United Nations General Assembly

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Birleşmiş Milletlerin (BM) beş ana organından biridir ve tüm üye milletin eşit olarak temsil edildiği tek organdır. Görevleri arasında, birliğin bütçesini gözden geçirme, Güvenlik Konseyi geçici üyelerini atama, diğer bölümlerinden raporlar alma ve genel kurul kararları adı altında kararlar çıkarmak vardır. Birçok ek organı vardır.

Genel Kurul, Genel Kurul Başkanı'nın yönetimi altında eylülden aralığa kadar, özel acil toplantılar dışında, olağan yıllık oturumlarını gerçekleştirir. Oluşumu, görevleri, yetkisi, oylama ve görüşme usulleri, Birleşmiş Milletler Tüzüğü IV. Bölüm ile belirlenir. İlk oturumu Londra'daki Westminster Central Hall'da, 51 ülkenin temsilcisiyle gerçekleştirilmiştir.

Barış ve güvenlikle ilgili konularda öneriler, diğer organların üyelerinin seçilmesi, üyelerin kabulü, askıya alınması ve ihracı, bütçe görüşmeleri, gibi önemli konularla ilgili oylamalar, mevcut üyelerin üçte ikisinin oyuyla kabul edilir. Diğer konularda ise salt çoğunluk yeterlidir. Her üye ülkenin bir oy hakkı vardır. Bütçenin kabulü dışındaki konular hakkındaki kararlar, üye ülkeleri bağlamaz. Genel Kurul, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyini ilgilendiren barış ve güvenlik konuları dışında, BM'yi ilgilendiren her konuda öneride bulunabilir. Tek devlet-tek oy sistemi, teorik olarak, dünya nüfusunun yalnızca %8'ini oluşturan devletlerin üçte iki çoğunlukla karar geçirmesine olanak sağlar. Aldığı bütün kararlarda Güvenlik Konseyinin veto hakkı bulunduğu için, bu kararlar birer öneri olmaktan ileri gitmez. Güvenlik Konseyinde veto hakkına sahip beş daimi üye, II. Dünya Savaşı'ndan galip ayrılan ABD, Rusya, Fransa, İngiltere ve Çin'dir.

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.