Raşi Yazısı

Kısaca: Raşi Yazısı ya da Raşi Karakterleri, İbranicede din kitaplarındaki kutsal olmayan metinlerin ya da kutsal metinlerin hahamlarca yapılan yorumlarını yazmakta kullanılan İbrani harfleridir. Adını (22 Şubat 1040 – 17 Temmuz 1105) yılları arasında yaşamış olan Musevi Din adamı Raşi'den almıştır. ...devamı ☟



Raşi Yazısı ya da Raşi Karakterleri, İbranicede din kitaplarındaki kutsal olmayan metinlerin ya da kutsal metinlerin hahamlarca yapılan yorumlarını yazmakta kullanılan İbrani harfleridir.

Adını (22 Şubat 1040 - 17 Temmuz 1105) yılları arasında yaşamış olan Musevi Din adamı Raşi`den almıştır. Raşi kelimesi Rabi Şlomo Yitsaki olan bu hahamın ismini ilk harflerinden oluşmuş bir kısaltmadır.

Genel olarak bir metin içererisinde metne dahil olmayan bölümlerin belirtilmesinde tıpkı Türkçe`deki İtalik Yazının kullanıldığı yerlerde kullanılır.

Bununla beraber bu Raşi Karakterleri Ladino`nun yazılmasında da sıklıkla kullanılmış bu yazı karakteriyle birçok Ladino kitap basılmıştır.

Bu Alfabede İbranice`de bulunmayan ama İspanyolca`nın yazılmasında gerekli olan "Ç", "C", "J" harfleri "Gimel" ve "Zayin" harflerinin üzerlerine eklenen ufak işaretlerle belirgin hale getirilmiştir.

Temel olarak İbranice, Aramice ve Ladino yazılmasında kullanılmakla beraber; Osmanlı İmparatorluğu zamanında Türkçe ama Raşi Yazısıyla basılmış gazeteler yayınlanmıştır. 1853 yılında yayınlanmaya başlanan Or İsrael ve 1855-1858 yılları arasında yayınlanan El Mana Dero Ladino ile ve Raşi Alfabesi ile basılmış gazetelerdendir.

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.