Türkiye'de Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı

Kısaca: Türkiye'de gayrimenkul değerleme uzmanlığı, daha önceleri mimarlık, şehir ve bölge planlama, inşaat mühendisliği, harita mühendisliği gibi mesleklerle uğraşanların ikinci bir meslek olarak yaptıkları bir mesleklerarası disiplin olup son yıllarda Sermaye Piyasası Kurulu'nun düzenlemelerine tabi tutulmuş ve bu mesleği sadece işinin uzmanı kişiler tarafından yapılması amacıyla sınavlar açılmaktadır. Bu sınavlarda başarılı olanların, gayrimenkul değerlemesi alanında üç yıl ...devamı ☟

Türkiye'de gayrimenkul değerleme uzmanlığı, daha önceleri mimarlık, şehir ve bölge planlama, inşaat mühendisliği, harita mühendisliği gibi mesleklerle uğraşanların ikinci bir meslek olarak yaptıkları bir mesleklerarası disiplin olup son yıllarda Sermaye Piyasası Kurulu'nun düzenlemelerine tabi tutulmuş ve bu mesleği sadece işinin uzmanı kişiler tarafından yapılması amacıyla sınavlar açılmaktadır. Bu sınavlarda başarılı olanların, gayrimenkul değerlemesi alanında üç yıl tecrübe kazandıktan sonra SPK onaylı gayrimenkul değerleme uzmanı olmaları mümkün olabilmektedir.

Türkiye'de gayrimenkul değerleme uzmanlarını, SPK tarafından kurulacak Gayrimenkul Değerleme Uzmanları Birliği temsil edecektir. Değerleme uzmanları şuan Türkiye Değerleme Uzmanları Derneği ile ve gayrimenkul değerleme şirketleri de Lisanslı Değerleme Şirketleri Birliği Derneği ile temsil edilmektedir.

Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı, iki tip lisanstan oluşmaktadır. Birincisi Konut Değerleme Uzmanlığı ve ikincisi Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı'dır. İsminden de anlaşıldığı üzere Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı Sertifikası daha genel kapsamlıdır.

Sertfikasyonlar için SPK tarafından Anadolu Üniversitesi işbirliği ile yılda üç defa sınavlar tertiblenmektedir. Sınav sonuçları, sınavları takiben 10ncu günde açıklanmaktadır. Modüllerden oluşan sınavı birden fazla oturumda tamamlamak mümkündür.

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.