Tembel ayı

Tembel ayı (Melursus ursinus), ayıgiller (Ursidae) familyasından, Hindistan ve Sri Lanka'nın tropikal ve astropikal bölgelerindeki ormanlarda yaşayan memeli türü.

Tembel ayı

Taksokutu | renk = lightgreen | ad = Tembel ayı | statü = VU | resim = Sloth bear 1.jpg | alem = Animalia (<small>Hayvanlar</small>) | şube = Chordata (<small>Kordalılar</small>) | sınıf = Mammalia (<small>Memeliler</small>) | takım = Carnivora (<small>Etçiller</small>) | alttakım = Caniformia (<small>Köpeğimsiler</small>) | familya = Ursidae (<small>Ayıgiller</small>) | cins = Melursus | cins_yazar = Meyer, 1793 | tür = M. ursinus | ikili_ad = Melursus ursinus | ikili_ad_yazar = (Shaw, 1791)

Tembel ayı (``Melursus ursinus``), ayıgiller (Ursidae) familyasından, Hindistan ve Sri Lanka`nın tropikal ve astropikal bölgelerindeki ormanlarda yaşayan memeli türü. Adını yavaş hareket etme özelliğinden alan bu ayıların görme ve işitme duyuları zayıf, ama koku alma duyusu güçlüdür.

Özellikleri



Erişkin bir tembel ayının omuz yüksekliği ortalama 75 cm, uzunluğu 1.5 m, kuyruğu çok kısa ve yaklaşık 10 cm, ağırlığı 90-110 kg dolayındadır. Uzun, sarkık tüylü postu siyahtır. Bazen arada boz ve kızıl kahverengi tüyler görülür. Yüzünün büyük bölümünde beyaza ya da siyaha çalan tüyler, göğsünde de aynı renkte hilal biçimli bir leke vardır.

Yaşam şekli ve beslenme



Geceleri etkinlik gösterir ve buldukları böcek kolonilerini yağmalarlar. Ön ayaklarındaki uzun, kıvrık tırnaklar arı ya da termit yuvaları parçalamalarına uygundur. Tembel ayının üst çenesinde orta kesicidişlerin yeri boştur. Böceklerin yanı sıra meyve, bal, tohum ve küçük omurgalılarıda yer.

Üreme



Dişi yedi ay süren gebelik döneminin ardından 1-3 yavru doğurur. Yavrular 2-3 yıl kadar annelerinin yanında kalır.

Kaynakça

Encyclopaedia Britannica`nın Sloth Bear (Tembel ayı) başlığından Türkçe`ye çevrilmiştir.

Dış bağlantılar

commons-ufak|Melursus ursinus species-ufak|Melursus ursinus



Kaynaklar

Vikipedi

İlgili konuları ara

Yanıtlar