Türk-Japon Ilişkileri

Kısaca: == Türk-Japon ilişkileri tarihi==*1873`te Japonya temsilcisi Fenichiro Fukuchi Türkiye`ye (トルコ = Toruko okunur) geldi. *1881`de Abdülhamid Masaharu Yoshida`yı kabul etti.*1887`de Prens Komatsu, Abdülhamid`i ziyaret etti, dostluk nişanı sundu. ...devamı ☟

Türk-Japon ilişkileri
Türk-Japon Ilişkileri

}

Türk-Japon ilişkileri tarihi

  • 1873`te Japonya temsilcisi Fenichiro Fukuchi Türkiye`ye (トルコ = Toruko okunur) geldi. *1881`de Abdülhamid Masaharu Yoshida`yı kabul etti.
  • 1887`de Prens Komatsu, Abdülhamid`i ziyaret etti, dostluk nişanı sundu. Bu nişan Topkapı Müzesi`ndedir.
  • 1889`da Abdülhamid, Osman Paşa`yı Ertuğrul Fırkateyni ile Japonya`ya gönderdi. 12 Temmuz 1889`da yola çıkan Ertuğrul Fırkateyni, 7 Haziran 1890`da Japonya`ya ulaştı. Yolculuk, güzergah üzerindeki İslam ülkelerinde karşılaşılan coşku nedeniyle uzadı. Ertuğrul Fırkateyni 16 Eylül 1890`da Honshu adasının güneyindeki Kushimoto`da battı, 650 kişiden 581`i öldü, kurtulan 69 kişi imparatorun emriyle Hiei ve Kongo gemileriyle İstanbul`a gönderildi. Kushimoto`da Ertuğrul Anıtı dikildi.
  • 1900 başlarında Müslüman seyyah Abdürreşid İbrahim (1857-1944) Japonya`ya gitti. Anılarını ``Alem-i İslam`` adıyla yazdı.
  • 1. Dünya Savaşı`nda iki ülke karşı taraftaydı. Japonya 1. Dünya Savaşı galipleri arasında Lozan`da yer aldı. 7 Temmuz 1924`de Türkiye`yi resmen tanıdı. Tokyo ve İstanbul elçilikleri açıldı. Japonya büyükelçiliği 1937`de Ankara`ya taşındı.*1931`de Prens ve Prenses Takamatsu Türkiye`yi ziyaret ederek Atatürk`e onur kılıcı hediye ettiler. Bu kılıç Anıtkabir müzesindedir.
  • 6 Ocak 1945`te Türkiye, Japonya ile ilişkisini kesti. 23 Şubat 1945`te Almanya ve Japonya`ya savaş ilan etti. 15 Ağustos`ta Japonya, şartsız yenilgiyi kabul ettiğinde yenilen ülkeler tarafındaydı.
  • 25 Haziran 1950`de Türkiye, Kore savaşına 1 tugayla katıldı ve 1952`de NATO`ya girdi.
  • 14 Mayıs 1952`de TBMM San Francisco antlaşmasını onayladı, Tokyo`da Türk (トルコ人= Torukojin okunur) büyükelçiliğini açtı, İzzet Aksalur elçiliğe atandı. Japonya da Ankara`da 4 Temmuz 1953`de büyükelçilik açtı, Shinichi Kamimura atandı.
  • 27 Kasım 1956`da Fatin Rüştü Zorlu Japonya`ya gitti. 1958`de Adnan Menderes, 1959`da Refik Koraltan Japonya`yı ziyaret ettiler, ortak bildiri yayınlandı, kültür alışverişi antlaşması yapıldı.
  • 28 Eylül 1959`da Türkiye Tokyo büyükelçisi Anderiman ve eşi intihar etti.
  • 1962`de Türk Japon Parlamentolararası Dostluk Grubu kuruldu. 1964`te Ferit Melen Japonya`da maliye bakanı Kakuei Tanaka ile görüştü. Japonya OECD`ye girdi.
  • 1964`de Prens ve Prenses Mikasa, Türkiye`ye gelerek Başbakan İsmet İnönü, Dışişleri Bakanı Feridun Cemal Erkin ve Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel ile görüştüler. Mikasa, Atatürk Barış Ödülü aldı.
  • Türkiye, Boğaziçi Köprüsü ihalesi açtı. Japonya ihaleye girdi, fakat kazanamadı, ancak Türkiye`ye 1971 ve 1978`de kredi yardımı yaptı. 13 milyon yenlik yardım Hasan Uğurlu Hidroelektrik Santralı ve Haliç Köprüsü yapımlarında kullanıldı.
  • 1978`de BM Güvenlik Konseyi`nde daimi olmayan ülke seçimi oylamasında iki aday ülke vardı: Bangladeş ve Japonya. Türkiye, Bangladeş`ten yana oy kullandı.
  • Turgut Özal, Japonya`ya ilk ziyaretini 1981`de başbakan yardımcısı olarak yaptı. Japonya`nın ortak olduğu şirket, Fatih Sultan Mehmed Köprüsü`nü inşa etti, Kınalı-Sakarya Otoyolu yapıldı.
  • Türkiye makine, elektronik aletler, çelik, kimyasal maddeler, taşıt, yedek parça alırken, Japonya`ya balık, krom, halı, tütün, domates sattı.
  • 1985`de İran-Irak savaşı sırasında Tahran`da mahsur kalan Japonlar, Türk uçaklarıyla ülkelerine ulaştırıldı. Turgut Özal, başbakan olarak 170 kişilik bir heyetle Japonya`ya gitti. Japonya Mitsui Bank ile yatırımlar yaptı, Sabancı Holding ile ortak şirketler açıldı, BRISA ve TOYOTASA kuruldu. Japonya`da Uygarlıklar ülkesi Türkiye Sergisi açıldı.
  • 1988`de 2. Boğaziçi Köprüsü törenle açıldı. Japonya`da Topkapı Sarayı Osmanlı Hazineleri Sergisi açıldı.
  • 1990`da Türk-Japon ilişkilerinin 100. yıldönümü etkinlikleri yapıldı. Anma pulları çıkarıldı, Ertuğrul şehitleri anıldı. 1994`de İstanbul Japon Festivali yapıldı.
  • 1992`de Başbakan Demirel, 1995`de Başbakan Tansu Çiller ve heyeti Japonya`yı ziyaret etti. *1999 depremlerinde Japonya, Türkiye`ye yardım etti.
  • 2000`de Dışişleri Bakanı ismail Cem Japonya`daydı. Diyanet İşleri Başkanı Mehmed Nuri Yılmaz Tokyo`da Tokyo Camii açılışında bulundu. 2003 yılı Japonya`da, Türk Yılı olarak ilan edildi. *2002`de Dünya Kupası ev sahiplerinden biri olan Japonya çeyrek final için Türkiye ile karşılaştı, Türkiye maçı 1-0 kazanarak finale çıktı.
  • Nisan 2004`de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Japonya`yı ziyaret etti, imparatorla görüştü. *2005`de Kaman Kalehöyük Anadolu Arkeoloji Müzesi açıldı, Prens Tomohito açılıştaydı.
  • Ocak 2006`da Japonya Başbakanı Kouzumi Türkiye`ye geldi.


Japon imparatorluk nişanı alanlar

Mehveş Aksular, Bozkurt Güvenç, Tahsin Özgüç, Sakıp Sabancı, Şarık Tara, Sinan Erdem, Cafer Tayyar Sadıklar, Ruşen Keleş, Besim Üstünel, Haluk Cillov.

Kültür

Türkiye`de Japon Filmleri Festivali düzenlendi, Japon halk dansları ve kimono gösterileri yapıldı. Japonya`da Türkiye sergileri açıldı, Türk yılı etkinlikleri yapıldı.

Türkiye`de Japonca eğitimi veren kurumlar: Ankara Üniversitesi, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, ODTÜ, Bilkent Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, İTÜ, Galatasaray üniversitesi, Ege Üniversitesi, Türktelekom Anadolu Teknik Lisesi, İTO anadolu ticaret lisesi, Türk-Japon Vakfı, Japon Kültür ve Enformasyon Merkezi, Türk Japon Kadınları Dostluk ve Kültür Derneği, TÖMER, Bilgi Eğitim ve kültür vakfı.

Japon otoları Toyota, Nissan, Subaru, Mazda, Honda, Daihatsu, Mitsubishi, Suzuki Türkiye yollarında. Sony ve Sanyo elektronik ürünleri çok yaygın.

Kardeş şehirler: Kushimoto=Yakakent, Shimonoseki=İstanbul, Kushimoto=Mersin, Ena=Hereke, Sagae=Giresun, Tonami=Yalova.

Kaynakça



Dış bağlantılar



Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.

Japonya-Türkiye ilişkileri
2 yıl önce

Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü ^ F. Şayan Ulusan Şahin - Türk-Japon İlişkileri (1876-1908) s.1-7 ^ F. Şayan Ulusan Şahin - Türk-Japon İlişkileri (1876-1908)...

Almanya-Türkiye ilişkileri
6 yıl önce

Almanya-Türkiye ilişkileri, Türkiye'nin Almanya Federal Cumhuriyeti'yle süregelen uluslararası politikalarını içerir. Almanya ile Türkiye arasındaki ilişkiler üst...

Türk-Japon Vakfı
6 yıl önce

kurumlarla iş birliği yapılması, Türk-Japon Dernekleri'nin çalışmalarının eşgüdüm içinde desteklenmesi, Türklere Japonca, Japonlara Türkçe öğretebilmek için kurslar...

Türk-Japon Vakfı, 1992, 1993, Ekonomi, Japonya, Kültür, Mart, Sosyal, Süleyman Demirel, Türkiye
Türkler
2 yıl önce

Türkler, Türkiye Türkleri veya Anadolu Türkleri, çoğunlukla Türkiye ve Osmanlı İmparatorluğu'nun eski topraklarında yaşayan bir Türk halkı. Türkiye sınırlarının...

Türk, Türkiye, Osmanlı Devleti, Göktürkler, Orta Asya, Türkiye Cumhuriyeti, Türk Devletleri, Anadolu, Asya
Cafer Tayyar Sadıklar
6 yıl önce

ve Türk Bütçe Sistemi (1967) Kalkınma Yolunda Japon Örneği ve Türkiye (1971) Türk Kalkınmasında Dış Finansman Sorunu ve Proje İlişkileri (1974) Japon Kalkınması...

Cafer Tayyar Sadıklar, 12 Eylül, 13 Aralık, 1932, 1980, 1983, 9 Eylül Üniversitesi, Adnan Başer Kafaoğlu, Ahmet Samsunlu, Ali Bozer, Ankara Üniversitesi
Torajiro Yamada
2 yıl önce

hocası. 1892-1905 arasında İstanbul’da yaşamış ve TürkJapon ilişkilerine olumlu katkıda bulunmuş bir Japon iş adamıdır. 1866 yılında Nakamura ailesinin oğlu...

Torajiro Yamada, Japon, Japonca, Tokyo, İstanbul, Sadō, , , Torajiro Yamada
Anti-Komintern Paktı
2 yıl önce

İtalya'nın (6 Kasım 1937) katılımıyla imzalanan bir garantörlük antlaşmasıdır. Japon ordusu, Sibirya ve Moğolistan sınırlarında Sovyetler Birliği ile sürtüşmektedir...

USS Missouri (BB-63)
6 yıl önce

SSCB'ye de bir mesajdı. Bu jest, iyi niyet göstergesi kabul edilerek Türk-Amerikan ilişkileri başlatıldı. Ancak ülkedeki dinci ve milliyetçiymiş gibi görünen...