Çakırlar, Yapraklı

Kısaca: Çakırlar, Çankırı ilinin Yapraklı ilçesine bağlı bir köydür. ...devamı ☟

Çakırlar, Yapraklı
Çakırlar, Yapraklı



Çankırı ili , Yapraklı İlçesine bağlı Köyün adının nereden geldiği tam olarak bilinmemektedir.Resmi adı Çakırlar olmasına karşın yerel dilde Çakıllar olarak telaffuz edilir. Köyün ilk kuruluşu bugün Orköy olarak bilinen , yerel halk dilindeki adıyla Gebeş mevkiinde kurulduğu anlatılır.Köyün bu günki yeri 60 yıl kadar önce tamamen orman ile kaplı imiş. Gebeşteki köyden yayla için köyün bugün ki yerine çıkanlar yavaş yavaş yerleşik hale gelmişler ve geri dönmemişler. Köy, Tilki Kaşı eteklerinde, bir vadi içinde (dere kenarında), Şehir Kaşı, Gavur evi, Asar Tepesi isimleriyle anılan dağların güney kesiminde kurulmuş bir orman köyüdür. Köy halkının çevre kasaba ve köylerle hatta Tosya ilçesi , Kayı köyü ile geçmişten gelen kız alıp, kız vermekle oluşan bağları vardır.

Köyde 35 hane vardır ve eski Karaköçek isimli mahalleden deprem ve toprak kayması sonucu gelen ailelerin 1977 yılında devletin yaptırmış olduğu evlere yerleşmeleri nedeniyle şu anda bu eski mahallede de sadece 3 hane bulunmaktadır. Çakırlar Köyü`nün doğusunda Derelli , Bürtü, batısında Yakaköy, güneyinde Bademçay, Kuzeyinde Davutlar köyleri vardır. Çevre köylere, İl merkezine ve İlçeye yol bağlantısı vardır. İl merkezine 45, ilçe Yapraklı^ya 26 km. uzaklıktadır. Çevre köylerin yolları köyün içinden geçmektedir.Bu yol Çorum ili , Sungurlu ilçesine kadar uzanmaktadır.

1980 yılı genel nüfus sayımında 48 hane olan köyde toplam 255 nüfus varken, bu oran 1990 yılı genel nüfus sayımında, erkek 81, kadın 111 olmak üzere toplam 192`ye ve hane sayısı da 35`e düşmüştür.Köyde devamlı ikamet eden kişi sayısı 1997 Yılında 131 e , 2000 sayımında ise 129 a düşmüştür.

Köy nüfusunu çok yakından ilgilendiren mevsimlik ve devamlı göç olayı Çakırlar`da da yaşanmaktadır. Köylünün büyük bir kısmı Ankara`da yaşamaktadır.Kırıkkale ve İstanbul`da da yaşayan ahali mevcuttur.

Bademçay Deresi, köyün hemen kenarından geçer. Fakat suya ihtiyaç duyulan yaz döneminde, suyu kesilerek kuru dere durumuna düşmektedir. Bu durum, köy arazisini sulama suyundan yoksun bırakır. Buna karşın Çakırlar Köyü`nde 5 tane çeşme vardır. Suları tatlıdır. Ayrıca evlere su verilmek üzere su deposu yapılmıştır.2004 Yılında Köy Derneğinin büyük çabaları sonucu köye içme suyu getirilmiş ve her eve bağlanmıştır. Köy, orman köyüdür. Çam, meşe, ardıç, yabani elma, yaban armuduna ve cevize rastlamak mümkündür. Bunun yanında bozkır görünümünü de yansıtan bir özelliğe sahiptir. Zaman zaman dere kenarlarında kavak ağaçlarına rastlanmaktadır. Sebze evlerin önü hariç yetiştirilmez.20 Yıl öncesine kadar Sancar denilen mevki sebze ekiminde kullanılırdı. Tahıl üretiminde 1 e 10 verim sağlayan arpa, buğday, fiğ yetiştirilmektedir.

Köyün hayvan varlığında 250 adetle küçükbaş hayvan başta gelir. Büyükbaş hayvan sayısı 50 civarında olup az miktarda arı kovanı vardır. Bölgede bazı av hayvanlarına da rastlanır. Köyde ilköğretim okulu olmasına rağmen son yıllardaki mevzuat değişikliğinden sonra taşımalı eğitime geçilmiş ve köy okulu kapatılmıştır.


}

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.