Türkiye-Fransa Ilişkileri

+ Türkiye-Fransa ilişkileri
|Fransa |Türkiye
Türkiye`nin uluslararası politikaları ve ilişkileriTürkiye-Fransa ilişkileri Türkiye Cumhuriyeti`nin Fransa Cumhuriyeti`yle süregelen uluslararası politikaları içerir.

İlişkilerin tarihçesi

Fransa ve Türkiye`nin ilişkilerinin tarihi 16. yüzyıl başlarına kadar uzanmaktadır. Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman ile Fransa kralı I. François 1535 yılında o zamanın en güçlü Avrupa ülkesi olan İspanya`ya karşı işbirliğine girdiler. III. Selim dönemine kadar Osmanlı padişahları ile Fransa kralları arasındaki dostluk ilişkileri devam etti. Hatta III. Selim daha tahta çıkmadan 1786-1789 yılları arasında son Fransa kralı XVI. Louis ile mektuplaşmaktaydı. Ancak Fransız Devriminden sonra işbaşına geçen Napolyon Bonapart`ın Mısır üzerindeki emelleri Fransa`nın Osmanlı Devleti`yle olan ilişkilerinin bozulmasına yol açtı. Fransızlar Mısır`ı ele geçirmeyi başaramayarak Osmanlı Devleti`yle El-Ariş Antlaşması`nı (1801) imzaladılar.

Bu antlaşmadan sonra Osmanlılarla Fransızların arası tekrar düzeldi. Napolyon Savaşları sırasında Osmanlı Devleti, İngiliz ve Ruslara karşı Fransızların yanında yer aldı. Fransız Devrimi`nden sonra diğer etnik gruplar gibi Türkler de milliyetçilik anlayışlarını Osmanlı`nın klasik millet anlayışından ırk temelli anlayışa doğru çevirdiler. 19. yüzyıl boyunca Osmanlı aydınının laikleşmesi sürecinde de Fransa önemli bir ilham kaynağı oldu. Osmanlı Devleti siyasi gelenekler açısından da Fransa`nın devrim, terör ve sonrası döneminden fazlasıyla etkilendi.

I. Dünya Savaşı`nda iki taraf farklı cephelerde savaşmışlar ve Osmanlı Devleti`nin yenilmesiyle birlikte Anadolu`yu işgal eden ülkelere Fransa da katıldı. O ana kadar azınlıkları çıkarları doğrultusunda destekleyen Paris, bundan sonra bu siyasetini gizleme gereği dahi duymayacaktı. Özellikle Kilikya ve Güneydoğu bölgelerinde Ermeni destekçilerinin katliamlar yapmasına da göz yuman Fransa`nın bu tavrı Anadolu topraklarında kan davalarına yol açmıştır.

Günümüzdeki ilişkiler

Son dönemde ise Fransa Meclisi`nin 2001 yılında Ermeni iddialarını `soykırım` olarak kabul etmesi ilişkileri son derece germiştir. Buna ek olarak Fransa Meclisi 12 Ekim 2006 tarihinde, "Ermeni soykırımının inkarının suç sayılması"nı ve ihlal edenlere 1 yıl hapis ve 45.000 Avro para cezası verilmesini öngören yasa teklifini kabul etmiştir. Türkiye bu olayı sert bir dille kınamış ve bazı yaptırımlar uygulayacağını açıklamıştır. Resmi düzeyde olmasa da sivil toplum kuruluşları ekonomik boykot kararı almışlardır.

Fransa, Türkiye`nin AB üyeliğine karşı çıkan başlıca birlik üyelerinden biridir.

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.