Yağ Kapanı

Kısaca: Yağ kapanı eskiden yağların toptan satıldığı yer. Kapanın Arapçası kabban olup, “büyük terazi, kantar, mizan, çardak” manalarında kullanılır. Önemli gıda maddelerinden olan un, bal, yağ belli yerlerde satılırdı. Bu maddelerin toptan satış yerlerine un kapanı, yağ kapanı, bal kapanı denilirdi. Günümüzde eskiden kalma bu isimler hala kullanılmaktadır. Osmanlılar zamanında kurulan kapanlarla devlet vergi ve rüsumları aksatmadan alır, hem de şehir halkının önemli ihtiyaç malları ihtikara (dol ...devamı ☟

Yağ kapanı eskiden yağların toptan satıldığı yer. Kapanın Arapçası kabban olup, “büyük terazi, kantar, mizan, çardak” manalarında kullanılır. Önemli gıda maddelerinden olan un, bal, yağ belli yerlerde satılırdı. Bu maddelerin toptan satış yerlerine un kapanı, yağ kapanı, bal kapanı denilirdi. Günümüzde eskiden kalma bu isimler hala kullanılmaktadır. Osmanlılar zamanında kurulan kapanlarla devlet vergi ve rüsumları aksatmadan alır, hem de şehir halkının önemli ihtiyaç malları ihtikara (dolandırıcılığa) meydan verilmeden sattırılırdı.

Yağ, bal, un, hububat, erzak, kahve, tütün, dokuma kumaşlar, pamuk kapanlara getirildiğinde emin ve naipler tarafından kontrolları yapılır, gerektiğinde halkı korumak için narh da konurdu. Kapanlar bir nevi umumi pazar, hal gibi hizmet vermekteydiler. (Bkz. Kapan)

Kaynak: Rehber Ansiklopedisi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.