Tırnaklar

Kısaca: El ve ayak parmak kemiklerine ait son falanksların (phalanx) dorsalinde görülen keratinize epitel yapısındaki plaklardır. Proksimal kısmına tırnak kökü (radix unguis) adı verilir. Burası tırnak oluğunun içine gömülmüş vaziyettedir. Tırnak gövdesi (corpus unguis), görünen tırnak kısmı olup, tırnak kökü ile birlikte tırnak yatağı olarak bilinen alan üzerinde yerleşirler. ...devamı ☟

El ve ayak parmak kemiklerine ait son falanksların (phalanx) dorsalinde görülen keratinize epitel yapısındaki plaklardır. Proksimal kısmına tırnak kökü (radix unguis) adı verilir. Burası tırnak oluğunun içine gömülmüş vaziyettedir. Tırnak gövdesi (corpus unguis), görünen tırnak kısmı olup, tırnak kökü ile birlikte tırnak yatağı olarak bilinen alan üzerinde yerleşirler.

Tırnak gövdesinin proksimal kısmında, lunula adı verilen yarım ay şeklinde beyaz bir alan bulunur. Hem lunula ve hem de tırnak kökünün altında kalan hücre tabakası tırnak matriksi (matrix unguis) olarak isimlendirilir. Burada bulunan hücreler, çoğalarak distale doğru hareket eder ve tırnağın büyümesini sağlarlar. Bir plak tarzında uzayan tırnağın distal ucu, tırnak yatağından serbest hale gelerek yıpranır veya kesilir. Bu plağının saydamlığı nedeniyle tırnaklar, altında bulunan dermal damarların rengine uygun olarak pembe görünürler.

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.