Wobbler Sendromu

Kısaca: Köpeklerde Wobbler Sendromu, boyun bölgesindeki omurların kalıtsal olarak hatalı olarak şekillenmesinden kaynaklanan bir sinir sistemi hastalığı. Wobbler Sendromu olan köpeklerde, boyun omurunun, içinden omurilik geçen kanalı, normal köpeklere göre doğuştan itibaren daha dar olur. Bu, zamanla omurilik üzerinde baskı oluşturur, sinir iletimi zayıflar veya kısmi olarak engellenir. Köpeğin yaşının ilerlemesi ile birlikte bu daralma artar ve baskı daha şiddetli bir hal alır. ...devamı ☟

Köpeklerde Wobbler Sendromu, boyun bölgesindeki omurların kalıtsal olarak hatalı olarak şekillenmesinden kaynaklanan bir sinir sistemi hastalığı. Wobbler Sendromu olan köpeklerde, boyun omurunun, içinden omurilik geçen kanalı, normal köpeklere göre doğuştan itibaren daha dar olur. Bu, zamanla omurilik üzerinde baskı oluşturur, sinir iletimi zayıflar veya kısmi olarak engellenir. Köpeğin yaşının ilerlemesi ile birlikte bu daralma artar ve baskı daha şiddetli bir hal alır.

Hastalığın görüldüğü ırklar

Bu kalıtsal hastalık her köpek ırkında görülebilir. Ancak bilinen vakaların yüzde 80`den fazlası Danua (Great Dane) ve Doberman Pinscher ırkı köpekler.

Belirtiler

Hastalıkla ilgili belirtiler genellikle dört yaşa kadar belirgin bir şekilde ortaya çıkar. Dikkati çeken ilk belirti, köpeklerin ense bölgelerinin ellenmesinden rahatsız olmaları ve buna karşı isteksizlik sergilemeleridir.

Hastalığın ilerlemesi ile halsizlik, yürümeyi istememe ve arka ayaklar arasında koordinasyon bozukluğu dikkati çeker. Bunu ön ayaklar arasındaki hareketlerin bozulması izler.

Hastalığın sonucu



Wobbler Sendromu, ciddi bir hastalıktır ve ilerlediği takdirde çoğu kez daralmanın oluştuğu bölgeden itibaren tam felce sebep olur. Bu nedenle başta Danua ve Doberman Pinscher ırkı köpekler olmak üzere, ilk belirtiler fark edildiğinde vakit kaybetmeden veteriner hekiminize gitmelisiniz.

Tedavi



Hastalığın teşhisini takiben sinir iletimini artıran ve yangı giderici ilaçlar kullanılabilir. Ancak bu ilaçlar sadece köpeğin sıkıntılarını azaltır ve omurlardaki daralmayı düzeltmez. Hastalık, sadece bölgenin ve daralmanın izin verdiği ölçüde cerrahi müdahalelerle kontrol altına alınabilir. Hiçbir zaman tam olarak iyileşme sağlanamasa bile, hastalığın tam felçle neticelenmesi bu son derece zor ve özel ameliyatlarla önlenebilir.

Kaynaklar

Vikipedi

İlgili konular

danua doberman felç köpek omurilik

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.