Şaziliyye

Kısaca: Şaziliyye Şazili tarikatı. Evliyanın büyüklerinden Ebü'l-Hasan-ı Şazili hazretlerinin ve talebelerinin tasavvuftaki yolu. Ebü'l-Hasan-ı Şazili rahmetullahi aleyh, 1196 (H.592) tarihinde Tunus'ta Şazile kasabasında doğdu. Şerif olup, nesebi hazret-i Ali'ye ulaşır. Doğduğu yere nisbetle yoluna Şaziliyye dendi. İnsanları ruhen olgunlaştırmak, ahlakları güzelleştirmek için bir takım usul ve kaideler ortaya koydu. Tasavvuftaki silsilesi Sırri Sekati'den (rahmetullahi aleyh) gelmekte ve Seyy ...devamı ☟

Şaziliyye Şazili tarikatı. Evliyanın büyüklerinden Ebü'l-Hasan-ı Şazili hazretlerinin ve talebelerinin tasavvuftaki yolu. Ebü'l-Hasan-ı Şazili rahmetullahi aleyh, 1196 (H.592) tarihinde Tunus'ta Şazile kasabasında doğdu. Şerif olup, nesebi hazret-i Ali'ye ulaşır. Doğduğu yere nisbetle yoluna Şaziliyye dendi.

İnsanları ruhen olgunlaştırmak, ahlakları güzelleştirmek için bir takım usul ve kaideler ortaya koydu. Tasavvuftaki silsilesi Sırri Sekati'den (rahmetullahi aleyh) gelmekte ve Seyyid Ahmed Rıfai hazretlerine bağlanmaktadır. Ebü'l-Hasan-ı Şazili hazretleri, Mısır İskenderiye'ye gelerek, talebe yetiştirdi. Yolunun esasları kısa zamanda Mısır merkez olmak üzere bütün Kuzey Afrika'da Anadolu'da yayıldı. Osmanlı padişahlarından Sultan İkinci Abdülhamid Han da Şazili tarikatına girmiştir.

Şaziliyye tarikatinin esası beş olup, zikr-i cehri (açık zikir) yapılır: 1) Gizli ve açık, daima Allahü tealadan korkmak; 2) Her halde, her işte ve ibadetlerde Peygamber efendimizin gösterdiği yolda olmak, bid'atlerden sapıklıklardan kaçınmak; 3) Bollukta ve darlıkta insanlardan bir şey beklememek; 4) Aza ve çoğa razı olmak; 5) Sevinçli ve kederli günlerde, cenab-ı Hakk'a sığınmaktır.

Şaziliyye tarikatinin birçok kolları vardır. Diğer tarikatlerde olduğu gibi, Şaziliyye yolunda da birçok değişiklikler yapılmış, aslı bozulmuştur.

Kaynak: Rehber Ansiklopedisi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.