Özal Dönemi

Kısaca: Özal Hükümetleri. 6 Kasım 1983 seçim-lerinde tek başına iktidara gelen ANAP, 1987 seçimlerinde de iktidarda kalmayı başardı. Özal hükümetleri döneminin en önemli özelliği, Özal’ın deyimiyle, gerçekleştirilen “Büyük Transformasyon” oldu. ...devamı ☟

Özal Hükümetleri. 6 Kasım 1983 seçim-lerinde tek başına iktidara gelen ANAP, 1987 seçimlerinde de iktidarda kalmayı başardı. Özal hükümetleri döneminin en önemli özelliği, Özal’ın deyimiyle, gerçekleştirilen “Büyük Transformasyon” oldu. Üst üste yapılan cesur ve kararlı reformlarla ekonomi yön ve kabuk değiştirdi. Ekonomik sorunlar çözüldü ve ekonomik büyüme hızlandırıldı.

Avrupa ülkeleriyle ilişkiler iyileştirildi. Türkiye ile ilişkilerini askıya almış olan Avrupa Konseyi Danışma Meclisi, Türk parlamenterlerin bu kurula katılmasını Mayıs 1984’te kabul etti. Yunanistan’ın NATO’nun askeri kanadına dönmesine izin verildikten sonra, ABD ile canlanan ilişkilerdeki düzelme devam etti. Irak-İran savaşında izlenen tarafsız politika, her iki ülke ile ticareti olumlu yönde etkiledi.

Bu dönemde iç politikadaki en önemli gelişme ise, HP ile SODEP’in Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) adıyla birleş-mesiydi. Eski CHP’nin yasaklı Genel Başkanı Bülent Ecevit’in eşi Rahşan Ecevit, Demokratik Sol Parti’yi (DSP) kurdu. 6 Eylül 1986 tarihinde yapılan halk oylaması ile siyasi yasaklar kaldırıldı. Bülent Ecevit DSP’de, Süleyman Demirel DYP’de, Alparslan Türkeş MÇP’de (Milliyetçi Çalışma Partisi), Necmettin Erbakan RP’de (Refah Partisi) genel başkanlığa getirildi.

ANAP, 1987’de yapılan erken genel seçimlerde yine tek başına iktidara geldi. SHP %24.75 ve DYP %19.15 oranı nda oy aldı. Kenan Evren’in görev süresinin dolmasıyla sekizinci Cumhurbaşkanı seçilen Turgut Özal, 9 Kasım 1989 tarihinde Evren’den görevi devraldı. Başbakanlığa atadığı Yıldırım Akbulut, Kasım 1989 tarihinde toplanan ANAP Olağanüstü Büyük Kongresi’nde genel başkan seçildi.

Körfez Krizi. Saddam Hüseyin’in emriyle Irak kuv-vetlerinin Ağustos 1990 tarihinde Kuveyt’i işgal etmesi, “Kör-fez Krizi”nin patlak vermesine neden oldu. Cumhurbaşkanı Turgut Özal bu kriz sırasında, yoğun diplomatik ataklarla Türkiye’nin uluslararası alanda ön plana çıkmasını ve müt-tefiklerin yanında aktif rol almasını sağladı. Körfez Sava-şı’nın ardından 1991 ilkbaharında Türkiye, çoğunluğunu Kürtler’in oluşturduğu bir milyona yakın sığınmacının göç hareketiyle karşılaştı. Müttefiklerin 36. paralelin kuzeyindeki Irak topraklarını “Güvenlik Bölgesi” ilan etmesinden sonra sığınmacıların büyük bir bölümü yurtlarına döndü.

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.