Yakovalı Hasan Paşa Camii

Kısaca: Yakovalı Hasan Paşa Camii (Macarca: ''Jakováli Hasszán dzsámija''), Macaristan'nın Pécs kentinde bulunan eski bir Osmanlı camisi. Macaristan'da Osmanlı döneminden kalan camiler arasında orijinal minaresiyle kullanılabilir tek camidir. Pécs şehrinin ayakta kalan diğer Osmanlı eserlerinden Gazi Kasım Paşa Camii de aynı dönemde yaptırılmıştır. ...devamı ☟

Yakovalı Hasan Paşa Camii (Macarca: Jakováli Hasszán dzsámija), Macaristan'nın Pécs kentinde bulunan eski bir Osmanlı camisi. Macaristan'da Osmanlı döneminden kalan camiler arasında orijinal minaresiyle kullanılabilir tek camidir. Pécs şehrinin ayakta kalan diğer Osmanlı eserlerinden Gazi Kasım Paşa Camii de aynı dönemde yaptırılmıştır. Tarihçe Evliya Çelebi'ye göre yaklaşık olarak 16. yüzyılın ikinci yarısında Yakovalı Hasan Paşa tarafından inşa ettirilen camii, Osmanlı Devleti'nin bölgeyi kaybetmesinden sonra hastane olarak kullanıldı. İlk olarak 1960'larde restore edilen camii, ikinci restorasyonunu 2000'li yılların sonunda geçirdi. 2010 yılında İstanbul ile birlikte Avrupa Kültür Başkenti sıfatını taşıyan Pécs'in mimari eserlerinden biri olarak yerini aldı. Özellikleri Temel planı dört köşe bir alan üzerine olan caminin kubbesi tuğlayla örülmüştür. Mekke'ye doğru bakan caminin konumlanması Kuzey Batı, Güney Doğu yönündedir. Caminin sağ tarafında inşa edilen minarenin planı on iki köşeli olarak oluşturulmuştur. Minarenin yüksekliği de 14,5 metredir. Yapı üzerinde oluşturulan ince oluklar nedeniyle minare daha da narin görünmektedir. Minarenin içindeki 87 basamakla 22,5 metre yükseklikte bulunan şerefeye ulaşılır. Bir zamanlar şerefelerin çevresinde taş korkuluklar bulunmaktaydı. Syrıca, minarenin dini bayramlarda gaz lambalarıyla ışıklandırıldığı bilinmektedir.

Kaynaklar

* Dercsényi Dezső, Pogány Frigyes, Szentkirályi Zoltán. Pécs, Műszaki Könyvkiadó, Budapest, 1966 * István Genthon: Kunstdenkmäler in Ungarn. Ein Bildhandbuch. 2. Aufl. Budapest: Corvina Kiadó, 1981, S. 423 mit Foto Nr. 230, ISBN 963 13 0622 4.

Dipnotlar

Dış bağlantılar

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.