Fyodor Tyutçev

Kısaca: Tyutçev, Fyodor İvanoviç (Rusça: Фёдор Иванович Тютчев) (5 Aralık 1803 - 27 Temmuz 1873), önemli Rus şair, diplomat. Münih’te, Torino’da ikamet etti, Heine, Schelling’le tanıştı. ...devamı ☟

Fyodor Tyutçev
Fyodor Tyutçev

Tyutçev, Fyodor İvanoviç (Rusça: ``Фёдор Иванович Тютчев``) (5 Aralık 1803 - 27 Temmuz 1873), önemli Rus şair, diplomat.

Münih`te, Torino`da ikamet etti, Heine, Schelling`le tanıştı. Edebi hayatta iştirak etmedi ve kendisini edib sanmadı. Dayanan takriben 400 menzumesinin dizeleri Rusya`da sık sık iktibas edilir.

İlk şiirleri 18. yüzyılın şiirsel geleneğinde yaratılır. 1830`ncu yıllardaki şiirlerinde Avrupa (özellikle Alman) romantizminin gelenekleri çok kudretlidir. Bu felsefi (düşünceli) içselinin temel konuları kainat, insanın kaderi, tabiata dair tefekkürlerdir. 1840`ncı yıllarda, Rusya`nın Batı uygarlığıyla münasebetinin meselesine hasredilen birkaç siyasal makale yazar. 1850`nci yıllarda Tyutçev sevgiye facia manasını veren bir sıra keskin aşk şiirlerini meydana getirir. Sonradan bu şiirler sözümona “Denisyeva silsilesi”, yani şairin maşukasına, Y.A. Denisyeva`ya ithaf edilen menzumelerin silsilesine birleşmiş. 1860-1870`ncı yıllarda Tyutçev`in eserlerinde siyasal şiirler ekseriyeti teşkil eder.

En meşhur menzume “Silentium!”, susmaya acı bir çağrı, insanların birbirlerini asla tamamiyle anlayamadığı için yazıklanma. “Söylenen düşünce yalan” diyen dize, “Akıl Rusya`yı anlamaz” ile “Sözümüz nasıl akseder, bunu önceden bilemeyiz” yanında Tyutçev`in en sık iktibas edilen özdeyişlerinin biridir.

Kaynakça



Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.

Fyodor Tyutçev Resimleri