Zahid-Ül Kevseri

Kısaca: Zahid-ül Kevseri Osmanlı alimlerinden. İsmi Muhammed Zahid bin Hasan'dır. 1878 yılında Düzce'nin Hacı Hasan Efendi köyünde doğdu. Babası doğduğu köye Kafkasya'dan göçmüş ve bu köye, alim bir zat olan babasının ismi verilmiştir. 1951 (H.1370)de Mısır'da vefat etti. İlk tahsilini Düzce'de babasından yaptıktan sonra İstanbul'a gelip, Fatih Camiinde Eğinli İbrahim Hakkı'nın derslerine devam etti. Sonra da Alasonyalı Ali Zeynel-abidin Efendinin derslerine devam edip tahsilini tamamlayarak i ...devamı ☟

Zahid-ül Kevseri Osmanlı alimlerinden. İsmi Muhammed Zahid bin Hasan'dır. 1878 yılında Düzce'nin Hacı Hasan Efendi köyünde doğdu. Babası doğduğu köye Kafkasya'dan göçmüş ve bu köye, alim bir zat olan babasının ismi verilmiştir. 1951 (H.1370)de Mısır'da vefat etti.

İlk tahsilini Düzce'de babasından yaptıktan sonra İstanbul'a gelip, Fatih Camiinde Eğinli İbrahim Hakkı'nın derslerine devam etti. Sonra da Alasonyalı Ali Zeynel-abidin Efendinin derslerine devam edip tahsilini tamamlayarak icazet (diploma) aldı. Kastamonulu Şeyh Hüseyin Efendi de ders aldığı hocalarındandır.

1907 senesinde Birinci Dünya Savaşına kadar Fatih Camiinde müderrislik yaptı. Ürgüplü Mehmed Hayri Efendinin Şeyhülislamlığı sırasında medreselerde belagat, aruz, mantık dersleri okuttu. Bir müddet sonra da Kastamonu'da açılan yeni bir medreseyi faaliyete geçirmekle görevlendirildi. Üç yıl Kastamonu'da kaldıktan sonra İstanbul'a döndü. İstanbul'a gelince Darüşşafaka'ya, bir ay sonra da Medreset-ül-Mütehassisine müderris olarak tayin edildi. Şeyhülislam Mustafa Sabri Efendinin ders vekilliğini yaptı.

1922 senesinde İstanbul'dan ayrılıp, Mısır'a gitti. Birkaç ay Kahire'de kaldıktan sona Şam'a geçip bir yıl Şam'da kalıp, Kahire'ye döndü. Bundan sonra ailesini de Kahire'ye götürüp, orada yerleşti.

Zamanının tefsir, hadis, fıkıh alimi olan Zahid-ül-Kevseri Türkiye'de ve Mısır'da bulunduğu sırada birçok eser yazmış ve yüzlerce talebe yetiştirmiştir. Talebelerinin çoğunu Mısır'a gitmeden önce Türkiye'de yetiştirip, her birine icazet (diploma) vermiştir. Mısır'a göçtükten sonra ilmi incelemeler yapması ve vaktinin çoğunu kitap yazmaya ayırması sebebiyle Mısır'da yetiştirdiği talebe sayısı, Türkiye'de yetiştirdiği talebe sayısına göre oldukça azdır. Mısır'da yazdığı eserler ve verdiği derslerle dinde reform yapmak isteyen sapık kimseleri susturdu. Onun bulunduğu mecliste konuşamaz hale getirdi.

Eserleri:

1. Nazm-ı Avamil-il-İ'rab (Farsçadır).

2. Esseyf-üs-Sakil.

3. El-İşfak ala Ahkam-it-Talak.

4. Er-Ravdun-Nazır-ül Verdi fi Tercemet-il İmam-ir-Rabbani es-Serhendi (Türkçedir).

5. Irgam-ül Merid: Tasavvuf ve tasavvuf büyükleri hakkındadır. Bu eser İhlas A.Ş. tarafından ofset olarak basılmıştır.

6. Makalat: Çeşitli mevzularda yüzden fazla makalesinin toplandığı kıymetli bir eserdir.

Kaynak: Rehber Ansiklopedisi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.