Cary Grant

Cary Grant (asıl adı Archibald Alexander Leach), Amerikalı oyuncu.18 Ocak 1904'te İngiltere Bristol'de yoksul bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Grant, 14 yaşında okulu bırakarak bir komedi tiyatro topluluğuna katıldı. Bu dönemde öğrendiği pandomim sayesinde vücudunu, jest ve mimiklerini kullanma sanatını geliştirdi.

Cary Grant

Cary Grant (asıl adı Archibald Alexander Leach), Amerikalı oyuncu.

18 Ocak 1904'te İngiltere Bristol'de yoksul bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Grant, 14 yaşında okulu bırakarak bir komedi tiyatro topluluğuna katıldı. Bu dönemde öğrendiği pandomim sayesinde vücudunu, jest ve mimiklerini kullanma sanatını geliştirdi. Tiyatro topluluğunda öğrendikleri arasında dans, ip üzerinde yürüme ve akrobasi de bulunuyordu.

1931'de ilk kez bir filmde rol aldı. 'Singapore Sue' adlı bu 10 dakikalık kısa filmin ardından sinema için uygun vaktin geldiğine inandı ve Los Angeles'a gitti. Los Angeles'ta Paramount'un seçmelerine katıldı. Bu seçmelerde başarılı bulunmasının ardından sinema endüstrisi için hayli uzun olan ismine (Archibald Alexander Leach) veda ederek, yeni adını aldı: Cary Grant.

Çıkışını 'This is The Night' (1932) adlı film ile yapan ile yapan Grant, kısa bir süre sonra Nancy Carroll, Sylvia Sidney, Marlene Dietrich ve Mae West gibi aktristlerle aynı filmlerde rol almaya başladı. Özellikle Mae West, Grant için bir dönüm noktası oldu.

1937 yılında Paramount ile sözleşmesi bittiğinde başka bir stüdyoyla anlaşma imzalamadı ve kendi istediği filmler, senaryolar ve yönetmenlerle çalışmaya başladı.

'Topper', 'The Awful Truth' gibi filmler onu zirveye taşıdı. Sonraki üç yıl 'Bringing up Baby', 'Holiday', (1938), 'Gunga Din', 'Only Angels Have Wings' (1939), 'His Girl Friday', 'My Favorite Wife' ve 'The Philadephia Story' (1940) gibi filmler geldi.

Peşpeşe gelen bu başarıların ardından düşüş devresi başladı. 'Once Upon a Honeymoon' (1942), 'The Bishop's Wife' (1947) Grant'in kariyerinde düşüşü simgeledi.

Grant'in kariyerindeki en iyi filmleri ise Alfred Hitchcock ile çevirdiği 'Suspicion' (1941), 'Notorious' (1946), 'To Catch a Thief' (1955) ve 'North by Northwest' (1959) oldu.

Grant, 62 yaşındayken film çekmeyi bıraktı ve onu bekleyen yeni kariyerine odaklandı: Babalık.

Beş kez evlenen Grant'in dördüncü karısı olan aktris Dyan Cannon'dan Jennifer adlı bir kızı oldu.

Cary Grant çapkınlığıyla da tanınıyor. Döneminin güzel kadınlarının hemen hepsine aşık olan Grant, 'fırsat buldukça' evlendi.

'Penny Serenade' ve 'None But the Lonely Heart' filmlerindeki performansıyla iki kez 'En İyi Erkek Oyuncu' dalında Oscar'a aday gösterilen Grant, ikisinde de ödüle ulaşamadı, ancak 1970 yılında Akademi'nin Onur Ödülü'ne layık görüldü ve Oscar heykelciğini kucakladı.

1980'lerde Grant, ABD'yi 'one-man show' olarak nitelenen 'Cary Grant ile Bir Akşam' ile turladı.

Ünlü oyuncu, 29 Kasım 1986'da felç geçirdi ve Iowa'da hayata veda etti.

Filmografi

  • This is the Night / 1932
  • Sinners in the Sun - 1932
  • Merrily We Go to Hell - 1932
  • Devil and the Deep - 1932
  • Blonde Venus - 1932
  • Hot Saturday - 1932
  • Madame Butterfly - 1932
  • She Done Him Wrong - 1933
  • The Woman Accused - 1933
  • The Eagle and the Hawk - 1933
  • Gambling Ship - 1933
  • I'm No Angel - 1933
  • Alice in Wonderland - 1933
  • Thirty-Day Princess - 1934
  • Born to be Bad - 1934
  • Kiss and Make Up - 1934
  • Ladies Should Listen - 1934
  • Enter Madame! - 1935
  • Wings in the Dark - 1935
  • The Last Outpost - 1935
  • Sylvia Scarlett - 1936
  • Big Brown Eyes - 1936
  • Suzy - 1936
  • Wedding Present - 1936
  • When You're in Love - 1937
  • Riches and Romance aka Amazing Adventure - 1937
  • Topper - 1937
  • Toast of New York - 1937
  • The Awful Truth - 1937
  • Bringing Up Baby - 1938
  • Holiday - 1938
  • Gunga Din - Cutter 2/17/1939
  • Only Angels Have Wings - 1939
  • In Name Only - 1939
  • His Girl Friday - 1940
  • My Favorite Wife - 1940
  • The Howards of Virginia - 1940
  • The Philadelphia Story - 1941
  • Penny Serenade - 1941
  • Suspicion - 1941
  • The Talk of the Town - 1942
  • Once Upon a Honeymoon - 1942
  • Mr. Lucky - 1943
  • Destination Tokyo - 1944
  • Once Upon a Time - 1944
  • None But the Lonely Heart - 1944
  • Arsenic and Old Lace - 1944
  • Night and Day - 1946
  • Notorious - 1946
  • The Bachelor & the Bobby-Soxer - 1947
  • The Bishop's Wife - 1947
  • Mr. Blandings Builds His Dream House - 1948
  • Every Girl Should Be Married - 1948
  • I Was a Male Warbride - 1949
  • Crisis - 1950
  • People Will Talk - 1951
  • Room For One More - 1952
  • Monkey Business - 1952
  • Dream Wife - 1953
  • To Catch a Thief - 1955
  • An Affair to Remember - 1957
  • The Pride and the Passion - 1957
  • Kiss Them For Me - 1957
  • Indiscreet - 1958
  • Houseboat - 1958
  • North by Northwest - 1959
  • Operation Petticoat - 1959
  • The Grass is Greener - 1961
  • That Touch of Mink - 1962
  • Charade - 1963
  • Father Goose - 1964
  • Walk, Don't Run - 1966

İlgili konuları ara

Yanıtlar