadan vazgeçildi. Böylece 1947-1956 yılları arasında mecburi hizmetini tamamlayarak "Deniz Ordusu"ndan ayrıldı.

Musikiye olan heves ve yeteneği küçüklük yaşlarında ortaya çıkınca dayısından keman dersleri almaya başladı. Daha sonra mandolinle meşgul oldu. 1940-1956 yılları arasında gerek öğrencilik, gerekse görevde bulunduğu yıllarda zaman buldukça musiki çalışmaları yaptı. Ortaokulda iken okul bandosu ile okul cazında çalıştı. Ortaokuldan mezun olduktan sonra bir keman edinerek konserlerde dinlediği eserlerin notalarını satın alıp bunları çalmaya çalışırdı.

Böylece pek çok tanınmış ve sevilmiş Batı Musikisi eserlerini öğrenmiş ve keman tekniğini kendi kendine ilerletmiş oldu. Donanma Komutanlığı orkestrasının birçok konserine kemanı ile katılarak bu çalışmalardan büyük istifadeler sağladı.

Türk Musikisi ile ilgisi Gölcük'te görevli bulunduğu sıralarda başladı. Bir süre Kanun ve Ud 'la meşgul oldu. 1952 yılında İstanbul'a tayin olunca Gölcük'teki öğretmeni Tanburi Süleyman Erol, Laika Karabey'e yazdığı bir mektubu kendisine vererek "İleri Türk Musikisi Konservatuvarı"na gitmesini istedi. Böyle bir ortamda bilgisini ve tekniğini ilerletmek imkanını bulan Kip, Türk Musikisi nazari bilgilerini geliştirdi. Böylece bu dernekte keman öğretmenliği ve çok sesli çalışmalar yaptı. Derneğin kurucusu olan H. Sadeddin Arel'in her Cumartesi evinde yapmakta olduğu toplantılara çağrıldı. Bu toplantılardan çok şeyler öğrendi. Toplantılarda beş üyeli kemençe ailesinin dördüncü üyesi olan "Bas Kemençe"yi çaldı. Bas Kemençe'ye çalışması, sanatkarın radyolarımızda çaldığı viyolonsel'i de çalmasını sağladı.

İstanbul Radyosu'nda bas kemençe ile emisyonlara girmeye başlayınca, merhum neyzen Burhaneddin Ökte, her genç sanatkar adayına yaptığı gibi , kendisine yardım elini uzatarak o zamanlar Ankara Radyosu Müdür Yardımcısı olan kardeşi Tanburi İzzettin Ökte'ye tavsiye etti. Bu girişimle 1956 yılı sonlarında Ankara Radyosu'na tayini gerçekleşti. Bir yandan görevine devam ederken gece lisesini bitirerek, daha sonra Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nin "Kütüphanecilik" bölümünden diploma aldı.

1956 yılından 1993'e kadar viyolonsel ile Türk Musikisi yayınlarına saz sanatkarı olarak katılan Tarık Kip, bu süre içinde stajyerlere öğretmenlik de yaptı. 1993 yılında emekli oldu.

Bu arada çeşitli koro ve toplulukları yöneterek, repertuvar ve denetleme kurulları gibi sanat kurullarında üyelik yaparak musikimize değerli hizmetler verdi. Gerçekten bir sabır ve araştırma ürünü olan repertuvar kitaplarını hazırlayarak elimizde çok önemli bir kaynak olmasını sağladı ve ilgililerin istifadesine sundu.

Türk Musikisi repertuvarına ikisi sözlü olmak üzere peşrev, semai, medhal ve oyun havası türünde yirmiye yakın eser kazandırmıştır. Tarık Kip, kendisi gibi bir ses sanatçısı ve koro şefi olan Yüksel Kip ile evliydi.

21. Eylül. 2000 Perşembe günü kaybettiğimiz bu değerli sanatçımızı saygıyla ve rahmetle anıyoruz.Cenazesi 22.Eylül. 2000 Cuma günü saat:12.00' de Ankara Radyosu'nda yapılacan törenin ardından, Kocatepe Camii'nde kılınacan cenaze namazından sonra Cebeci Asri Mezarlığı'nda toprağa verilmiştir.

Allah Rahmet eylesin.

Hazırlayan:Tahir AYDOĞDU

Kaynak:Türk Musikisi Tarihi. . . . . . . . . Dr. Nazmi ÖZALP

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.