Yılmaz Gruda   (d. 14 Temmuz 1930, İstanbul)   Tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, şair, oyun yazarı, çevirmen.

Yılmaz Gruda

Yılmaz Gruda   (d. 14 Temmuz 1930, İstanbul)   Tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, şair, oyun yazarı, çevirmen.



Ankara Ticaret Lisesi`ndeki eğitim sürecini yarıda bırakarak devlet memuru olan Gruda`nın yazdığı şiirler, 1950`li yıllarda, çeşitli dergilerde yayımlanmaya başladı. 1956 yılında girdiği Cep Tiyatrosu`nda başlayan oyunculuk yaşamı, Ankara Devlet Tiyatrosuna ait Küçük Tiyatro`da devam etti. Ankara Meydan Sahnesi ve Nisa Serezli topluluklarında da görev yaptı. Bir süre yeniden memurluk hayatına dönüp, muhasebecilik yaptı. Muammer Karaca tiyatrosunu yönetti. Ayşen Gruda`nın eski eşi olan sanatçı, aynı zamanda Attila İlhan ile beraber ``mavi hareketi``ni yaratan şairlerdendir. Seyirlik tiyatro oyunları da yazıp, çeviriler yapan Gruda`nın eserlerinde geleneksel Türk tiyatrosu ve Çehov etkisi açıkça görülür. Sanatçının yayımlanmış eserleri bulunmaktadır. Kamera önünde de yer alan Yılmaz Gruda, sinema ve dizi filmlerde rol almaktadır.



Ödülleri





Eserleri

  • Bir Başka O - Oratoryo, Kaynak Yayınları, Şubat 2007, ISBN 9789753434867
  • Manzum Nasreddin Hoca Fıkraları, Kaynak Yayınları, Haziran 2006, ISBN 9789753434577
  • Marathon "Bir Uzun Koşu", Bilgi Yayınevi, Haziran 2002, ISBN 9789754949940
thumb|right|Sanatçının bir kitabı
  • Çerçi Zeus - Bir Çağdaş Mitoloji Denemesi, Öteki Yayınevi, 1997, ISBN 9758012584001
  • Çarmıhtaki Yeni Mehmet, Öteki Yayınevi, 1997, ISBN 9758012568
  • Camdaki Düşman, Öteki Yayınevi, 1996,
  • Bir Çürümüş Kent Belgeseli, Serander Yayınları, 2002, ISBN 975975892X
  • Tek Perdelik Dokuz Oyun, Anton Çehov, Bilgi Yayınevi, 1994, ISBN 9754944377
  • Şu Bizim Tiyatromuz, 1976
  • Kül Altındaki Kor, Anton Çehov, 1993






Filmografisi

  • Kavak Yelleri - 2007
  • Yabancı Damat - 2004
  • Gözlerinde Son Gece - 1996
  • Aylaklar - 1994
  • Meryem Ve Oğulları - 1977
  • Tek Başına - 1976
  • Arabacının Aşkı - 1976
  • Su Perisi Elması - 1976
  • Güngörmüşler - 1976
  • Kana Kan - 1976
  • Şoför - 1976
  • Aşk Dediğin Laf Değildir - 1976
  • Kuklalar - 1976
  • Vur Tatlım - 1975
  • Diyet - 1975
  • Nereden Çıktı Bu Velet - 1975
  • Kartal Yuvası - 1974
  • Fedai - 1974
  • Sevda Yolu - 1973
  • Cano - 1973
  • Bebek Yüzlü - 1973
  • Zulüm - 1972
  • Suya Düşen Hayal - 1972
  • Bir Kadın Kayboldu - 1971
  • Ölünceye Kadar - 1970
  • Herkesin Sevgilisi - 1970
  • Ağlayan Melek - 1970
  • Bomba Ahmet - 1970
  • Kanun Benim - 1966
  • Karakolda Ayna Var - 1966
  • Affetmeyen Kadın - 1964
  • Rüzgar Zehra (Sünger Avcıları) - 1963
  • Kader Yolcusu - 1961
  • İstanbul`da Aşk Başkadır - 1961
  • Suçlu Aşıklar - 1961
  • Gecelerin Ötesi - 1960
  • Düşman Yolları Kesti - 1959
  • Dokuz Dağın Efesi - 1958


Linkler







Kaynaklar

Vikipedi

İlgili konuları ara

Yanıtlar