Yusuf Eradam

Kısaca: Yusuf Eradam (d. 1954, Bor) Türk yazar, şair, çevirmen, besteci, öğretim üyesi. ...devamı ☟

Yusuf Eradam (d. 1954, Bor) Türk yazar, şair, çevirmen, besteci, öğretim üyesi.

Yaşamı

1954 yılında Bor'da doğdu. Darüşşafaka Lisesi' ni ve Hacettepe Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyetı Bölümü'nü bitirdi. Aynı bölümden bilim uzmanlığı ve doktora derecelerini aldı. Hacettepe Üniversitesi' nde okutman, İngiliz Kültür Derneği' nde öğretmen olarak çalıştı. 1989 yılında, İngiliz Kültür Heyeti bursuyla gittiği İskoçya' da "İngilizce Öğretmeni Yetiştirme" (TESOL) konusunda ikinci bilim uzmanlığını aldı. Yurtiçinde ve ABD' de dil, yazın, çeviri ve popüler kültür konulu seminer, konferans ve açık oturumlara katıldı. 1994' te Nevada, Las Vegas Üniversitesi' nde verdiği "Karşılaştırmalı Film ve Doğu-Batı yazını" dersinde Türkiye yazarlarını Amerikalı öğrencilere tanıttı. 1999 yılında Michigan'ın Saginaw Valley State University'sinde de Seçkin Konuk Profesör olarak karşılaştırmalı edebiyat ve sinema dersleri verdi ve Cardinal Sins dergisinin En İyi Öykü yarışmasını kazandı. İlk fotoğraf sergisini de Darüşşafaka yararına burada açtı. Metis Çeviri dergisinin Ankara temsilciliğini de yapmış olan Eradam, Edebiyatçılar Derneği, P.E.N. Yazarlar Derneği, Kız Kulesi Derneği, Harold Pinter, David Mamet Society, Amerikan Etüdleri Derneği'nin ve ÇEVBİR'in kurucu üyesi ve N. Emin Güven' in ütopyası Wondiana' daki Jurancon eyaletinin valisi. Yurtiçinde ve yurtdışında çeşitli dergilerde yayımlanmış pek çok şiir, öykü ve roman çevirisi ve yazıları bulunan Eradam' ın ayrıca ödüllü beste ve şarkı sözleri var. Gül Kanadı Dudağım başlıklı şiir kitabı 1994' te E Yayınları arasında yayımlanan Eradam, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Anabilim Dalı başkanı olarak 2004 yılında emekli olup İstanbul, Cihangir'e yerleşti. Haliç Üniversitesi'nde Mütercim-Tercümanlık Bölümünü kurup ayrıldı. Işık Üniversitesi'nde de ders verdikten sonra Bahçeşehir Üniversitesi'nde Amerikan edebiyatı, sineması, popüler kültür, yazarlık dersleri veriyor. Çeşitli yayın organlarında ve www.T24.com.tr bağımsız internet gazetesine yazan Eradam müzik, fotoğraf ve öykü dallarında çeşitli ödüller sahibi Eradam, son olarak 2011 yılında Ankara Sanat Kurumu tarafından Martin McDonagh'nın "Yastıkadam" adlı oyunu ile Yılın En İyi Çevirisi ödülünü, 2012 yılında ise Mimarlar Odası'nın "İnsan Hakları ve Mimari" konulu öykü yarışmasında "Muskalı Ev" başlıklı öyküsü ile yayına değer bulundu.

Kitapları

* Gül Kanadı Dudağım (Şiir); * Ben’den Önce Tufan: Sylvia Plath ve Şiiri (İnceleme); * Aşk Bir Şiddet Eylemidir (Deneme, Anı, Mektup); * Kirli Kırlent (Öykü) * Ahkam Vakti Tohumları (Şiir); * Yamyamın Yemek Kitabı (Mizah); * Zıvanasız Denemeler; * Vanilyalı İdeoloji: Küresel Bellek Üzerine Denemeler; * Cihangir Vampiri. (Öykü); * Susma Cesareti (Deneme) * Musalla Taşı Sakinleri: Cihangirliler (Fotoğraf ve Haiku) Thespis'in Delileri: Tiyatroda Tek Etki

Çevirileri

* Paul Auster, Cam Kent; * Paul Auster, Kilitli Oda; * Sylvia Plath, Ariel. * Okot p’Bitek, Lawino’nun Türküsü. (G. Siper ile birlikte); * Herman Melville, Katip Bartleby; * Glen O. Gabard, Krin Gabard, Psikiyatri ve Sinema. (H. Satılmışoğlu ile birlikte). Anthony Storr, Bir Başına (Solitude) (Misbah Şengül ile birlikte)

İmzası, katkısı bulunan kitaplar

* Jan Greenberg (ed) Side by Side; * Naomi Shihab Nye (ed) This Same Sky; * N. Shihab Nye (ed), The Space Between Our Steps; * Gülseren Tuğcu Karabulut, Bir Gamze, Bir Kuştüyü Yastık; * S. Huntington, Medeniyetler Çatışması; * Maya Angelou, Kadın Kalbi; * Greg Nagan, Sallama Klasikler; * Francine du Plessix Gray, Aşıklar ve Zorbalar; * John Gray, Alexandre Tekniği Rehberiniz; * Gürsel Aytaç (ed.) Çağdaş Dünya Edebiyatı Çeviri Seçkisi; * Kudret Emiroglu (çev. Ed) Vineland Sagaları; * Ataol Behramoğlu, Özdemir İnce (ed) Dünya Şiiri Seçkisi; * Çocuklar İçin Atlaslar (Özkaynak yayınları için çevrilip hazırlanan bu atlasların akıbeti bilinmiyor).

Dış bağlantılar

* Yusuf Eradam resmi web sitesi

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.