Tavaif-I Müluk

Kısaca: Tavaif-i Müluk Endülüs ve Anadolu'da kurulan Müslüman şehir ve bölge devletlerinin adı. Tavaif-i Müluk, Osmanlıca bir terkip olup, beyler topluluğu manasındadır. Endülüs'te Tavaif-i Müluk: İspanya'da Endülüs Emevi Devleti çökünce, bölgede çok sayıda mahalli hanedanlar ortaya çıkıp, bulundukları mevkiye hakim oldular. Bunların çoğu şehir devleti vasfındaydı. Eftasiler, Endülüs'ün güney batısındaki geniş bölgelere hakim oldular. Bu hanedanlar, Emevilerin idaresi altındaki toplulukların v ...devamı ☟

Tavaif-i Müluk Endülüs ve Anadolu'da kurulan Müslüman şehir ve bölge devletlerinin adı. Tavaif-i Müluk, Osmanlıca bir terkip olup, beyler topluluğu manasındadır.

Endülüs'te Tavaif-i Müluk: İspanya'da Endülüs Emevi Devleti çökünce, bölgede çok sayıda mahalli hanedanlar ortaya çıkıp, bulundukları mevkiye hakim oldular. Bunların çoğu şehir devleti vasfındaydı. Eftasiler, Endülüs'ün güney batısındaki geniş bölgelere hakim oldular. Bu hanedanlar, Emevilerin idaresi altındaki toplulukların vasfına sahipti. İşbiliye'deki Abbadiler ile Saragosa'daki Hudiler Arap asıllıydı. Badajoz'daki Miknasa Eftasileri, Tuleytula'daki Havvannara Zunnunileri ve Malaga'daki Hammudiler Berberi asıllıydı. Endülüs'teki Tavaif-i Müluk devletçikleri arasındaki mühim olan hanedanların hakim oldukları mevkiler ve iktidar yılları şöyledir:

Malaga ve Algeciras'taki Hammudiler (1010-1057), İşbiliye'deki Abbadiler (1023-1091), Gırnata'daki Ziriler (1012-1090), Niebla'daki Benu-Yahya (1023-1051), Silves, Algerve'deki Benu-Müzeyn (1028-1053), Albarracin, La Sahla'daki Benu-Rezin (1011-1107), Alpuenti'deki Benu-Kasım (1029-1092), Kurtuba'daki Cevheriler (1031-1069), Batliyas'taki Benu-Mesleme de denilen Eftasiler (1022-1094), Tuleytula'daki Zunnuniler (1009-1085), Valencia'daki Benu-Sumadih (1039-1087), Saragosa, Lerida, Tutile, Calatayud, Denia, Tortosa'daki Tucibiler (1019-1039), Hudiler (1039-1043), Majorka'daki Benu Mücahid ve Benu-Ganiye (1022-1205) bu mevkilere hakim oldular. On birinci yüzyılın sonunda bölge bütünüyle Murabitlerin hakimiyetine geçti.

Anadolu'daki Tavaif-i Müluk: Bunlara Anadolu Beylikleri de denir. Anadolu Beylikleri Devletinin Moğollara 1243 Kösedağ Harbinde yenilmesinden sonra meydana gelen otorite boşluğundan faydalanılarak kurulmuştur. Hepsi Türk asıllı olup, Müslüman ve Ehl-i sünnetti. Anadolu Beylikleri, Bizanslılar ve Moğolların Türk ve Müslüman bölge ahalisine yaptıkları zulme tepki olarak doğdu. Beylik mensupları, Orta Asya'daki Moğol zulmünden kaçıp, Selçuklular tarafından Anadolu'ya yerleştirilen Oğuz boylarıydı. Çeşitli Oğuz boylarına mensup topluluklar, bulundukları mevkilerde Türkün teşkilatçılık ruhuyla birkaç şehir ve bölgeden meydana gelen yirmiden fazla beyliği çok kısa zamanda kuruverdi. Bu beylikler, kurulmasından itibaren Bizanslılar, Moğollar ve Haçlı Seferleri artıklarıyla mücadeleyi başlattılar. Anadolu Beyliklerinin mücadelesinden sonra Türkiye Selçukluları Devleti kendini toparlamasa da, tarihi misyonunu yeni Türk devletleri ve sonra bütünüyle Osmanlılar tamamlamıştır. (Bkz. Anadolu Beylikleri)

Kaynak: Rehber Ansiklopedisi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.