Türkçüler Günü

Kısaca: Türkçülük Bayramı 3 Mayıs günü kutlanan bayramdır. ...devamı ☟

Türkçüler Günü
Türkçüler Günü

Türkçülük Bayramı 3 Mayıs günü kutlanan bayramdır.



Nihal Atsız, Nejdet Sançar, Orhan Şaik Gökyay, Zeki Velidi Togan, Hüseyin Namık Orkun gibi Türk milliyetçilerinin yargılandığı davanın 3 Mayıs 1944 tarihinde yapılan duruşma gününde büyük gösteri yapılmış, daha sonraki senelerde de devam eden toplantılar Türkçülük Günü - Bayramı adını almıştır.

Nihal Atsız Beğ; devletin ülküsünün Türkçülük ve dönemin Başbakanı Saraçoğlu`nunda Türkçü olduğu inancı içindedir. Buna karşılık devletin her tarafına komünist kadroların yerleştirilmekte olduğunu görmektedir. O günkü Başbakanı ve devlet yetkililerini uyarmak için Atsız Beğ; devrin başbakanı Şükrü Saraçoğlu`na Orhun Dergisi`nde 1 Mart 1944`te ve gene bir ay sonra 1 Nisan 1944`te olmak üzere iki açık mektup kaleme alır. Ve Başbakan`a şikayet ve uyarıda bulunur. Şikayet edilenlerin içinde -sonradan Bulgaristan`a kaçarken öldürülen- Sabahattin Ali de vardır.

Devrin Milli eğitim bakanı Hasan Ali Yücel`i bu mektuplar büyük bir telaş ve endişeye düşürür. Hasan Ali Yücel ile o günlerin Ulus gazetesi başyazarı Falih Rıfkı Atay`ın teşviki ile Sabahattin Ali tarafından Atsız Beğ mahkemeye verilir.

26 Nisan 1944`te Ankara`da başlayan ilk mahkeme, dönemin üniversite gençliği tarafından hınca hınç doldurulur. Bu yoğun kalabalık ve tezahurat karşısında Mahkeme heyetinin içeriye pencerelerden girebildiği söylenir.

Nihal Atsız Beğ Mahkeme Heyetine;

"Sabahattin Ali`den sorulsun, hıyanetini ispat edelim mi? Buna razı mı?" diye sorar. Sabahattin Ali ise bu sözler karşısında sessiz kalmış ve bir cevap verememiştir.

Mahkeme 3 Mayıs 1944`e ertelenir. Ne olduysa davanın ikinci celsesi 3 Mayıs 1944 günü olur. 3 Mayıs 1944`te Türk gençliği bir volkan gibi patlar. Türklük ülküsüne ve onun ideolojik lideri, hocası Hüseyin Nihal Atsız`a sahip çıkmak için Ankara Adliyesinin koridorları, salonları doldurulduğu gibi adliyenin önü de yüzlerce genç tarafından doldurulur. Topluluğun bir kısmı adliyede Atsız`ı yalnız bırakmazken diğer binlerle ifade edilen büyük bir topluluk Ulus Meydanına doğru protesto yürüyüşüne geçer.

İşte bu "3 Mayıs" günü Atsız Beğ`in de isteği doğrultusunda 3 Mayıs 1954 tarihinden itibaren "Türkçüler Günü" olarak anılmaya başlanır.

Kaynaklar





Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.