Şatıbi

Kısaca: on dördüncü yüzyılda yetişmiş olan tefsir, hadis ve Mâlikî mezhebi fıkıh âlimlerinden. İsmi, İbrâhim bin Mûsâ, künyesi Ebû İshak’tır. Şâtıbî nisbesiyle meşhur olmuştur. Doğum târihi belli değildir. 1388 (H.790) senesinde vefât etti. ...devamı ☟

on dördüncü yüzyılda yetişmiş olan tefsir, hadis ve Maliki mezhebi fıkıh alimlerinden. İsmi, İbrahim bin Musa, künyesi Ebu İshak’tır. Şatıbi nisbesiyle meşhur olmuştur. Doğum tarihi belli değildir. 1388 (H.790) senesinde vefat etti.

Şatıbi, zamanının tanınmış alimleri olan İbn-i Fahhar el-Bıri, Ebü’l-Kasım es-Sebti, Şerif Ebu Abdullah et-Tilemsani, Ebu Abdullah el-Makri gibi alimlerden Arabi ve diğer ilimleri tahsil etti. Birçok ilim dalında söz sahibi oldu. Fıkıhla ilgili mevzularda Selef-i salihinin ve büyük alimlerin sözlerini delil alırdı. Fıkıh, hadis, tefsir, lügat ve dil bilgilerini çok iyi bilirdi. Güzel ahlak sahibiydi. İlim okutup talebe yetiştirdi. Ebü’l-Abbas, Abdullah el-Huffaz onun talebelerindendir.

Eserlerinden bazıları şunlardır:

1) Kitab-ül-Muvafakat fi Usul-il-Fıkh, 2) Kitab-ül-Mecalis, 3) Şerh-ul-Celil alel-Hulasa fin-Nahv, 4) Kitab-ül-İttifak fil-İştikak, 5) Kitab-ül-İ’tisam: Bu eserinde, bid’atin tarifi ve manası, bid’at ehlinin kötülükleri anlatılmıştır.

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.