Arabölge

Kısaca: Ordinaryüs Profesör Dimitri Kitsikis, Arabölge teriminin bulucusudur. Bu kavramla Arabölge medeniyetini, Avrupa - Amerika ve Çin - Hindistan arasında bulunan Adriyatik Denizi’nden İndus nehrine kadar genişletmiştir. ...devamı ☟

Arabölge
Arabölge

Bu yeni kavram, Almanya’da yayımlanan bir doktora tezine konu olmuştur(P. Davarinos, Geschichtsschreibung und Politik, Düsseldorf, Heinrich Heine Üniversitesi, 1995). Arabölge kavramı özgünlüğünden dolayı The Royal Society of Canada olarak bilinen Akademi tarafindan tanınmış ve Profesör Dimitri Kitsikis, bu Akademi’ye 1999 yılında üye olarak alınmıştır.

Bir Avrupa yarımadası olan Avrasya kıtası, binlerce yıllık tarihi geçmişinde üç büyük uygarlık alanına sahne olmuştur. Bunlar sırasıyla şöyledir:

a) Bugün Kuzey ve Güney Amerika, Avustralya ve Yeni Zelanda'yı da içine alan Batı (ya da Batı Avrupa).

b) Üç yarımadayı (Hindistan; Endonezya'yida içine alan Güneydoğu Asya; Kore ve Japonya'yla birlikte Çin) içeren Doğu (ya da Uzakdoğu)

c) Aynı anda hem Batı hem de Doğu'yla ortak yanları bulunan Arabölge (harita 1)

Bir halkın manevi değerlerini tanımlayan kültür teriminin tersine, uygarlık sözünden anladığımız, bir toplumun maddi değerlerinin toplamı ise, Doğu ve Batı merkezlerinin ortasında yer alan Arabölge'nin tamamını kapsayan daha geniş bir uygarlığın parçası konumundaki tek bir Osmanlı uygarlığı vardı. Bu uygalık, içindeki oluşum sürecini yaşayan ulus sayısı kadar kültürü barındıran çokuluslu topluma canlılık kazandırmaktaydı. Yani, salt uluslarüstü değil, aynı ölçüde de dinlerüstüydü. Bu anlamda Osmanlı, Ortodoks Hıristiyanlık ortak paydası üzerinde yükselmiş olan öncülü Bizans İmparatorluğu'ndan olduğu kadar İslam uygarlığı zemininde kurulmuş Arap ve İran İmparatorluklarından da ayrılıyordu. Nüfusunu Müslümanlar kadar Hıristiyanların da oluşturduğu Osmanlı İmparatorluğu bu demografik özelliği sayesinde, en görkemli döneminde, içinden salt Müslüman ya da Hıristiyan değil, özgün ve asal olarak Osmanlı bir toplumun doğduğu biricik denge ve sentez olgusunu gerçekleştirmeyi başarmıştı. Bu anlamda, Doğu ve Batı merkezlerinin ortasında yer alan Arabölge'nin merkezi olma işlevini eksiksizce yerine getirecekti.

Eserleri

1) Dimitri Kitsikis, Türk-Yunan İmparatorluğu. Arabölge gerçeği ışığında Osmanlı tarihine bakış, İstanbul, İletişim, 1996

2) Dimitri Kitsikis, Société Royale du Canada. Académie des lettres et des sciences humaines, Géopolitique de la Région intermédiaire, Ottawa, vol.52, 1999.

3) Dimitri Kitsikis, «Une vision géopolitique: la Région intermédiaire», Relations internationales, Paris, no.109, 2002.

4) Dimitri Kitsikis, «Géopolitique d'un Proche-Orient à venir», Diplomatie, no. 24, 2007.

5) Dimitri Kitsikis,He Geopolitike kai he historia tes mesa apo chartes, Trito Mati, Atina, vol.153, 2007.

6) Dimitri Kitsikis, Geopolitike kai Hellada, Atina, Esoptron, 2001.

7) Dimitri Kitsikis Endiamese Perioche (Arabölge),dergi,Atina,1996

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.

Arabölge Resimleri