Yenişehirli Avni

Kısaca: Yenişehirli Avni on dokuzuncu asır divan şairlerinden. 1826 senesinde Rumeli'de bulunan Yenişehir'de doğdu. Bekr Paşanın oğludur. Hususi tahsil görerek yetişti. Arabi ve Farisi öğrendi. Edebiyatla meşgul oldu. Abdurrahman Sami Paşa Vidin valisi olunca, Avni Beyi katiplik vazifesiyle yanına aldı. Abdurrahman Sami Paşa, Avni'nin yetişmesi, ilminin artması için gereken bütün yardımı yaptı. Özellikle Mesnevi'yi bizzat öğretti. Avni Bey daha sonra İstanbul'a gelerek Beşiktaş Mevlevihanesi Ş ...devamı ☟

Yenişehirli Avni on dokuzuncu asır divan şairlerinden. 1826 senesinde Rumeli'de bulunan Yenişehir'de doğdu. Bekr Paşanın oğludur.

Hususi tahsil görerek yetişti. Arabi ve Farisi öğrendi. Edebiyatla meşgul oldu. Abdurrahman Sami Paşa Vidin valisi olunca, Avni Beyi katiplik vazifesiyle yanına aldı. Abdurrahman Sami Paşa, Avni'nin yetişmesi, ilminin artması için gereken bütün yardımı yaptı. Özellikle Mesnevi'yi bizzat öğretti. Avni Bey daha sonra İstanbul'a gelerek Beşiktaş Mevlevihanesi ŞeyhiNasyonel Sosyalistf Dedeye intisap etti. Kızı ile evlenerek damadı oldu. Bağdat ve Gelibolu'da çeşitli vazifelerde çalıştıktan sonra, İstanbul Bidayet Mahkemesi azası oldu. 1883 senesinde Üsküdar'da vefat etti. Kabri, Eyüb'te Bahriye Mevlevihanesi Mezarlığındadır.

Avni Bey, divan şiirinin bütün inceliklerine vakıf fesahat ve belagatta mahirdi. Gazel ve rübaide fevkalade mahir bir şairdi. Mevlevi tarikatine bağlıydı.

Yenişehirli Avni'nin yazmış olduğu eserlerden bazıları şunlardır: 1) Divan: Damadı tarafından bastırıldı. 2) Mesnevi Tercümesi: Mesnevi'nin ilk üç cildinin mensur olarak Türkçeye çevrilmiş halidir. Tamamlanmamıştır. 3) Mir'at-ı Cünun: Tamamlanmamış bir mesnevidir. 4) ateşgede: Şeyh Galib'in Hüsnü Aşk'ına nazire olarak yazılmış bir mesnevi olup tamamlanmamıştır.

Kaynak: Rehber Ansiklopedisi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.