Bluetooth 3.0

Kısaca: Bluetooth 3.0 (Seattle), 2009 yılının nisan ayında tüketicilerin hizmetine sunulmuş yeni nesil geniş bant radio veri iletişim teknolojisidir. Önceki Bluetooth versiyonlarının (Bluetooth 1.2, 2.0, EDR ve 2.1) veri iletişiminde kullandıkları IEEE 802.15.1 ve IEEE 802.15.2 Kablosuz Kişisel Ağ teknolojilerinin ...devamı ☟

Bluetooth 3.0 (Seattle), ilk olarak Seattle kod adıyla geliştiricileri SIG tarafından üzerinde çalışıldığı söylenen ve 2009 yılının nisan ayında tüketicilerin hizmetine sunulmuş yeni nesil geniş bant radio veri iletişim teknolojisidir. Önceki Bluetooth versiyonlarının (Bluetooth 1.2, 2.0, EDR ve 2.1) veri iletişiminde kullandıkları IEEE 802.15.1 ve IEEE 802.15.2 Kablosuz Kişisel Ağ teknolojilerinin (Wireless PANs) üzerinde çalıştıkları 2.45GHz frekans aralığında ISM bandlarının (Industrial Scientific Medical Band) aksine yeni nesil versiyon olan Bluetooth 3.0 artık kablosuz veri iletişim teknolojisi, yüksek verilerin iletilmesine ve alınmasına olanak tanıyan ve ayrıca hali hazırda Wi-Fi veya wireless(Kablosuz Bağlantı) olarakta bilinen kablosuz ağ teknolojisininde kullandığı ISM bandının IEEE 802.11 radyo frekans aralıklarını kullanıyor olması.

2009'un 3. çeğreğinin başında kullanıma sunulan yeni Bluetooth sürümünü (3.0) aslında 2006 yılının 3. çeyreğinin sonu yani Mart ayında, bir Bluetooth Özel Çalışma Grubu olan WiMedia Alliance tarafından duyurulmuştu. WiMedia Alliance topluluğunun sertifasyona sahip olduğu ve üzerine çalıştığı UWB (Ultra WideBand)(802.15.4a) teknolojisi aracılığı ile IEEE 802.15 radio frekansı üzerinden MB-OFDM (Multi-Band Orthogonal Frequency Division Multiplexing) ile entegrasyonunu sağlayarak denemelerde başarıya ulaşılmıştır. Veri iletişim teknolojilerinde radyo frekans spektrumu içinde tekrarlanan enerji pulsları vardır. Bu pulslar kısa bir mesafede hareket ettirilebilirler. Önceki teknolojiler dar bir frekans aralığında bu pulsların tekrarlayarak kullanır. Ancak UWB teknolojisi, çok düşük enerji düzeylerinde, kısa menzilli radyo frekans dalgalarında kendisine geniş bant aralığı yaratarak tekrarlanan pulsları kullanır ve yüksek veri transferlerini gerçekleştirir.

Bluetooth Özel Çalışma Grubu olan SIG (Special Interest Group) tarafından 09 nisan'da duyurulan ve 21 Nisan 2009 tarihinde kullanıma sunulan Bluetooth 3.0, IEEE 802.11 radyo frekansı band aralığı üzerinde çalışıyor. Hali hazırda bir kablosuz ağ teknolojisi olan Wi-Fi teknolojiside bu radyo standardını kullanıyor. Aynı frekans band aralığını kullanan bu yeni kablosuz kişisel ağ teknolojisi ile teoride 480 mega byte'lık bir veriyi sadece 1 saniyede çekmek/indirmek mümkün.

Getirdiği yenilikler

Önceki Bluetooth standartlarında sıkça rastlanılan bir önemli sorun bağlantının kopması veya her an kopabilir olması idi. Sinyal zayıflıkları ya da başka sinyal çeşitlerinin araya girmesiyle bağlantı kopabiliyor ve veri transferini tekrar kaldığı yerden değil en baştan yapılmak zorunda kalınabiliyordu. Bluetooth 3.0'ın getirdiği bir yenilik olan Gelişmiş Güç Kontrolü anlamına gelen EPC (Enhanced Power Control) mekanizmasıyla; sinyal zayıflaması/azalması ya da araya başka sinyallerin karışması gibi sorunların önüne geçerek bağlantı sırasında sinyal arttırımına giderek bağlantının kopmasına engel olur.

Wi-Fi özelliği olan iki cihaz arasında, Bluetooth 3.0 sürümü ile veri transferi gerçekleştirme esnasında Wi-Fi özelliğini devre dışı bırakıldığı zaman gerçekleştirilen veri indirme ve yollama hızları artacaktır.

Bluetooth 1.2 = 721Kbit/s Bluetooth 2.0 = 2Mb/s Bluetooth 2.0 EDR = 3Mb/s Bluetooth 2.1 = 784kbit/s

Merak edilenler



  • Wi-Fi ve Bluetooth 3.0 aynı anda kullanılabilirmi?
  • Wi-Fi (IEEE 802.11) uyumlu çipe sahip olmayan cihazlar Bluetooth 3.0 sürümünden yararlanabilirmi?


misafir - 9 yıl önce
yha arkadaşkar ba yardımcı olun bluetooth um açılmıyooo (BLUETHOOTH AYARLARINININ BU BİLGİSAYARDA OLMASINA İZİN VER) IKLIYODUM VE AÇILIYODU AMA ŞİMDİ TIKLADIĞIM ZMN ÖNÜME Bİ SAYFA ÇIKIYO VE KEŞFEDEBİRLİK AYARLARI KAYDEDİLMEDİ FLN MELAN BU DURUMU NASIL BÜZELTİRİMM TEŞEKÜRLER

Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.