Zühri

Kısaca: Zühri Tabiin devrinde yetişmiş hadis ve fıkıh alimlerinden. İsmi Muhammed bin Müslim, künyesi Ebu Bekir'dir Kureyş'in Zühreoğulları kabilesine mensup olmasından dolayı Zühri diye Ünlü olmuştur. Bazan büyük dedesine nispetle İbn-i Şihab ez-Zühri diye de söylenir. Kendisi Medineli olup 672 (H.52) senesinde doğmuştur. 742 (H. 124) senesinde Şam civarında “Şegbeda” denilen köyde vefat etmiştir. Aslen Medineli olup Şam'da yerleşmiş olan Zühri, zamanının alimlerinden ilim tahsil etti. Eshab- ...devamı ☟

Zühri Tabiin devrinde yetişmiş hadis ve fıkıh alimlerinden. İsmi Muhammed bin Müslim, künyesi Ebu Bekir'dir Kureyş'in Zühreoğulları kabilesine mensup olmasından dolayı Zühri diye Ünlü olmuştur. Bazan büyük dedesine nispetle İbn-i Şihab ez-Zühri diye de söylenir. Kendisi Medineli olup 672 (H.52) senesinde doğmuştur. 742 (H. 124) senesinde Şam civarında “Şegbeda” denilen köyde vefat etmiştir.

Aslen Medineli olup Şam'da yerleşmiş olan Zühri, zamanının alimlerinden ilim tahsil etti. Eshab-ı kiramdan on kişi ile görüştü. Abdullah bin Hattab, Abdullah bin Cafer, Rebia bin Ubbad, Misver bin Mahreme, Abdurrahman bin Ezher ve başka sahabilerden hadis-i şerif rivayet etti. Ata bin Ebi Rebah, Ebu Zübeyr, Mekki, Ömer bin Abdülaziz, Amr bin Dinar, Salih bin Keysan, Yahya bin Said el-Ensari ve daha birçok alim ve fazilet sahibi zat ondan hadis-i şerif rivayet etmişlerdir.

Zühri iki bin hadis-i şerif rivayet etti. Peygamber efendimizin sallallahü aleyhi ve sellem hadis-i şeriflerinin sağlam bir şekilde zabt edilmesi (korunması) için ilk çalışmayı başlatan Zühri'dir. Hadis-i şerifleri önce tedvin etmiş yani toplamıştır. Hadis-i şerif toplamaya Emevi halifelerinden Ömer bin Abdülaziz zamanında onun emriyle başlamıştır. Zühri topladığı hadis-i şerifleri hayatta iken kitap haline getirdi. Halife bu kitabı çoğaltarak her tarafa gönderdi. Böylece Zühri hadis-i şeriflerin toplanarak korunması hususunda hayırlı bir çığır açmıştır. Onun rivayet ettiği hadis-i şeriflerin bir çoğu Kütüb-ü Sitte adı verilen altı sahih hadis kitabında ve İmam-ı Malik'in Muvatta'ında mevcuttur. Üstün bir zekaya sahip olan Zühri Kur'an-ı kerimi seksen gecede ezberlemişti. Fıkıh ilminde de yüksek derece sahibi olan Zühri, Medine-i münevveredeki Fukaha-i Seb'a yani yedi Ünlü fıkıh aliminin bildirdikleri fıkıh bilgilerinin hepsini öğrenmişti.

Başka ilimlerde de vukuf sahibi olan Zühri hangi ilim dalı olursa olsun konuşmaya başlayınca, dinleyen, o mevzuyu en iyi bilen o, kanaatine varırdı. Ayrıca güzel ahlak sahibi ve cömertti. 742 (H.124) senesinde Şam civarında Şegbeda denilen köyde vefat etti. Burası Hicaz sınırının sonu ile, Filistin sınırının başlangıcında bir yerdir.

Kaynak: Rehber Ansiklopedisi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.