1 Mayıs 2008 İşçi Bayramı Türkiye Olayları

Kısaca: Kaynaksız ...devamı ☟

} 1 Mayıs 2008 İşçi Bayramı, Türkiye'de gerginlikler ve sıkı güvenlik önlemleriyle diğer yıllardan farksız olarak Taksim Meydanı'nda kutlanılmasına izin verilmemiştir. Sıkı güvenlik önlemleri nedeniyle şehrin önemli ulaşım aksları olan bazı yollar, tren ve deniz ulaşım araç seferleri iptal edilmiştir.

1 Mayıs İşçi Bayramı, resmí tatil olarak ilan edilmiştir.

İstanbul'da Ulaşım

Metro hatları

Metro hattının Taksim-Mecidiyeköy arası seferleri iptal edilmiş, Kabataş-Taksim arası işleyen füniküler sistemleri çalıştırılmamıştır.

İDO hatları

İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) Bostancı-Kabataş/ Kabataş-Bostancı deniz otobüsü seferleri iptal edilmiş, Bostancı-Kadıköy-Kabataş-Bakırköy-Avcılar hattı ile Pendik-Kartal-Maltepe-Bostancı-Kabataş-Bakırköy-Avcılar hattında çalışan deniz otobüsleri Kabataş'a, Boğaz hattında yolcu taşıyan deniz otobüsleri de Beşiktaş ve Kabataş'a uğramamamışlardır.

Eğitim

İstanbul'da Beyoğlu,Şişli ve Kağıthane ilçelerinde toplam 66 okulda eğitimi ara verilmiştir.

1 Mayıs Öncesi Gerilimler

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Ayakların baş olduğu yerde kıyamet kopar" şeklindeki sözleri nedeniyle 1 Mayıs öncesi gerilim hat safaya ulaşmıştır. 1 Mayıs'ın resmi tatil ve işçi bayramı olması için TBMM'ye sunulan öneriler kabul edilmeyerek, 1 Mayıs resmi tatil yerine Çalışma Günü ilan edilmiştir.

Güniçi Olaylar

] DİSK, Türk-İş, KESK ve çeşitli sivil toplum örgütleri, siyasi partiler ve milletvekilleri 1 Mayıs'ı 1977 yılında ölen 37 kişiyi anmak amacıyla Taksim Meydanı'na gitmeye karar verdiler. 30 Nisan 2008'e kadar meydana Şişhane, Dolmabahçe ve Şişli yönlerinden üç ayrı koldan girilmesi için sendikalar karar verdiler. Ancak gerilimin düşmemesi üzerine 30 Nisan'da Taksim Meydanı'na tek kol halinde Şişli'den girilmesine karar verildi. Taksim Meydanı polis tarafından sıkı abluka altına alındı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik yalnızca bir grup sendikacının Taksim Meydanı Kazancı Yokuşu'na çiçek koyabilecekleri açıklamıştır. Disk Başkanı Süleyman Çelebi sert müdahaleler ve atılan gaz bombaları nedeniyle kendilerine uygulanan tutumu kınamıştır.

1 Mayıs Sonrası

1 Mayıs'ta polisin işçilere karşı kullandığı gücü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı da dahil olmak üzere sendikacılar, parti liderleri, sivil toplum örgütleri, AB yetkilileri tarafından orantısız olduğu açıklanmıştır.

2 Mayıs ve devam eden günlerde ana haber bültenlerinde yayınlanan görüntülere polisin İstiklal Caddesinde bir turist grubunu coplarken, Şişli'de kafede oturan birini coplarken ve yere düşen bir kadın göstericinin kafasına tekme ve copla vururken görüntüleri yayınlanmıştır.Ayrıca Şişli Etfal Hastanesi hemşirelerinden biri polis tarafından tartaklandığı görüntüler ve Şişli Etfal Hastanesine atılan ve polis tarafından yanlışlıkla düşürüldüğü iddia edilen gaz bombaları bir çok kurum tarafından "savaşta bile saldırılamayacak kurumlar olan hastaneler"e uygulanan bu tutum tepkiyle karşılanmıştır. 7 Mayıs 2008'te ortaya çıkan amatör kamera görüntülerinde polisin sanki bir düşmana saldırırcasına "Allah Allah" nidalarıyla göstericilere müdahale ettiği gözlenmiştir.

CHP 1 Mayıs olaylarından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı sorumlu tutmuş ve başbakan hakkında gensoru verdi.

Ayrıca bakınız



Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.

1 Mayıs 2008 İşçi Bayramı Türkiye olayları Resimleri