Yaslıca, Bozova

Kısaca: Yaslıca, Şanlıurfa-Adıyaman karayolunun 54. km'sinde olup, Bozova ilçesine bağlı, 5370 nüfuslu şirin bir beldedir. 1992 yılında belde olmuştur. ...devamı ☟

Yaslıca, Şanlıurfa-Adıyaman karayolunun 54. km'sinde olup, Bozova ilçesine bağlı, 5370 nüfuslu şirin bir beldedir. 1992 yılında belde olmuştur. GAP'ın kalbi durumunda olan beldenin turizme katkısı oldukça büyüktür. Yaslıca; Bozova ilçesinin 8 Km. batısında yer almaktadır. Doğusunda Arıkök köyü, batısında Tutluca köyü, güneyinde Kepirce köyü, kuzeyinde ise Atatürk Barajı göleti ile sınırlıdır. Beldenin kuzeyi ormanlık, güneyi ise düz ova ile çevrilidir.

Tarihçe

Tamamı TÜRKMEN olan bu köy, Oğuzların ( Türkmenlerin ) Üçoklar kolundan Gökhan'ın Dördüncü oğlunun (Çepni.Ötman,Yıva) soyundan gelmekte olup Oğuz Türkçesiyle konuşmaktadır. Köy halkı asimile olmadan kültürünü devam ettirmektedir. 1692 yılında Yozgat dolaylarından alınarak iskan nizamı ile şimdiki yerine iskan edilmişlerdir. 1580 sayılı kanunun 7469 sayılı kanunla değişik 7. maddesi uyarınca, bakanlar kurulunun 31.12.1991 tarih ve 91/39180 sayılı kararııyla, 2 Ocak 1992 tarih ve 21099 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak belde olmuştur. Görünüm itibarıyla Şirin ve modern olan Yaslıca Kasabasında okuma yazma oranı yüzde 90'dır. Köyün kuzey ve doğu tarafındaki kıraçlık alanlarda urfa fıstığı ve zeytin üretimi, güney kısmındaki düzlük alanda ise sulu tarım yapılmaktadır. Hububat başta olmak üzere karpuz, pamuk, mısır, biber, susam ve şeker pancarı yetiştirilmektedir.

Kültür

TÜRK KÜLTÜRÜ HAKİMDİR.

İklim

Yazları kurak ve sıcak, kışın ılık ve yağışlı bir iklim olan karasal iklim görülür. Fakat Ş.Urfa merkeze göre kuzeydoğuda yer alması ve Fıratın etkisiyle Ş.Urfa merkeze göre daha fazla yağış alır.

Coğrafya

Şanlıurfa İlinin Bozova ilçesine bağlı olan Yaslıca Şanlıurfa adıyaman kara yolu gidiş güzergahının 54.Km.yer almaktadır. Gap Projesi neticesinde sulu tarıma geçilmiştir.Hububat başta olmak üzere Kavun,Karpuz,Domates,Biber,Şeker Pancarı,Pamuk yetiştirilmektedir. Beldenin kuzeyinde Fırat Nehri'nden önce ormanlık alanlar bulunmaktadır. Yerleşim alanı engebeli arazi üzerine kuruludur. Ancak tarım alanları oldukça düz ve sade bir yapı gösterir. G.Doğu Anadolu Bölgesi'nin tipik iklim özelliği olan karasal iklim etkisindedir. Belde Şanlıurfa- Adıyaman karayolu üzerinde olduğundan ulaşım sorunu yoktur. Haftanın her günü, 15 dakikada bir servisle Şanlıurfa merkez ve Adıyaman merkeze ulaşım kolaylıkla sağlanmaktadır. İklim Karasal iklim görülmektedir. Nüfus 2012 yılı Toplam 3.717 Erkek 1.839 Kadın 1.878 Altyapı bilgileri İlk okul, lise, sağlık ocağı,PTT şubesi vardır. Su şebekesi vardır. Kanalizasyon vardır. Belde içindeki yolların büyük kısmı kilit taşı ile kaplıdır. Dış bağlantılar * YerelNet

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.