Çivizade Muhyiddin Efendi

Kısaca: Çivizade Muhyiddin Efendi Osmanlı şeyhülislamlarının on birincisi. Kanuni Sultan Süleyman Han devri şeyhülislamlarındandır. İsmi Muhyiddin Mehmed’dir. Çivizade adıyla Ünlü oldu. 1467 (H.881) tarihinde Menteşe’de (Muğla taraflarında) doğdu. Babası Menteşeli alim ve hattat Çivi İlyas Şehid Efendidir. 1547 (H. 954) tarihinde İstanbul’da vefat etti. Çivizade Muhyiddin Efendi, tahsil için İstanbul’a gelip, devrin alim ve fadıllarından olan Tacizade Sa’di Çelebi, Muhyiddin Fenari, Mevlana Me ...devamı ☟

Çivizade Muhyiddin Efendi Osmanlı şeyhülislamlarının on birincisi. Kanuni Sultan Süleyman Han devri şeyhülislamlarındandır. İsmi Muhyiddin Mehmed’dir. Çivizade adıyla Ünlü oldu. 1467 (H.881) tarihinde Menteşe’de (Muğla taraflarında) doğdu. Babası Menteşeli alim ve hattat Çivi İlyas Şehid Efendidir. 1547 (H. 954) tarihinde İstanbul’da vefat etti.

Çivizade Muhyiddin Efendi, tahsil için İstanbul’a gelip, devrin alim ve fadıllarından olan Tacizade Sa’di Çelebi, Muhyiddin Fenari, Mevlana Mehmed Paşa ve Karabali’den okudu. İlimde olgunlaşıp, yükseldikten sonra sırasıyla Edirne’de Beylerbeyi, Bursa’da Veliyüddin Efendi oğlu Ahmed Paşa ve Ferhadiyye Medreselerinde müderrislik yaptı. Sonra İstanbul Mahmud Paşa Medresesi ile Edirne’de Üç Şerefeli Medreselerinde ilme hizmet etti. Çorlu Medresesi tamamlanıp bu medreseye padişah fermanıyla müderris tayin oldu. Çorlu Medresesinde müderrisken 1527’de Kahire (Mısır) kadılığına tayin edildi. On yıl kadar bu vazifede kaldıktan sonra 1537 tarihinde Anadolu kazaskerliğine getirildi. 1538 (H.945)de Sa’di Sa’dullah Efendinin vefatı üzerine şeyhülislam oldu.

Çivizade Muhyiddin Efendi, fetva verirken kendini hatadan korumak için, fetva ve kararları gayet açık ve vesikalı yazar ve dört hak mezhebin hükümlerini bildirirdi.

1541 senesinde şeyhülislamlıktan ayrıldıktan sonra, oğlu ile birlikte hacca gitti. Hac dönüşünde İstanbul’da Sahn-ı Seman Medreseleri müderrisliğine tayin edildi. Ebüssü’ud Efendinin şeyhülislam olması ile boşalan Rumeli Kazaskerliğine getirildi. Bu vazifedeyken 1547 (H.954)de vefat etti. Eyyub Sultan civarına defnedildi. Toplam şeyhülislamlık süresi üç yıl dokuz aydır.

Çivizade Muhyiddin Efendi, alim, faziletli, kibirden uzak, alçak gönüllü, haramlardan kaçan bir zattı. Cömert, yüzü nurlu, hoş sohbet olup, güzel ahlakı üzerinde toplamıştı. Çoğu vakitlerini ilim ve ibadetle geçirirdi. Açık sözlü ve adildi. Zamanının bütün ilimlerinde mütehassıstı. Özellikle fıkıh (İslam hukuku) ilminde devrinin önde gelen alimlerindendir.

Eserleri:

1) El-isar fi Hall-il-Muhtar (Hanefi mezhebi fıkhına dairdir), 2) Hüsn-ül-Kari fit-Tecvid (Kıraat ve tecvid ilmine dairdir), 3) Fetava-i Çivizade, 4) Telvih adlı Ünlü fıkıh usulü kitabının bir bölümüne olan açıklaması, 5) Mizan-ül Müddeiyyeyn fi İkamet-i Beyyineteyn, 6) Risaletün fi Tahrir-i Da’va el-Mülk.

Kaynak: Rehber Ansiklopedisi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.