Izgın

Kısaca: Izgın Alm. Eruca, Fr. eruca, İng. Eruca. Familyası: Turpgiller (Cruciferae). Türkiye’de yetiştiği yerler: İç Anadolu. Nisan-haziran ayları arasında beyaz veya sarımsı renkli ve mor damarlı çiçekler açan, 20-80 cm boyunda 1-2 yıllık otsu bir bitki. Yapraklar derin parçalı ve kenarları dişlidir. Meyveleri iki sıra tohum taşır. Kullanıldığı yerler: Izgın bitkisi ve tohumları eskiden uyarıcı, idrar söktürücü ve midevi olarak kullanılmıştır. Tohumları y ...devamı ☟

Izgın Alm. Eruca, Fr. eruca, İng. Eruca. Familyası: Turpgiller (Cruciferae). Türkiye’de yetiştiği yerler: İç Anadolu.

Nisan-haziran ayları arasında beyaz veya sarımsı renkli ve mor damarlı çiçekler açan, 20-80 cm boyunda 1-2 yıllık otsu bir bitki. Yapraklar derin parçalı ve kenarları dişlidir. Meyveleri iki sıra tohum taşır.

Kullanıldığı yerler: Izgın bitkisi ve tohumları eskiden uyarıcı, idrar söktürücü ve midevi olarak kullanılmıştır. Tohumları yağ bakımından değer taşımaktadır. Piyasada ızgın yağı genellikle keten ve pelemir yağları ile karışık olarak bulunur. Izgın yağı, asitliği giderildikten sonra iyi bir makina yağı olarak değerlendirilebilir. Halen macun yapmakta, araba tekerleklerini ve mandaları yağlamakta ve nadiren de yemek yağı olarak kullanılmaktadır.

Kaynak: Rehber Ansiklopedisi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.