Evrim Alataş

Kısaca: Evrim Alataş Kürt yazar, gazeteci ve eleştirmen. ...devamı ☟

Evrim Alataş Kürt yazar, gazeteci ve eleştirmen. Biyografi 1976 yılında Malatya'nın Akçadağ ilçesi Gölpınar köyünde, Alevi-Kürt bir ailenin çocuğu olarak doğdu. İlk ve orta öğrenimini köyde tamamladı. Eğitimine İstanbul'da devam etti. 1994 yılında gazeteciliğe başladı. "Özgür Basın Geleneği" olarak tanımlanan "Kürt gazeteciliği" sürecinde on yıl yer aldı.Yeni Politika, Demokrasi, Özgür Bakış, Ülkede Özgür Gündem gibi gazetelerde muhabir ve editör olarak çalıştı. Bir dönem Evrensel gazetesinde de yer alan yazar, Birgün ve Özgür Politika gazeteleri ile Esmer Dergisi'nde çeşitli dönemlerde köşe yazarlığı yaptı. Esmer Dergisi, Birikim, Siyahi, Amargi, Tiroj gibi dergilerde makaleleri yayımlanan yazar, Radikal İki başta olmak üzere pek çok yayına ağırlıklı Kürt sorunu üzerine yazılar yazmaktadır.

2003 yılında Aram Yayınları'nda "Mayoz Bölünme Hikayeleri" adıyla kitabı yayımlanan Evrim Alataş, Kürt coğrafyasında yaşanan çatışmalı dönemin traji-komik hikayelerini derleyerek bir "kara mizah" dili yaratırken, çeşitli kitaplara da katkılarda bulundu. Alataş, Mehmed Uzun'un hayatının anlatıldığı "Uzun Roman", Ece Ayhan'ın işlendiği "Poelitika Ece Ayhan" ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin Kürtçe-Türkçe hazırladığı Öykü Seçmesi'ne öykü ve yazılarıyla katkıda bulundu.

Evrim Alataş, sinema yönetmeni Miraz Bezar ile çalışarak, Diyarbakır üzerinden Kürt dünyasını ve savaş mağduru çocukları konu edinen bir hikaye oluşturdu. "Min Dít" adıyla uzun metrajlı çekilen filmin galası 2009 baharında Diyarbakır'da yapıldı.

Halen Diyarbakır'da yaşayan Alataş, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin Kültür Sanat Festivalleri ile Edebiyat Günleri organizasyonları ile çeşitli sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarında yer aldı. Alataş'ın "Her dağın gölgesi Deniz'e düşer" adıyla kaleme aldığı çalışması 2009'un Ağustos ayında İletişim Yayınların'dan çıktı. Yayınlanmış Eserleri *Mayoz Bölünme Hikayeleri *Her dağın gölgesi Deniz'e düşer Röportajlar "Hiç †˜Neden ben?' demedim" Makaleler *Bana Milliyetçiliğin Sınırlarını Çizer misin Perihan?

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.