Trakyakent

} Kısa ismi Trakyakent olan Doğu Batı Trakya Belediyeler Birliği, sınır ötesi işbirliği çalışmalarını yürüten belediyeler birliğidir.

Amaçları

Doğu-Batı Trakya Belediyeler Birliği (TRAKYAKENT); 4517 sayılı Kanunla kabul edilen Avrupa Konseyi Sözleşmesine dayanarak ve Dışişleri Bakanlığından alınan olumlu görüş ve bu Bakanlığın eş güdümünde, anılan Avrupa Konseyi Sözleşmesine taraf olan Devletlerin Yerel Yönetimleri ile işbirliği yapmaktadır.

Doğu-Batı Trakya Belediyeler Birliği (TRAKYAKENT) Avrupa Konseyinin Yerel Topluluklar ve Yönetimler arasında Sınır Ötesi İşbirliği Avrupa Çerçeve Sözleşmesinde sayılan

  • Çevre Tarım ve Mekansal Planlama
  • Turizm
  • Kültür Eğitim ve Araştırma
  • Taşımacılık, Ulaştırma
  • Ekonomi ve İstihdam
  • Sınır Nüfusu, Sağlık, Sosyal Hizmetler
  • Afet ve acil durumlarda yardımlaşma konularında, Avrupa Konseyi Sözleşmesine taraf olan Devletlerin Belediye ya da Belediye *Birlikleriyle işbirliği protokolleri yapabilecektir. Avrupa Konseyi Sözleşmesine taraf olan Devletlerin Belediyeleri ya da Belediye *Birlikleri ile işbirliği protokolleri yapılırken aşağıda belirtilen maddeler geçerli olacaktır.
  • Avrupa Konseyi Sözleşmesine taraf olan Devletlerin Belediye ya da Belediye Birlikleri arasında işbirliği yapmak.
  • Avrupa Konseyi Sözleşmesine taraf olan Devletlerin Belediye ya da Belediye Birliklerinin mevcut problemlerini ortaya çıkarmak ve bunların çözümüne yardımcı olmak.
  • Yeni imkanların yaratılmasına çalışmak ve yeni işbirliği olanakları yaratmak.
  • Sınır bölgelerinde yapılacak işbirliğini Ulusal ve Uluslararası düzeyde teşvik etmek.
  • Ulusal ve uluslararası düzeyde sivil toplum kuruluşları ile işbirliğini teşvik etmek.
  • Üyeler arasında değişik ülkelerden özellikle balkanlardan tecrübe ve iletişim alışverişi yapmak ayrıca bölgenin gelişimi için ortak program belirlemek ve yönlendirmek.
  • Sınır bölgeleri ve daha geniş bölgelerin işbirliği ile ilgili yapılacak faaliyetlerin gerçekleştirilmesi, faaliyetlerin Avrupa Birliği Konseyi ve diğer uluslararası kuruluşların faaliyetleri ile birlikte genişletilmesini sağlamak.
  • Avrupa Birliği kuruluşlarının sınır bölgeleri faaliyetlerinde bilgilendirmek ve yapılacak faaliyetlere katkısını sağlamak.
  • Birliğin amacına yönelik hedeflere ulaşmak için milli kaynaklardan Avrupa kaynaklarından diğer uluslararası kurum ve kuruluşlardan yardım kabul etmek.
  • Milli sınırlar içinde ve dışında bulunan kendine benzer kurum ve kuruluşlarla sınır ve sınır ötesi protokollerin yapılmasını sağlamak.


Komşu ülke belediye ya da belediye birlikleri ile düzenlenen her bir protokol için 3335 sayılı Kanundaki yasal prosedür uygulanacaktır.

Trakya` da ki tüm Belediyeleri Birlik çatısı altında toplamak.

Yurtiçinde belediyecilik konusunda görev ve hizmet yürüten kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, kamu kurumu niteliğinde ki meslek kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yapmak ve ortak hizmet projeleri yürütmek.

Belediyecilik alanında faaliyette bulunan uluslar arası kuruluşlar ve yabancı ülke yerel yönetim birlikleri, dernekleri ve benzeri kuruluşları ile işbirliği yapmak, ortak projeler yürütmek, gerektiğinde bu tür kuruluşlara üye olmak buralarda belediyeleri temsil etmek, belediyelerin bu kuruluşlarla ve diğer ülke belediyeleri ile ilişkilerine aracılık etmek. AB sürecinde ülkemizin yönetimler konusunda yapması gereken işler ve hazırlıklara katkı sağlamak belediyelerin AB`nin hibe, teknik yardım, eleştirme vb. program ve imkanlardan yararlanmalarına yardımcı olmak.

İlgili mevzuat ve bu tüzük hükümlerine uygun olarak belediyeciliğin gelişmesine katkı sağlayacak her türlü faaliyet ve girişimde bulunmak.

Üye belediyeler arasında yardımlaşma ve işbirliğini, teknik ve idari bilgi ve deneyim değişimini teşvik etmek, iyi uygulama örneklerinin yaygınlaşmasını desteklemek.

Belediyelerin seçilmiş ve atanmış personel ve görevlilerine yönelik eğitim programları düzenlemek.

Tarihçe

Türkiye; Konseyi Çerçevesinde 21 Mayis 1980 tarihinde Madrid` te imzaya açilan Yerel Topluluklar ve Yönetimler Arasinda Sinir ötesi Isbirligi Avrupa Çerçeve Sözlesmesi`ni 04 Subat 1998 tarihinde Strazburg`ta imzaladiktan sonra 01 Subat 2000 tarihinde `Is bu sözlesme Türkiye` nin diplomatik ilişkisi bulunan ülkelerin Yerel Yönetimleriyle kurulacak işbirliği bakımından ve sadece Türkiye` deki Özel Idareler, BELEDIYELER, Köyler ve MAHALLI İDARE BİRLİKLERİ` nde geçerli olmak kaydiyla 4517 sayili kanunla onaylamış ve 04 Subat 2000 Tarihli Resmi Gazetede yayınlayarak yürürlüğe koymuştur.

Uluslararasi girişimlerin ve Türkiye`deki yasaların başlıklarının sunulduğu yukarıdaki paragraf Dogu-Bati Trakya Belediyeler Birliğinin hareket mekanizmasını teşkil etmektedir.

Dogu-Bati Trakya Belediyeler Birliginin kuruluş aşamasında geçirdiği evreler anlamlı ve kayda değerdir.

Birliğin ilk tohumlari 1995 yılında Yunanistan`ın Sapes İlçesi ile Tekirdağ`ın Ereğlisi Ilçesi Belediyelerinin büyük bir ileri görüşlülük sergileyerek "Kardeslik" protokolü imzalamalari ile atilmistir.

Iki ilçe arasinda kurulan dostluk sessiz sedasiz devam ederken 17 Agustos 1999 gecesi Bölgesi`nde yasanan depremle bütün Türkiye` nin derinden sarsilmasina ilk kosanlar arasinda Marmara Ereglisi Belediyesi ile yillar önce kardes olan komsumuz Yunanistan` ın Sapes Belediyesi vardi.

Tirlar dolusu insani yardimla Türkiye` ye gelen Sapesliler o günün Tekirdağ Valisi Sn. Zeki ŞANAL, Tekirdag Belediye Başkani Sn. Osman TABAK, Marmara Ereğlisi Belediye Başkani Sn. Ibrahim UYAN, Tekirdag` a bağlı ilçelerin Belediye Başkanlari, kalabalik bir halk ve basın ordusu tarafindan şükran gözyaşlari ile karsilandi ve bu duygusal tabloyu saglam zeminlere oturtmak, gelistirmek ve kaliciligini sağlamak üzere girisimde bulunmaya karar verildi.

Türk-Yunan Belediyelerinin karsılıklı yürüttükleri girişimlerin sonuçlarini ve bundan sonra yapılacaklari görüşmek üzere; Türkiye tarafindan 20, Yunanistan tarafindan 17 Belediye Baskani, Marmara Ereglisi Kaymakami, Türk ve Yunan Basinindan olusan bir grup katilimci 25 Ocak 2000 tarihinde Marmara Ereglisi Halk Egitim Merkezi salonunda bir araya geldi. Yaklasik 8 saat süren ve karsilikli tanisma, kaynasma, bilgi ve öneri ile geçen ilk toplantida iki ülke Belediyeleri arasinda bir birlik olusturulmasina karar verildi.

Birligin çalisma yöntemini, adini, amblemini, her iki ülkenin yasalarinin müsaade sinirlarini ve prosedürü olusturmak üzere çalışma grupları oluşturuldu.

Türk tarafinin çalışma grubuna;

[1], [2], [3], Ereğlisi ve [4] Belediye Baskanlari.

Yunan tarafinin çalisma grubuna;

[5], [6], [7] Belediye Baskanlari seçildiler.

Temsilci Belediye Baskanlari daha sonra sirasiyla:
  • 21 Mart 2000 tarihinde Sapes Belediyesinde
  • 04 Nisan 2000 tarihinde Ipsala Belediyesinde
  • 25 Nisan 2000 tarihinde Trayanupoli Belediyesinde
  • 10 Mayis 2000 tarihinde Kesan Belediyesinde


Ortak toplantilar yaparak her iki ülkenin yasalari çerçevesinde is birliklerinin alt yapisini olusturdular.

Buna göre:

Her iki tarafta kar amaci gütmeyen Birliklerini kuracaklar Birlige, Dogu-Bati Trakya Belediyeler Birligi adini verecekler, Türk tarafi kurulan Birlige kisaca "TRAKYAKENT", Yunanistan tarafi "POLIS" adini verecek ve Birliklerin Tüzüklerinde yapilacak ortak isler belirlenerek is birligi yasal zemine oturtulacaktir.

18 Nisan 2000 tarihinde Tekirdag Belediyesinde ortak bir toplanti yapan Türk tarafi Belediye Baskanlari: 01 Subat 2000 tarih 4517 sayili kanun ve 3335 sayili "Mahalli Idarelerin Uluslararasi Nitelikteki Tesekküllerin Kurulmasi Hakkindaki" Kanun ile Türkiye tarafindan 04 Subat 1998 tarihinde Strazburg` ta imzalanan Avrupa Konseyince 21 Mayis 1980` de imzaya açilan "Yerel Topluluklar ve Yönetimler Arasinda Sinir Ötesi Avrupa Çerçeve Sözlesmesi" ne dayanarak "DOGU-BATI TRAKYA BELEDIYELER BIRLIGI" nin kurulmasi, Içisleri ve Dis isleri Bakanliklarimizin önerileri dikkate alinarak Birlik tüzügünün hazirlanmasi, Birlik Merkezinin Tekirdag olmasi konusunda görüş birligine vardilar.

Hazirlanan Dogu-Bati Trakya Belediyeler Birligi Tüzügü 3335 sayili Yasa geregince; Içisleri Bakanligimiza ve Disisleri Bakanligimiza sunuldu. Içisleri Bakanligimizca; Disisleri Bakanligimizdan 1 Eylül 2000 tarihinde uygun görüs alinarak Bakanlar Kuruluna gönderen TRAKYAKENT tüzüğü;

13 Ekim 2000 tarihli ve 2000/1461 sayili Bakanlar Kurulu karari ile onaylandi ve 28 Kasim 2000 tarih 24244 sayili Resmi Gazetede yayinlanarak yürürlüge girdi.

TRAKYAKENT` in ilk meclis toplantısı 22 Aralik 2000 tarihinde Tekirdag Valisi Sn. Cemalettin SEVIM baskanliginda gerçeklestirildi. Ilk Meclis toplantisindan bu güne kadar Trakyakent` in yaptigi çalismalar söyledir:

Trakyakent Encümeni her ayin ikinci ve son Cuma günleri periyodik olarak toplanmis ve bu toplantilar neticesinde alinan kararlar dogrultusunda;
  • Birlik Merkezinin isler hale gelmesi için gerekli olan demirbaslar, mefrusat, kirtasiye, telefon, bilgisayar vb. malzemeler alinarak *Birlik Merkezine Islerlik kazandirilmistir.
  • Trakyakent Resmi Mührü Darphane ve Damga Matbaasi Genel Müdürlüğü` nce yaptirilarak teslim alinmistir.
  • Trakyakent` in taksite bagli is ve islemlerinde kullanilmak üzere 5 adet mühür bastirilmistir.
  • Trakyakent` in kurulusunu duyurmak ve kutlamak üzere oturum baskanligi Mahalli Idareler Genel Müdürü Zeki SANAL tarafindan yapilan bir Konferans düzenlenmistir. 12 Ocak 2001 tarihinde Marin Prenses Otelde yapilan konferans Türk ve Yunan basini tarafindan da izlenmis ve Yunan basininda manset haber olarak yer almistir.
  • Trakyakent` te çalistirilacak personelin kadro ihdaslari için gerekli yazismalar yapilmistir.
  • Trakyakent` in Büro Hizmetlerinde çalistirilmak üzere 1 adet sözlesmeli büro elemani istihdam edilmistir.
  • 26 Ocak 2001 tarihinde Yunanistan` ın Gümülcine ilinde düzenlenen Dogu Avrupa` da Bölgesel Isbirligi konulu konferansa davet edilen Trakyakent Encümen üyeleri bu toplantida Dogu-Bati Trakya Belediyeler Birligi` ni ve Güneydogu Avrupa` da yasanan çevre sorunlarinin ve sosyal çekismelerin nasil çözülecegi konusundaki önerilerini sunarak katilimci ülkeleri Trakyakent konusunda bilgilendirmislerdir.
Trakyakent` in kurulus amaci dogrultusunda Avrupa Birligi üyesi komsumuz Yunanistan` da bulunan Bati-Dogu Trakya Belediyeler Agi ile Isbirligi Protokolü imzalanmistir.
  • 17 Mart 2001 günü Yunanistan` ın Gümülcine ili Sapes ilçesinde, Devlet Bakanimiz Sn. Yüksel YALOVA, Yunanistan Disisleri Bakani Sn. Yorgo PAPANDREU, Avrupa Birligi Yerel Yönetimler Baskani, iki ülkenin milletvekilleri ve belediye baskanlarinin huzurunda yapilan Protokol Töreni, basin mensuplari ve halk tarafindan ilgi ve takdirle izlenmistir.
  • Türkiye` den 150 kisilik bir heyetle katilarak imzaladigimiz isbirligi protokol metni ekte sunulmuştur.
  • Ulu Önderimiz Mustafa Kemal ATATÜRK` ün dönemin Yunanistan Cumhurbaskani Venizelos ile imzaladigi isbirligi protokolünden bu yana iki ülke arasinda ilk kez Trakyakent tarafindan gerçeklestirilen işbirliği sebebiyle Birlik Baskanımız 2001 yılı Abdi Ipekçi "İLETİŞİM" ödülüne layik görülmüstür.
  • Trakyakent WEB sayfasi hazirliklarina başlanmıştır. Önümüzdeki günlerde tamamlanacak olan web sayfası sayesinde Trakyakent` in ve üye belediyelerimizin tüm dünyaya tanıtılması amaçlanmaktadır.
  • Trakyakent üyesi belediyelerimizi ve Trakyakent` i yazi ve fotoğraflarla anlatan bir kitap yapmak üzere baslatilan çalismalarimiz devam etmektedir.
  • Yunanistan yerel yönetimleri ile yaptigimiz isbirligi protokolüne taraf olan Yunan belediyelerini (yerel) Türk basinina tanitmak amaciyla gazetecilerimizle Haziran ayi sonunda Yunanistan` a gidilmis ve basin mensuplarinin protokol yapilan Yunan Belediyelerini tanimalari saglanmistir.
  • Tekirdag Belediyesi Musiki Cemiyetinin ses ve saz sanatçilarinin 20 Eylül 2001 tarihinde Gümülcine` de konser vermeleri organize edilerek Türk Müzigimizin Yunanistan` da tanitilmasina katkida bulunulmustur.
  • Özellikle is adamlarimiza Yunanistan` da yeni is olanaklari yaratma ve iki ülke arasinda ticari alisverisi yerel bazda desteklemek amaciyla 19 Ekim 2001 tarihinde "Küçük Ölçekli Isletmeler" konulu bir sempozyum düzenlenmis ve Iskeçe Ticaret Odasi Üyeleri ile *Tekirdag Ticaret Odasi Üyeleri bir araya getirilerek tanistirilmislardir.
  • 2 Kasim 2001 tarihinde Atina` ya gidilerek Birlesmis Milletler himayesinde olan Abdi İpekçi İletisim Ödülü alinmistir.
  • Dogu-Bati Trakya Belediyeler Birligi "TRAKYAKENT" çalismalarini Yunanistan ile sinirlamayip tüzügünde belirtilen amaçlar dogrultusunda yine Avrupa Konseyi üyesi olan komsumuz Bulgaristan ile iliskilerini baslatmis ve yapilan tanisma, kaynasma, degerlendirme toplantilarini tamamlayarak 8 EKIM 2001 tarihinde; Türkiye` den Edirne, Tekirdag ve Kirklareli Valilerimizin, Bulgaristan` dan Stara Zagora ve Yambol Valileri ile "TRAKYAKENT" ve "RAMTRAKYA" - "TRAKIA POLIS" üye Belediye Baskanlarinin nezaretinde karsilikli İşbirliği Protokolü imzalanmistir. Bulgaristan ile yapılan Protokolün bir örneği ekte sunulmuştur.
  • 20 HAZIRAN 2001 tarihinde Avrupa Konseyi Yunanistan Masasi Baskani Sn. Anna Diyamandopulu ile Brüksel` de bir görüsme yapilmis ve Birliklerimize Avrupa Konseyi` nden destek sözü alinmistir.
  • TRAKYAKENT Yönetim Kurulu olarak 18-19 MAYIS 2001 tarihlerinde Sofya` da gerçeklestirilen yerel yönetimlerle ilgili Uluslararasi konferans için yapilan davete icabet edilmis ve konferansa katilan Avrupa Ülkeleri yerel yönetim temsilcilerine Dogu-Bati Trakya Belediyeler Birligi anlatilmistir.
  • Türk Belediyeler Birligi Dernegi ve Konrad Adenauer Vakfi tarafindan organize edilen ve 23-24 Kasim 2000 tarihinde Edirne`de gerçeklesen "Türk Yerel ve Bölgesel Yönetimlerinde Sinir Ötesi Isbirligi için gelistirilecek Strateji ve Projeler" konulu toplantiya katilarak diger katilimcilarin görüslerinden faydalanilmis ve Trakyakent` in çalismalari anlatilmistir.
  • Avrupa Konseyi tarafindan 30 HAZIRAN - 1 TEMMUZ 2000 tarihleri arasinda Sofya` da yapilan "Iyi Komsuluk Iliskilerinin Gelistirilmesinde Avrupa Bölgelerinin Rolü" konulu konferansa konusmaci olarak katilan Yönetim Kurulumuz Avrupa Konseyi` nden Tesekkür almistir.
  • Bulgaristan` ın Burgaz sehrinde 4-6 Ekim 2001 tarihleri arasinda yapilan Belediye Baskanlari zirvesinde "Modern ve Sürdürülebilir Avrupa Akdeniz Politikasi Yolunda Kalkinma Için Ortaklik" konulu toplantiya gidilmistir.
  • Yerel yönetimler olarak tüm bu çalismalari yaparken;öncelikle Türkiye` de ilk olmanin ve Uluslararasi arenada yapilan toplantilarda ülkemizi temsil etme bilinciyle hareket etmenin sorumlulugunu sürekli birinci planda tuttuk.
  • Bu asamalarda bizlere Içisleri Bakanligi Mahalli Idareler Genel Müdürlügümüz aydinlatici ve yol gösterici oldu.


Trakyakent` in çözüm bekleyen problemleri

  • Dogu-Bati Trakya Belediyeler Birligi TRAKYAKENT`in varligini ve kurulus amaçlarini Avrupa Konseyi` ne duyurmak.
  • Avrupa Konseyi`ne bagli Yerel Yönetim üst birliklerine üyeligimizin ve destek almamizin yollarini göstermek üzere Disisleri Bakanligimizin ilgili Dairesinin Trakyakent`e önderlik yapmasi.
  • Avrupa Birligi`ne giriş sürecinde Avrupa Kenti olmanin temel kosullari olan bazi projelerimizin (Özellikle Kati ve Sivi Atik Aritma ve Imha Tesisleri Projesi, Sivrisinekle Köklü Mücadele Projesi v.b.) hayata geçirilebilmesi için basvuracagimiz merciler ve yöntemleri konusunda yardim talebi.
  • Trakyakent` in Merkezi olan TEKIRDAG ilimizde bir Uluslar arasi Kültür-Tarim-Turizm ve Sanayi Fuari kurulmasi konusunda destek talebi.
  • Trakyakent üyelerinin ve görevlendirdigi yetkililerin yurtdisina çikislarinda yasadigi bürokratik engellerin ve Yurtdisi çikis fonunun kaldirilmasi için bir çözüm bulunmasi.
  • Trakyakent`in isbirligi yaptigi Bulgaristan Belediyelerinin uhdesinde bulunan tarim arazilerinin kiralanarak bölgemizdeki tarimcilar tarafindan islenmesi konusunda kolayliklar saglanarak elde edilen ürünün ülkemize veya diger ülkelere satisi konusuna destek verilmesini ve yasanan problemlerin çözümü.
  • Avrupa Komisyonu` ndan, Türkiye Cumhuriyeti Basbakanlik Dairesine; Marmara Bölgesi` ndeki deprem kusagi bölgelerinin yeniden yapilandirilmasi, gerekli önlemlerin alinarak felaketlerin önlenmesi ve halkin bilgili ve duyarli hale getirilmesi için bir program hazirlandigini, bu programa göre çalisma tekliflerine en az 1.000.000 euro, en çok 4.000.000 euro ile destek olunacagini ögrendik. Birinci derecede deprem kusaginda yer alan üyelerimiz için büyük önem arz eden bu programdan yararlanabilmemiz için dogru bilgiye ve yönlendirilmeye ihtiyaç duymaktayiz.
  • Içisleri Bakanligimizdan talep ettigimiz ancak tasarruf tedbirleri gerekçesiyle bugüne kadar olumlu gelisme kaydedemedigimiz kadro ihdasi ve maddi yardim konusundaki sikintilarimizin çözümlenmesi.
  • Tüm bu sikintilara ragmen, büyük bir hizla büyüyen ve kurumsallasan Dogu-Bati Trakya Belediyeler Birligi "TRAKYAKENT" in çalismalarinin yönlendirilmesi konusunda destek olunmasi.


Dış bağlantılar

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.