Vücut ve Hareket

Kısaca: Hareket kendiliğinden, önemli ve hızlı bir yer değiştirme anlamında hayvanlar âleminin özelliklerinden biridir; fakat çeşitli kısımların yer değiştirmesi, yönelmesi anlamında bitkilerde, hattâ birhücrelilerde de görülen bir olaydır. Hayvanlar âleminde hareketler özel organlarla, yani kaslarla sağlanır. ...devamı ☟

Hareket kendiliğinden, önemli ve hızlı bir yer değiştirme anlamında hayvanlar aleminin özelliklerinden biridir; fakat çeşitli kısımların yer değiştirmesi, yönelmesi anlamında bitkilerde, hatta birhücrelilerde de görülen bir olaydır. Hayvanlar aleminde hareketler özel organlarla, yani kaslarla sağlanır. Çizgili kaslar, bağlı bulundukları kemikleri hareket ettirmek (bükülme, gerilme, dönme, içe veya dışa çevrilme) suretiyle organizmanın tümüyle yer değiştirmesine sebep olur.

Düz kaslar ise iç organların sığamsal hareketlerini sağlar. Bitkiler aleminde hareketler, hücrelerin bir taraflı çoğalmasıyla karşı tarafa yönelme şeklinde görülür. Işığa (fototropizm), suya (hidrotropizm), yere doğru (geotropizm) olan yer değiştirmeler de bu şekilde sağlanır. Bitkilerin hareketinde su emerek şişme gibi başka mekanizmalar da yer alır; bunlar çiçeklerin gündüz açılıp gece kapanmalarına imkan verir.

Hücrelerde, yüzey gerilimi, soğuma, elektrik yüklenme gibi bazı olaylar, hücre içindeki organitlerin pasif hareketlerini, yalancı bacakların (akyuvarlar, amipler v.b.) yer değiştirmesini ve titrek tüycüklerin hareketlerini sağlar.

Kas hareketleri, pasif veya aktif, kısmı veya tüm, bakışık veya bakışımsız olabilir. Hareket iki yönlü bir mekanizma ile kasları etkiler: yanmayı arttırır ve artık maddilerin dışarı atılmasını kolaylaştırır. Demek ki hareket dolaşım ve solunum sisteminde uyandırdığı tepkiler ve duyusal uyartılarla ilintili olmak üzere kaslar için olumlu biyolojik tepkimelere sebep olur. Buna karşılık, hareketsizlik çoğu zaman kasların körelmesine ve yanmanın azalmasına yolaçar. Kas hareketlerinin hepsi kaslar üzerinde aynı etkiyi göstermez:

1. Eşboyutlu kasılmalar, yani kas tellerinin uzunluğunda herhangi bir değişikliğe yolaçmayan kasılmalar vücudun çeşitli kısımlarını hareketsiz hale getirerek duruşun devamlılığını sağlar: buna durgun kas çalışması denir. Bu çalışma kasların gücünü ve hacmini önemli derecede arttırır;

2. Bazı kasılmalar kas tellerinin boyunu uzatıp kısaltır, «gözle görünür» bir çalışma seklinde belirir, buna hareket denir. Kasların yaptığı bu çeşit çalışmaya kinetik çalışma adı verilir. Bu çalışma özellikle kasların yumuşaklığını, bükülgenliğini arttırır. Beden hareketlerinin faydası anlaşıldıktan sonra, tedavi alanında kullanılması iyice yaygın hale geldi.

Bir süreden beri bu tedavi hastalıkların çoğuna uygulanmaya başlandı: dolaşım ve solunum sisteminin düzenli çalıştırılması, ortopedik hastalıkların, sinir hastalıklarının tedavisi v.b. bu arada sayılabilir. Beden hareketleri ayrıca psikiyatri alanında da çok işe yarar. Birçok durumda vazgeçilmez, değerli bir yardımcı tedavi ödevi görür.

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.