Yabancılar Hukuku

Kısaca: Yabancılar Hukuku Bir ülkede bulunup da o ülkenin vatandaşı olmadan yaşayan kişi: Yabancılar hukuku, bir ülkede yaşayan ve o ülkenin vatandaşı olmaması dolayısıyle bir takım haklardan faydalanamayan kişilerin tabi olduğu hukuk sistemi. Konusu, yabancı gerçek ve tüzel kişilerdir. Yabancı, bulunduğu ülkenin hakimiyeti altındadır. Vatandaşı bulunduğu devletin diplomatik himayesine sahiptir. Yabancılar hukuku, kuralları ile milletlerarası antlaşmalarla tespit edilen haklardan daha az hak v ...devamı ☟

Yabancılar Hukuku Bir ülkede bulunup da o ülkenin vatandaşı olmadan yaşayan kişi: Yabancılar hukuku, bir ülkede yaşayan ve o ülkenin vatandaşı olmaması dolayısıyle bir takım haklardan faydalanamayan kişilerin tabi olduğu hukuk sistemi. Konusu, yabancı gerçek ve tüzel kişilerdir.

Yabancı, bulunduğu ülkenin hakimiyeti altındadır. Vatandaşı bulunduğu devletin diplomatik himayesine sahiptir. Yabancılar hukuku, kuralları ile milletlerarası antlaşmalarla tespit edilen haklardan daha az hak verilirse yabancının vatandaşı olduğu devlet diplomatik himaye yoluna başvurur.

Yabancı kavramına girenler: 1) Vatansızlar: Hiçbir devletin vatandaşı olmayanlar. 2) Mülteci: Vatandaşı olduğu devlette olan siyasi olaylar sonucunda onu terk etmiş ve başka bir devletin vatandaşlığına geçmemiş olan kişi. 3) Azınlıklar: Bir ülkede yaşayan ortak dil, din, kültür dolayısıyla çoğunluğa göre farklı olan kişiler. Bunlar bulundukları devletin vatandaşıdırlar. 4) Muhacirler: Türkiye'ye yerleşmek maksadıyla dışardan gelen Türk soyundan olan ve Türk kültürüne bağlı kimselerdir.

Yabancılara tanınacak haklar için milletlerarası hukukta hakim olan prensipler: 1) Yabancıya, bir ülkede vatandaşlara uygulanan rejimin aynının uygulanmasını öngören eşitlik prensibi. 2) Yabancıya insan olması sebebiyle bir takım asgari hakların tanınması için asgari standartlar prensibidir. Bu prensipler İkinci Dünya Savaşından sonra yapılan sözleşmelere esas teşkil eder.

İslam hukukunda yabancılar: 1) Müslümanlar: Osmanlı ülkesinde eşit haklardan faydalanırlardı. 2) Kitabiler veya zımmiler: Tam himayeye hak kazanan ve Müslüman olmayan yabancılar. 3) Müstemen: İslam ülkelerinde izin alarak oturma hakkını alan yabancılar. 4) Harbi: Harp halinde yabancı devlet vatandaşına verilen addır. Bunlar da izinle İslam ülkesine girebilirdi.

Yabancı hukukunda iç hukuk kaynağı: 1982 Anayasası, kanun, tüzük ve kararnamelerdir. Milletlerarası hukuk kaynakları ise adalet divanı statüsünün 38. maddesine göre antlaşmalar, milletlerarası teamül, hukukun genel prensipleri, adli kararlar ve doktrindir.

1982 T.C. Anayasası 16. maddesinde “Temel hak ve hürriyetler, yabancılar için milletlerarası hukuka uygun olarak kanunla sınırlanabilir.” diyor.

Anayasa, temel hak ve hürriyetleri, vatandaş-yabancı ayırım yapmadan milletlerarası hukuk esaslarına uygun olarak kabul etmiştir. Yabancıların faydalanması mümkün olmayan siyasi haklar içinse ilgili maddelerde yalnız Türkler veya vatandaşlar deyimi kullanılmıştır. Gerçekten bugün bazı haklar ya yabancıya tanınmakta veya sınırlı olarak tanınmaktadır. Mesela, yabancı şirketlerin çalışmasında, taşınmaz edinmede, bazı meslek ve sanatları icrada, Türkiye'ye giriş ve ikamette, basın özgürlüğü ve eğitim konularında bazı sınırlamalar vardır. Anayasa bu sınırlamaları milletlerarası antlaşma, genel prensipler, örf ve adet kuralları ve yabancı mahkeme kararlarına uygun olarak kabul etmektedir.

Yabancıların kişi olarak hak ve özgürlüklerden faydalandığı haklar:

1. Yabancıların Türkiye'ye giriş hakkı: Pasaport Kanununda T.C. sınırlarında giriş-çıkış, yabancılar açısından olduğu kadar Türk vatandaşları hakkında da düzenlenmiştir. Pasaport Kanununa göre yabancıların Türkiye'ye giriş çıkışı pasaport veya pasaport yerine geçecek bir vesika gösterilmesi şartına bağlı tutulmuştur.

Pasaport Kanunu madde 8'de, bazı yabancıların Türkiye'ye girişi yasaklanmıştır. Bunlar; serseri ve dilenciler, deliler ve bulaşıcı hastalığı olanlar, T.C.'nin taraf olduğu suçluların iadesine ait anlaşma veya anlaşmalarla iadeye esas kabul edilen suçlardan birinden sanık veya hükümlü olanlar, Türkiye'den sınır dışı edilip de dönüşüne izin verilmeyenler, Türkiye'nin güvenliği ve düzeni aleyhinde çalışanlara yardım niyetiyle geldiği sezilenler, fahişeler, beyaz kadın tacirleri ve her türlü kaçakçılar, Türkiye'de kalmasına yetecek parası veya himaye edecek kimsesi veya Türkiye'de yabancılarca yapılabilen bir işi yapacağını ispat edemeyenler. Pasaport Kanunu 9'a göre ülkelerine Türk vatandaşlarının girişini zorlaştıranlar veya engel olan devletlerin vatandaşlarına karşı, uygun görülecek kayıtlar ve yasaklar konabilir. Göçmen ve mültecilerden pasaport aranmaz.

Vize: Yabancının gireceği ülkenin resmi makamları tarafından verilen o ülkeye girme çıkma iznidir. Pasaport Kanunu madde 5'e göre istisnalar dışında Vize mecburidir. Vizesiz gelenlerin kabulü emniyet makamlarının iznine bağlıdır.

Türkiye'ye girmesi yasak olan biri Türk konsolosluklarından vize almış olsa bile Türkiye'ye giremez.

2. Türkiye'de yabancıların ikamet seyahat ve yerleşme hürriyeti: Bu konuda bir kanuni düzenleme vardır. Anayasa bu hürriyeti yabancı ve vatandaş herkese tanımıştır. Ancak askeri yasak bölgelere girmek, milli güvenlik sebebiyle yasaktır. Geçici olarak girmeleri ve oturmaları genel Kurmay Başkanlığının iznine bağlıdır.

İkamet izni: Türkiye'ye gelip de bir aydan fazla kalmak isteyenler bu süre bitmeden yetkili makamlara müracaat ederek izin almalıdırlar. Bu izne ikamet tezkeresi denir, emniyet makamlarından alınır. Bazı hallerde ikamet tezkeresi verilmez. Bunlar: a) İş için gelip de yapacağı iş Türklere ayrılanlar. b) Türk örf ve adetlerine aykırı harekette bulunan yabancılar. c) Maddi geliri olmayanlar ve bunu meşru şekilde sağlayacağı sabit olmayanlar. d) Girişi yasak olup da girenler. e) Türkiye'de oturduğu süre içinde asayiş ve huzuru bozanlar.

İkamet izninin süresi idarece takdir edilir, ikamet tezkeresi en fazla iki yıl sürelidir. Sürenin bitiminden en fazla 15 gün içinde emniyete müracaatla yenisi alınmalıdır. f) İkamet tezkeresine sahip olan yabancılar ikametgahlarını değiştirdikleri takdirde, durumu 48 saat içinde çıktıkları ve gittikleri yerdeki polis ve jandarma karakoluna bildirmek zorundadırlar.

3. Basın özgürlüğü: 1982 Anayasası 28-32. maddeleri basın özgürlüğüyle ilgilidir. Vatandaş ve yabancı ayırımı yapılmadan uygulanır. Ancak, Basın Kanunu yabancıların gazete ve dergi çıkarması İçişleri Bakanlığının iznine bağlıdır.

4. Yabancının kişi dokunulmazlığı: İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi paralelinde 1982 Anayasası 17. maddedir. Vatandaşla farklı olan iki hal vardır. a) Sınırdışı etme hakkıdır ki, bu hak tarihin hiçbir devrinde sınırlanmamıştır. Bir devlet kendi menfaatini korumak zorundadır. b) Suçluların iadesidir ki, bu da devletlere, milletlerarası hukukça tanınmıştır. Devlet iade edip etmemekte serbesttir. Bu konuda mevzuat ve anlaşmalar düzenlenmiştir.

Umumi güvenlik, siyasi ve idari sebeplerle İçişleri Bakanlığı yabancıyı sınırdışı edebilir. Ayrıca çingeneler, pasaportlarını kaybedip de 15 gün içinde gereğini yerine getirmeyenler ve vatandaşlığı iptal edilenler de İçişleri Bakanlığınca sınır dışı edilebilirler, geri dönmelerine izin vermeye de aynı makam yetkilidir.

5. Yabancıların ekonomik hakları ve sınırları: Çalışma hakkı kamuyla ilgili bir haktır. İç hukukta ve antlaşmalar hukuku olarak belirtirsek: İç hukuka göre Anayasanın 49. maddesi herkese dilediği alanda çalışma hakkı tanımaktadır. Yabancıların ikameti ve Seyahati Kanunun 15. maddesi ise, yabancılara kanun yasaklamadığı işleri yapabilmek hakkını tanır.

Yabancıların yapamayacağı işler 1932 tarihli 2007 sayılı Türkiye'de Türk vatandaşlarına tahsis edilen meslek ve sanatlar hakkında kanunla düzenlenmiştir.

a) Bu kanunun 1. maddesinde çalgıcılık, fotoğrafçılık, berberlik, mürettiplik, simsarlık, baytarlık, kimyagerlik, elbise, şapka ve kundura imalciliği, garsonluk, bar oyunculuğu ve şarkıcılık gibi işler vardır. Bunun dışındaki işleri, Bakanlar kurulu isterse yasaklayabilir. 2. maddede de Bakanlar Kurulunun izniyle şu işler yapılabilir. Uçak makinistliği ve pilotluğu, belediye ve vilayetlere bağlı tesisat hizmetleri.

b) Yasaklanan ikinci iş Türk kıyı liman ve karasularında yolcu ve yük taşımadır. Bu husus Kabotaj Kanunumuzda belirlenmiştir. Türkiye sahillerinde bir yerden bir yere yolcu taşıma işi Türk gemilerine hasredilmiştir. Yabancı bir gemi yabancı bir limandan yüklediği yükü ve yolcuyu Türk limanına getirebilir.

1982 tarihli Turizmi Teşvik Kanunu ile yat turizmi düzenlenmiş; buna göre yabancıların kurduğu şirkette Türk ortak alınması şartıyla yat limanı işletmeciliği yapması mümkündür. Bu işletme için Bakanlar Kurulundan izin alınır. İstisna olarak yabancı gemilere Türk bayrağı çekme hakkı tanınır.

Kabotaj Kanunu, Türk karasularının deniz ürünleri, kum ve çakıl çıkartma işini Türk vatandaşlarına tahsis etmiştir. 1971 tarihli Su Ürünleri Kanunu spor gayesiyle ve yasak olmayan bölgelerde küçük araçlarla su ürünü elde edilmesini Türk ve yabancılara serbest bırakmıştır.

Kabotaj Kanunu kurtarma ve yardım işini de Türklerin tekeline bırakmıştır.

c) Hava limanları arasında yolcu ve yük taşıma işi Türklere münhasırdır. Turistik maksatla ve zaruret hallerinde izinle bu mümkündür.

d) Avukatlık ve noterlik sadece Türk vatandaşlarına aittir.

e) Doktorluk da kanunla yasaklanmıştır. Yabancılar özel hastane kurabilir ama yabancı doktor çalıştıramaz, eczacılık, gözlükçülük, kimyagerlik yapamazlar.

f) Mühendislik konusunda 1954 tarihli Türkiye Mühendislik Mimar Odaları Birliği Kanunu yabancı müteahhit ve müesseseler, Türkiye'de devlet daireleri resmi ve özel bütün müesseselerle müştereken giriştikleri mühendis ve mimarlıkla ilgili işlerde TBMM'nin mütalaası ve Bayındırlık Bakanlığının izniyle mühendis ve mimarlık yapmak mümkündür.

g) Madencilikte ise Maden Kanunu bu hakkı Türk gerçek ve tüzel kişilere tanımıştır. Fakat ortak yabancı olabilir. Yabancı uzmanların çalışması izne bağlıdır.

h) Sigortacılık ve Sigorta Şirketleri için, sigorta Şirketleri Murakabesi Hakkındaki Kanuna göre yabancı uzman çalışması Ticaret Bakanlığının iznine bağlıdır. Yabancı bir şirketse ancak anonim veya kooperatif şirket olmak üzere, 10 senedir kendi ülkesinde çalışmalıdır ve sigorta şirketinin bağlı olduğu ülke çalışma şartları Türkler için ağırsa, Türkler aynı tedbirleri alabilir. Takdir hakkı bakanlığındır.

Yabancı sigorta şirketleri Türkiye'deki muamelelerine ait bilanço kar ve zarar hesaplarını Ticaret Bakanlığına kendisi neşir ve ilana mecburdur.

i) Turizme yönelik yatırımlar: 12.3.1982 tarih ve 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanununda düzenlenmiştir.

Çeşitli kanunlarımızdaki yasaklamaları gerçek kişilerin çalışması için kaldırmıştı. Yabancı ve tecrübeli personel çalıştırılması izne ve Turizm Bakanlığının kontrolünde uygun görülmüştür.

j) Bankacılık 25.4.1985 tarihli Bankalar Kanununa göre, Türkiye'de kurulmuş ve kurulacak veya yabancı ülkede kurulmuş olup da Türkiye'de şube açmak isteyen bankalar düzenlenmiştir. İzin için Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığına yapılan başvuru, Sanayi Bakanlığınca incelenir. Bakanlar Kuruluna gider ve alınacak izinle kurulabilir.

k) Yabancı Sermaye ile yapılan yatırımlar ise 6224 sayılı Yabancı Sermayeyi Teşvik Kanunu 1.1.1980 tarihli Yabancı Sermaye Çerçeve Kararnamesi ve 7.7.1984 tarihli Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkındaki 30 sayılı kararnameler yabancı sermayenin Türkiye'ye girişi bu sermaye ile kurulan müesseselerin hukuki durumu ve yabancıların getirdiği menkul kıymetler konusu düzenlenmiştir. Yabancı sermaye ayni, fikri ve nakdi şekilde olabilecektir. Yabancı sermayenin teşviki için kar transferi, ana sermaye transferi, hisse transferi kolaylaştırılmış, yerli ve yabancı teşebbüslerin eşit muamele göreceği belirtilmiş yabancı personel konusu düzenlenmiştir.

Serbest Bölgeler Kanunu (6.6.1985) ile de yabancılar için çeşitli açılardan kabul edilen kısıtlamaların serbest bölge ilan edilen yerler için uygulanmıyacağı kabul edilmiştir. Serbest bölge ilanına Bakanlar kurulu yetkili görülmüştür, Faaliyet konusu ise Ekonomik İşler Yüksek Koordinasyon Kurulunca tespit edilecektir.

Petrol arama ve işletme, 28.3.1983 tarihliPetrol Reformu Kanunu ile petrol arama ve işletme hakkı TPAO'ya verilmiş ve milli menfaatleri için belirli şartlarla yabancı şirketlere de bu iznin verilmesi öngörülmüştür. Ayrıca çok taraflı antlaşmalara da Türkiye katılmıştır. 25.12.1979'da Göçmen İşçilerin Hukuki Statüsü Hakkında Avrupa Sözleşmesini Türkiye onaylamıştır. Bu antlaşmalarla göçmen işçilerin kazandıklarının transferi öngörülmüştür.

6. Yabancıların sosyal hak ve özgürlükleri:

a) Yabancının sosyal güvenlik hakkı; Bu hak Anayasa, Sosyal Sigorta Kanunu ve Bağ-Kur Kanunu ile sağlanmıştır.

Malullük, yaşlılık, ölüm sigortaları, istek halinde mümkündür. İş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık sigortalarından mecburi olarak faydalanılır. Bağ-Kur'dan faydalanmak isteğe bağlıdır. Bu konuda Türkiye'nin taraf olduğu çok taraflı sözleşmelerde karşılıklılık ve eşitlik esası öngörülür. Milletlerarası Çalışma Teşkilatının bazı sözleşmelerine Türkiye de katılmıştır. Diğerleriyse “Vatandaşla, Vatandaş Olmayan Kimselere, Sosyal Güvenlik Konusunda Eşit Muamele Yapılması Hakkında Sözleşme, Sosyal Güvenliğin Asgari Normları Hakkında Sözleşme, Avrupa SosyalGüvenlik Sözleşmesi ve Türkiye ile AET arasındaki ilişkileri düzenleyen Katma Protokol, AET'de çalışan Türk işçileri hakkında tedbirler getirmiştir.

b) Yabancının Türkiye'de Sendika Kurma Hakkı: 5.5.1983 tarihli Sendikalar Kanununda tanınmıştır.

c) Diğer haklar ise, Toplu Sözleşme, Grev ve Lokavt Hakkı İşkanunu ile kabul edilmiştir. Sağlık hizmetlerinden de ücret karşılığı faydalanacakları yönetmeliklerle kabul edilmiştir.

7. Eğitim öğretim özgürlüğü: Türk okullarında eğitim Anayasa ile tanınmıştır. İlköğretim yabancılar için ihtiyaridir. Özel okullarda yabancı öğrenci sayısı Türk çocuklarının % 20'sini geçemez. Üniversite ve yüksekokullarda da yabancı öğrenci okuyabilir. Özel bir yerleştirme imtihanı uygulanmaktadır.

Yabancılar kendi vatandaşlarının bulundukları mıntıkada izinle ilkokul açabilir. Bu ilkokullara Türk vatandaşları gidemez.

İstanbul'un Fethiyle birlikte yabancı okullar kurulmuş, zamanla bu okullar Fransa ve Papa'dan yardım görmüştür. Sen Benna ilk açılan okullar arasındadır. 1863'te Amerikalı Misyonerler Robert Koleji açtılar. Yabancı okul sayısı 1900'lü yıllarda 300 kadardı. Lozan Konferansı ile Türk Hükümeti, 30 Ekim 1914'ten evvel Türkiye'de fiilen var olan müesseselerin devamını kabul etti: Buna göre düzenlenen ikamet ve adli yetki anlaşmasının 7 yıllık yürürlük süresi geçtiği halde bu okulların müktesep hakları saklı tutulmaktadır.

Yabancı okulların faaliyetleri hakkında çeşitli düzenlemelerle kontrol sürdürülmektedir. 16.6.1983 değişikliğiyle son şeklini koruyan Özel Eğitim Kanunları Kanunu, bu konuyu düzenlemektedir. Milli Eğitim Bakanlığının denetim ve gözetimi yabancı eğitim kurumları içinde yapılmaktadır.

8. Yabancı gerçek kişilerin taşınmaz mal edinme hakkı:

22.11.1934 tarih ve 2644 nolu Tapu Kanunu 35 ve 36. maddelerinde düzenlenir. Sınırlayıcı kanuni hükümler saklı kalmak ve karşılıklı olmak şartıyla yabancı gerçek kişiye gayrımenkül mal edinme imkanı tanınmıştır. Kanuni sınırlamalar ise şunlardır:

a) Köy Kanunu yabancıların köylerde gayri menkul edinmesini yasaklamıştır. b) Askeri Yasak Bölgeler Kanunu, bu kanunda belirtilen 1. yasak bölgede vatandaş dahi gayri menkul edinemez. 2. yasak bölgede sadece yabancılar gayri menkul edinemez.

c) Mukabele-i Bilmisil Kanunu, Türk vatandaşlarının mülkiyet hakkını kısmen veya tamamen tehdit eden devletlerin Türkiye'deki Tebeasının mülkiyet hakkı BakanlarKurulu kararıyla kısmenveya tamamen sınırlanabilir.

d) Tapu Kanunu 36. maddeye göre bir köye bağlı olmayan müstakil çiftliklerle bir köy sınırı dışında kalan 30 hektardan fazla araziye hükümetin izniyle sahip olabilirler.

Köy dışında 30 hektardan az araziye izinsiz gerçek kişi sahip olabiir.

e) Türk Parası Kıymetini Koruma Kanununa göre çıkarılan 30 sayılı kararnamenin 16. maddesine göre, dışarda yerleşik kişilerin Türkiye'de taşınmaz mal veya bunlara müferri ayni hakları satın almaları ve taşınmazlarını inşa ve tevsi ettirmeleri için gerekli bedel ve zaruri giderleri karşılayacak miktarda döviz getirmeleri ve bunu bankaya satmaları gerektiğini bildirmektir (16/1).

Bu şekilde satın alınan taşınmaz malların makul gelirleri ve getirilen döviz miktarını aşmamak kaydıyla satış bedelleri bankalarca dışarıya transfer edilebilecektir (16/2).

Hükümle dışarda yerleşik kişilerin miras, hibe gibi yollarla döviz ödemeden sahip oldukları malları ve bunlara bağlı ayni hakların Türkiye'de yerleşik kişilere satımı halinde bedelin bloke edilmesi gerekir.

Yabancı tüzel kişilerin Türkiye'de gayri menkul Edinme Hakkı: Genellikle yabancı kamu tüzel kişilerine yabancı bir devlet ülkesinde taşınmaz mal edinme hakkı tanınmamaktadır. Elçilik ve konsolosluk binaları bunun istisnasıdır.

Hukukumuzda, Tapu Kanunu 35. maddeyle tüzel kişilere bu hakkın tanındığından bahsedilmemektedir. Hukukçularımız bu görüştedir. Köy Kanunu madde 87 ise hem gerçek hem tüzel kişilere köy sınırlarında bu hakkı vermez. Askeri Yasak Bölgeler Kanununda gerçek kişilerde olduğu gibi yasaktır.

Köy Kanunu ve Tapu Kanunu ile gelen yasakların istisnaları;

a) Turizm Endüstrisi Teşvik Kanunu ile Bakanlar Kurulunun izniyle kanundaki yasaklamadan istisna edilmiştir.

b) Petrol Kanunu 28.3.1983 değişikliğinden sonra belirli nitelikte petrol şirketlerine taşınmaz mal edinme hakkı da tanınmıştır.

c) Yabancı Sermayeyi TeşvikKanununda yabancı tüzel kişilerin taşınmaz mal edinme hakkı tanınmamıştır.

Yabancı gerçek ve tüzel kişilere Türkiye'nin taraf olduğu ikamet ve Ticaret antlaşmaları ile karşılıklı olarak taşınmaz mal edinme hakkı akit devlet vatandaşlarına tanınmaktadır.

9. Yabancıların miras hakkı:

Tapu Kanunu 35. maddesi yabancıların miras edinmesini kanuni tahditler altında olmak ve karşılıklı şartı ile mümkün olacağını düzenlerken, miras hakkının da bu şartlara bağlı olduğunu düzenlemiştir. Bu kısıtlayıcı hükümlerse:

a) Köy Kanunu ile köylerde taşınmaz mallara miras yoluyla sahip olmalarına engel olan kanuni bir hüküm yoktur. Ancak köy kanunu yabancıların her ne şekilde olursa olsun taşınmaz mala sahip olmalarını önlemek gayesi taşıdığı için, yabancılara miras yoluyla intikal eden bu malların tasfiye edilmesi gerekir.

b) Tapu Kanunu 36. maddede yer alan kısıtlama; Yabancılar köye bağlı olmayan müstakil çiftliklere ve köy sınırı dışında kalan arazinin 30 hektardan fazlasına hükümetin izni olmadan kanuni miras yoluyla sahip olabilirler. (Alım-satım veya hibe yoluyla iktisaplarda hükümetin izni gereklidir. Vasiye, mensup mirasçı olmak) şayet arazi 30 hektardan az ise izin gerekmez.

c) Askeri yasak bölgelerde de miras yoluyla iktisap olmaz, mal intikal etmişse tasfiyesi yoluna gidilir.

Bugün herhangi bir sebeple vatandaşlıktan ıskat edilenler ve vatandaşlığı kaybettirilenler yabancı statüsüne girdikleri için miras hukukundan mahrum değildirler.

Kaynak: Rehber Ansiklopedisi

misafir - 8 yıl önce
Slm 2000 yilinda Turk vatandasligi kaybettirilmis bir Turkum.kardeslerim ve amcam babanenmin evini satmak istiyorlar,babam ve dedem vefat etti. 5 kardesiz, babam 4 kardes. miras pesinde degilim fakat amcam ve kardeslerim alip kumarda alemde bitirecegine, bana dusen hisseyi yetim cocuklar dernegine bagislamak istiyorum.ne yapabilirim? babannem hayatta 85 yasinda ve evini zorla satacaklar.aslinda dedemin evi ben satisa karsiyim. benim miras hukukundan yararlanma hakkim varmi varsa nasil, yetim cocuklar yararina kullanabilirim? saygilarimla [email protected]

Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.

Yabancılar Hukuku
2 yıl önce

Yabancılar hukuku, bir devletin veya ülkenin bir ülkeye gelen yabancılar için uyguladığı kanunların oluşturduğu hukuk dalıdır. Yabancılar hukuku genel...

Uluslararası özel hukuk
2 yıl önce

düzenler ya da bunların bağlı olacağı iç hukuku belirler. Vatandaşlık hukuku ve yabancılar hukuku altdalları kamu hukuku ile de ilgilidir. Kişiler bazen birden...

Uluslararası özel hukuk, ,
Hukuk alanlarının listesi
6 yıl önce

3) Uluslararası Yargı Devletler Özel Hukuku: 1) Vatandaşlık Hukuku, 2) Yabancılar Hukuku, 3) Uyuşmazlık Hukuku Önemli hukuki alanlar ve konu içerikleri...

Hukuk alanlarının listesi, Aile hukuku, Ceza hukuku, Delil, Denizcilik hukuku, Sıkıyönetim, Vergi hukuku, İdare hukuku, Silah hukuku, Sözleşme hukuku, Su hukuku
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi
2 yıl önce

sigorta hukuku genel kamu hukuku, hukuk felsefesi ve sosyolojisi, hukuk tarihi, idare hukuku, insan hakları hukuku, iş ve sosyal güvenlik hukuku, karşılaştırmalı...

Avrupa Birliği Bakanlar Konseyi
2 yıl önce

kararlar şu alanlarda uygulanmaktadır: İşçi dolaşımı, yerleşme hakkı, yabancılar hukuku, diploma eşdeğerliği, tek pazar, eğitim, kültür, kamu sağlığı, tüketici...

Avrupa Birliği Bakanlar Konseyi, AB, AB Komisyonu
Karşılaştırmalı hukuk
2 yıl önce

her devletin kendi hukukunu yenilemesi ve değiştirmesi zorunluluğunu ortaya çıkarmaktadır. Karşılaştırmalı hukuk, yabancı hukuk sistemlerindeki kavramları...

Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi
2 yıl önce

Bilişim Hukuku yüksek lisans programı yürütmektedir. 2013-2014 Eğitim-Öğretim yılı Bahar döneminden başlayarak tezli Kamu Hukuku ve Özel Hukuk yüksek lisans...

Vatandaşlık
2 yıl önce

hukukçulara göre yurttaş (citoyen, citizen) iç hukuku; uyrukluk (nationality, nationalite) uluslararası hukuku ilgilendirir. Uyrukluk Konusanda Avrapa Sözleşmesi'nde...

Vatandaşlık, Vatandaşlık