Vartavar

Kısaca: Vartavar, Rize`nin Çamlıhemşin ve Hemşin ilçelerinde Temmuz ve Ağustos ayları içerisinde köyden köye değişen tarihlerde, dinlenmek ve eğlenmek amacıyla yapılan ve Trabzon`da yayılan derneklerden farklı olarak, herkesin değilde daha çok genç kız ve erkeklerin horon edip diğerlerinin seyrettiği yayla şenliğinin adıdır. ...devamı ☟

Vartavar
Vartavar

Vartavar, Rize`nin Çamlıhemşin ve Hemşin ilçelerinde Temmuz ve Ağustos ayları içerisinde köyden köye değişen tarihlerde, dinlenmek ve eğlenmek amacıyla yapılan ve Trabzon`da yayılan derneklerden farklı olarak, herkesin değilde daha çok genç kız ve erkeklerin horon edip diğerlerinin seyrettiği yayla şenliğinin adıdır.

Tarihçe

Anadolu`nun Hristiyanlaşmasından önceki pagan inançlarından birisi olan, hasat zamanı kutlamalarının dini motiflerle zenginleştirilmiş bir versiyonu olarak varlığını yakın zamanlara kadar sürdürmüş ve İslamlaşmadan sonra`da bir eğlence ve genç kız ve erkeklerin, gelecekteki eşlerini bulmaları ve tanımaları amacına hizmet eden türkülü, horonlu bir şenlik olarak günümüze dek gelmiş olmalıdır.

Ermeni inancında Nuh Tufanı`ndan sonra, Nuh Peygamber gemiden inerken son bir kez yağmur yağar ve hayat yeniden başlar. Hristiyanlıkla birlikte bu şenlik İsa Peygamberin suret değişmesi (Ermenice Baydzara-gerbutyun Diarn, 22 Temmuz) yortusuyla birleştirilmiştir. İnanışa göre İsa peygamberin üç havarisiyle çıktığı dağda, yüzü gü-neş gibi parlar, etrafında Musa ve İlyas peygamberler belirir ve Tanrı a€˜sevgili oğlum budur` der. Ermeniler bugünü etrafı güllerle süsleyerek ve birbirlerini su ile ıslatarak kut-larlar. Çamlıhemşin dışında bazı Müslüman Kürt topluluklarda kuzuların sütten kesilme zamanını (7 Ağustos) vartivor adı altında kutlamaktadırlar.

Etimoloji

Ermenice varth "gül" + + var “ışık saçan"

Kaynakça



Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.