Türkiyeli Kürtler

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan Kürt etnik kökene ait insanları diğer Kürt kökenli insanlardan ayırmak için söylenen niteleme sıfatı.

Türkiye Kürtleri, Türkiye Cumhuriyetinin kurulması sürecinde, Osmanlı Devleti topraklarındaki işgalci devlet askerlerine karşı verilen bağımsızlık mücadelesinde, Anadolu`nun doğu ve güney doğusunda yaşayan diğer etnik kökenli topluluklarla birlikte işgalcilerle savaşarak, kurulan yeni Türkiye Cumhuriyetinin vatandaşları olmuşlardır.

Şu an için tüm Türkiye ye dağılmış olarak yaşayan Kürtlerin nüfus artış hızı, Çerkez, Laz, Tatar gibi diğer Türk vatandaşlarının nüfus artış hızından çok daha yüksek olduğu tahmin edilmektedir. Çoğunluk Kürt nüfusu Türkiye`nin doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaşamalarına rağmen, terör, geçinme ve eğitim sorunları nedeniyle Türkiye`nin batı illerine göçmüşler ve yaşamlarını buralarda devam ettirmektedirler.

Osmanlı Devleti zamanında, kürt toplulukları, sağlam bir feodal yapıda kendi töreleri çerçevesinde yaşamış, toplulukların ileri gelenleri de İmparatorluk rejimi içerisinde çeşitli makamlara getirilmişlerdir. İmparatorluk rejimi yıkılarak halkın iradesinin toplumu yönetmesi yeni kurulan Türkiye Cumhuriyetinde yönetim şekli olarak benimsenince, feodal yapı önderleri ellerindeki gücü kaybetmişlerdir.

Türkiye Cumhuriyetinin vatandaşlık kanunları sayesinde feodal yapıya karşı bağımsızlıklarını ilan eden kürtler kültürlerini tüm Türkiye ile birlikte türkün gittiği her yere taşımışlardır.

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.