Çiftlik, Banaz

Diğer anlamı|Çiftlik düzenle|Mayıs 2007

Bilgikutusu Türkiye köy |isim = Çiftlik |harita2 = Usak_Turkey_Provinces_locator.jpg |harita2 boyut = 250px |harita2 açıklama = Uşak |harita1 = |harita1 boyut = |harita1 açıklama =
|harita = 
|harita boyut = 
|harita açıklama = |lat_deg = |lat_min = |lat_sec = |lat_hem = |lon_deg = |lon_min = |lon_sec = |lon_hem = |rakım = |yüzölçümü = |nüfus = 731 |nüfus yoğunluğu = |nüfus_ref = [1] |nüfus_itibariyle = 2000 |alan kodu =0276 |posta kodu = 64500 |bölge = Ege |il = Uşak |ilçe = Banaz
|Köy Muhtarı = İrfan Yılmaz
|websitesi = [2]


Çiftlik, Uşak ilinin Banaz ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi



Kültür



Coğrafya

Uşak iline 58 km, Banaz ilçesine 27 km uzaklıktadır.

İklim



Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 731
1997 722


Ekonomi

Tarım: Köyde genellikle kuru tarım yapılmaktadır. Başlıca yetiştirilen ürünler buğday, arpa, nohut ve ayçiçeğidir. Haşhaş, şeker pancarı ve yem bitkilerinin (yonca, fiğ, korunga v.b.) ekim alanları ise son derece sınırlıdır. 1990 lı yıllardan sonra buğdayın yanında nohut nöbetleşe ekilmeye başlanmıştır. Bu şekilde bir taraftan nadas alanları ortadan kalkarken diğer taraftan ekonomik anlamda çok büyük katkı sağlanmıştır. [3][

Köydeki tarımsal faaliyetlerde yeterli olmamakla birlikte, ümit verici gelişmeler yaşanmaktadır. Modern tarımsal alet ve makinaların kullanımı son yıllarda hızla artmaktadır. İyi tarım uygulamalarından; setifikalı tohum kullanımı, suni gübre kullanımı, yabancı ot mücadelesi, toprak işleme v.b. konulardaki gelişmeler birim alandan verimi bir hayli artırmıştır. Ancak birçok konuda atılması gereken adımlar ve eksiklikler mevcuttur.Nöbetleşe ekime sokulabilecek ekonomik değeri olan alternatif yeni ürünlerin bulunması, sulama imkanlarının araştırılması, kooperatifleşme, ürün işleme ve pazarlama gibi konular akla ilk gelen sıkıntılardır. Bunların çözümünde çiftçi bilinçli davranmalı, kamu kurumlarıyla irtibat halinde olmalı, ileri tarım tekniklerini uygulamak suretiyle birim alandan elde edilen verim artırılmalıdır. Köyde ticari anlamda gelir getirici meyve bahçeleri bulunmamaktadır. Daha çok elma, armut, erik ve vişne ağaçları mevcuttur. Rakımın (1227 m.) yüksek oluşu, ilkbahar mevsimindeki donların sık görülmesi, daha Eylül ayı başlarında havanın serinlemesi yani vejetasyon süresinin kısa olması v.b. nedenlerden dolayı meyvecilik gelişmemiştir. Son yıllarda bahçe tesisi üzerine birkaç çiftçinin girişimi olsada bunun yetersiz olduğu açıktır. Ceviz yetiştiriciliğinin kolay olması, fazla bakım istememesi, ekonomik değerinin yanısıra pazar imkanının nisbeten daha iyi olması sebebiyle yetiştiriciler için alternatif meyve türü olabilir.

Köyde ticari anlamda sebze yetiştiriciliği olmayıp, daha çok çiftciler kendi ihtiyacını karşılamak için sebze yetiştirmektedir. Hatta öyleki çiftçiler kendi ihtiyaclarının büyük bir kısmını dışarıdan satın alma yoluyla gidermektedir. Bunda daha çok kuru tarım yapılması, sulama imkanının oldukça sınırlı olması, sebzecilik ile ilgili bilgi ve birikimin olmaması ve bu alana ticari bakış açısının henüz oluşmamasının büyük rolü vardır. Ayrıca bunda köyün iklimine bağlı olarak vejetasyon (ürün yetiştirme) döneminin kısa olmasının da olumsuz yönde etkisinin olduğunu unutmamak gerekir. Ekonomik yönden değerlendirilmesi yapıldıktan sonra açıkta veya özellikle örtüaltı (sera) sebze yetiştiriciliği konularına ağırlık verilmesi köyün tarımsal faaliyetlerinde büyük bir açılım sağlayabilir.

Köydeki tarımsal faaliyetlerdeki sorunlar:

- Tarım topraklarını sulama sorunu

- Üretim ve verimin düşük olması

- Çiftçinin bilgi düzeyinin az olması

- Teknolojinin tarıma henüz yeterince aktarılamaması

- Uygun tohumluk ve damızlık sağlanamaması

- Gübre ve tarım ilaçlarının eksik yada yanlış kullanılması

- Üretici örgütlenmesinin yetersiz olması

- Pazar ve pazarlamada yaşanan sorunlar

- Tarım arazilerinin miras yoluyla parçalanması

- İklimin tarımsal faaliyetler üzerindeki olumsuz etkisi

Hayvancılık: 
Köyün ekonomisinde büyük ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliğini çok önemli bir yere sahiptir. Bunların yanında kümes hayvancılığıda hemen hemen her aile tarafından kendiihtiyaçlarını karşılamak için yapılmaktadır.


Büyükbaş hayvan besiciliğinde son yıllarda bir hayli ilerleme kaydedilmiştir. Önceden büyükbaş hayvanların tamamını yerli ırklar oluştururken son yıllarda onların yerine et ve süt verimi yüksek ırklar ikame edilmiştir. Aynı zamanda hayvan varlığında azda olsa artış olduğu söylenebilir. Hayvan sağlığı, hayvan besleme, ahırlar ve v.b. konularda bilinçlenme sonucunda üretimde artış sağlanmıştır. Son yıllarda hayvancılık ekonomik anlamda daha önemli bir hale gelmiştir. Tüm bu olumlu gelişmelere rağmen bir çok sıkıntıda bulunmaktadır. Köyün çayır ve mera alanlarının çok kısıtlı olmasının yanı sıra bu alanların tarla arazisine katılması nedeniyle iyice daralması en büyük sıkıntılardandır. Kaba yem üretimi az olduğu gibi bu alandaki ihtiyaç yetiştiriciler tarafından satın alma yoluyla karşılanmakta, bu şekilde girdi maliyetleri artmakta ve istenilen seviyede üretim ve verim sağlanamamaktadır. Bu konuda yem bitkilerinin ekim alanlarının artırılması gerekmektedir. Fakat nohut ve buğdayın ekonomik değerinin iyi olması nedeniyle bu en azından şu anda pek mümkün görükmemektedir. Ayrıca hayvan beslemede, besleme değeri olmayan ancak rasyonda belirli bir oranda bulunması zorunlu olan samanın kullanım oranının azaltılarak çayır, mera ve yem bitkilerinin kullanım oranı artırılmalıdır.Ahırların birçoğu yapı olarak kötü olmamakla birlikte, teknik anlamda bir yetiştiricilik için yeterli değildir. Bu konuda da yeni yatırımlar yapılmalı, projeli teknik altyapısı ve donanımı iyi işletmeler yapılmalıdır. Bu konuda bilgi ve tennik danışmanlık için kamu kurumları ile işbirliği içinde olunmalıdır.

Tüm ürünlerde olduğu gibi üretici ile tüketici arasındaki zincirde yaşanan sorunlar nedeniyle hayvansal ürünlerde de pazarlama ve fiyat sorunu yaşanmaktadır. Üreticilerin haklarını koruyacak bir kooperatif veya birlik gibi bir yapılanmaya gidilmesi dikkate alınması gereken bir konudur.

Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği genelde belirli aileler tarafından yapılmaktadır. Buna rağmen küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin köy ekonomisinde önemli bir yeri vardır. Köyde yaklaşık 8 - 10 sürü bulunmaktadır. Yukarıda büyükbaş hayvancılık konusunda bahsedilen problemlerin birçoğu küçükbaş hayvan yetiştiriciği için geçerlidir.Burada da en büyük sorun otlak sorunudur.Özellikle hasat mevsimi sonuna kadar hayvanları otlatılacağı yerler oldukça sınırlıdır. Ayrıca hayvan sağlının korunması, salgın ve paraziter hayvan hastalıklarının bulaşmasını önlemek için koruyucu aşılama yapılması gibi konulara daha çok hassasiyet gösterilmelidir.Hayvanlardan insanlara geçen bazı hastalıkların son yıllarda sık görülmesi ve insanlarımızın sağlığını da tehdit etmesi nedeniyle bu konuya gereken önem verilmelidir.

Köyümüzde ticari amaçlı kanatlı hayvan yetiştiricili ile uğraşan yoktur. Ama hemen hemen her aile kendi et ve yumurta ihtiyacını karşılamak üzere başta tavuk olmak üzere kaz, hindi ve ördek gibi küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapmaktadır.

Hayvancılığın geliştirilmesi için alınması gereken önlemler: 
- Hayvan soyları iyileştirilmeli. Yerli ırkların yerine et ve süt verimi

yüksek ırkların melezleştirilmesi veya iyi cins ırkların ucuz krediler ile

teşvik edilmesi.

- Mera ve otlak hayvancılığı yerine ahır hayvancılığının teşvik edilmeli.

Mera hayvancılığı otlaklarda yapılan, masrafı az fakat verimi düşük

olan hayvancılıktır. Bunun yerine yem kullanımı fazla fakat verimi

yüksek olan ahır hayvancılığına önem verilmelidir.

- Otlaklar korunmalı ve ıslah edilmeli. Otlaklar tarım alanlarını artırma

amacıyla işlenmek ve işgal edilmek suretiyle sürekli daraltılmaktadır.

Ayrıca aşırı otlatma nedeniyle otlaklar yıpranmakta ve dejenere

olmaktadır.

- Modern yöntemlerle hayvancılık yapılmalı

- Yem üretimi artırılmalı

- Erken kesim önlenmeli

- Salgın hayvan hastalıkları ile mücadele edilmeli.

- Hayvancılık ile uğraşanlar eğitilmeli ve kamu tarafından sağlanan

teşvik ve krediler hakkında daha fazla bilgilendirilmeli.

- Verimi yüksek hayvan ırklarının temininde, işletme tesis ve

giderlerinin karşılanmasında ucuz kredi imkanlarının sağlanması.



www.ciftlikkoyu.net

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2004 - İrfan Yılmaz
1999 -
1994 -
1989 -
1984 -


Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu, içme suyu ve kanalizasyon şebekesi yoktur

Linkler



köy-taslak Banaz belde ve köyleri

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.