Halk Sanatları Vakfı

Kısaca: Halk Sanatları Vakfı (HASDER), Kıbrıs`ta, 2001 yılında “Vakıf” olarak tescil edilmiş, kar amacı gütmeyen bir sivil toplum örgütüdür. ...devamı ☟

Halk Sanatları Vakfı (HASDER), Kıbrıs`ta, 2001 yılında “Vakıf” olarak tescil edilmiş, kar amacı gütmeyen bir sivil toplum örgütüdür.

Bu tarihden önce Halk Sanatları Derneği (HAS-DER) ismi altında çalışan örgüt, 1977 yılında kurulmuş bir dernekti. 2000 yılına kadar 23 yıl çok aktif bir şekilde folklor, kültür-sanat, çocuk, gençlik, çevre, vatandaşlık ve tüketici hakları konularında çalışmalarına devam etmiş ve tüm üyelerinin onayı ile 2001 yılından itibaren çalışmalarını bir vakıf olarak yürütme kararı almıştır.

Halk Sanatları Derneği, Kıbrıs Türklerinin kurduğu ilk folklor derneği olarak bilinmektedir. Genelde Kıbrıs, özelde Kıbrıs Türk folklorunu araştırmak, yaymak ve zenginleştirmek; toplum yararına eğitsel, kültürel faaliyetlerde bulunmak ve halkın öz değerlerine sahip çıkmayı amaçlayan bir kuruluş olarak sürekli etkinlikler düzenlemiştir.

Kurulduğu günden başlıyarak tüm çalışmalarını gönüllülük temelinde yürütmüştür. Her meslekten ve her yaştan üyesi olan dernek, halkdansları öğretimi yanısıra, alan araştırması, halk şarkıları, oyun ve müzik derlemeleri, tiyatro, bilimsel toplantı, folklorik sergi, kitap-dergi yayını ve çocuklara, gençlere yönelik birçok etkinlik gerçekleştirmiştir.

Halkdansları üzerinde ilk bilimsel çalışmaları yapan ve yayınlayan dernek, otantik halkdansları yanında stilize halk danslarını da folklorumuza kazandırmış ve sahnelemiştir. Her yaşta oyuncunun görev aldığı ekipler, her yıl yurtiçi ve yurtdışında çeşitli festivallerde pek çok gösteriler yapmıştır. Giyisileri ve dans figürleri ile genelde otantik bir gösteri anlayışına sahip olan dernek, oyun müziklerinde de aynı anlayışla hareket etmiştir..

Kıbrıs`ta halen oynanmakta olan Sarhoş Zeybeği, Abdal Zeybeği, Karşılamalar, Susta, Mandra, Garutsari, Bardak Oyunu, Bıçak Oyunu, Mendil Oyunu, Fistukya gibi oyunları köylerde yaptığı araştırmalar sonucunda derleyerek, sahnelemiştir.

Dernek, araştırmalarında bulduğu pekçok dans ve şarkının notalarını, 1986 yılından beri yayınlanmakta olan Halkbilimi Dergisi`nde yayınlamıştır.

1980`li yıllarda halk ezgilerini çok sesli olarak seslendirmek üzere HASDER Oda Müziği Topluluğu isimli bir topluluk kurmuş ve Fincanlar, Kebapçıların Şişi, Münüsem gibi şarkıları çok sesli olarak seslendirerek çeşitli gösteriler yapmıştır. Daha sonra bu şarkıları bir kasette toplamıştır.

Halkdanslarının yaygınlaşması için 1981 yılından itibaren Lefkoşa dışındaki yerleşim birimlerinde oluşturulan çeşitli kültür sanat derneklerine (Güsad, Des-Der, Gisad, KSD, Akdoğan Sanat.Derneği., Vadili Sanat.Derneği., Cis-Der. gibi) kuruluşları aşamasında ve diğer etkinliklerinde yardımcı ve destek olmuştur.

1980`li yıllarda gerçekleştirilen yüzün üzerindeki alan araştırması, Kıbrıs Türklerinin kurumsal olarak gerçekleştirdiği ilk ciddi folklor araştırma çalışmaları olarak kabul edilmektedir. Bu araştırmalar, Kıbrıs Türklerinin kimliklerini ve folklorlarını yeniden sorgulamaları için bir olanak yaratmıştır. Bu araştırmalar sonucunda, Kıbrıs Türklerinin geçmişte üretimde kullandıkları araç-gereçler toparlanıp “Arayış Folklor Sergisi” adı altında sergilenmiştir. Daha sonra yine yapılan araştırmalar sonucunda toplanan bilgilerle “Kıbrıs El işleri Sergisi” ve “Sele-Sesta Sergisi” gibi sergiler düzenlenmiştir. Araştırmalarda elde edilen verilerle, Kuzey Kıbrıs`ta amatör anlamda ilk folklor arşivi Has-Der tarafından oluşturulmuştur.

HASDER, “I.Uluslararası Halkoyunları Festivali”ni 1986 yılında, Turizm ve Kültür Bakanlığı ile birlikte düzenlemiştir. “I. Uluslararası Çocuk ve Barış Festivali”ni 1995 yılında, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı ile birlikte organize etmiştir.

HASDER Tiyatro Kolu geleneksel folklor motifleriyle zenginleştirilmiş oyunlar sahneleyerek, bir tiyatro oyunu içinde sergilemiştir. Bu oyunlardan bazıları “Köyden Şehere Merhaba” , “Büyücü Kadın” , “Sünnet” ve “Kız Seni Orakta Gördüm” ismiyle sahnelenmiştir. Tiyatro Kolu, bu oyunlar yanında “Günün Adamı” ve “Limnidi Ateşinden Bugüne” isimli çağdaş oyunlar da sahnelemiştir.

HASDER, 1983 yılından itibaren her yıl düzenlemekte olduğu “Halkbilimi Sempozyumları” ile halkdanslarını, gelenek ve göreneklerimizi bilimsel olarak tartışmaya açmıştır. Bugüne kadar yerli, yabancı pek çok araştırmacı bu sempozyumlarda bildiri sunmuştur. İlk dört sempozyumda sunulan bildiriler Turizm ve Kültür Bakanlığı tarafından 1986, 1996 ve 2002 yıllarında "Halkbilimi Sempozyum Bildirileri" adıyla kitap halinde yayınlanmıştır. Ayrıca tüm sempozyumlara sunulan bildiriler, 1986 yılında yayın hayatına başlayan HASDER`in yayın organı Halkbilimi dergisinde yayınlanmıştır.

Halkbilimi Dergisi, Kıbrıs Türkleri tarafından Kıbrıs`ta yayınlanan ilk Türkçe folklor dergisidir ve 1986 yılından beri yayın hayatına devam etmektedir.

Kıbrıs Türk örgütleri arasında en çok ödül alan kuruluş olan HASDER, “Türk Bankası Kültür Sanat Ödülü” (1986), “Necati Özkan Vakfı Kültür Sanat Ödülü” (1994), “Motif Folklor Dergisi (Türkiye) Folklor Hizmet Ödülü” (1999), “Folklor Araştırmaları Kurumu (Türkiye) Folklor Hizmet Ödülü (2000)” ve “KITOB 2. Green Olive Özel Turizm Ödülü (2004)” yanında, ülke içinde ve dışında halk dansları ve halk şarkıları yarışmalarında da pekçok ödül kazanmıştır.

1992 yılından itibaren kendisi de ödül veren bir kurum olan HASDER, Kıbrıs`ta folklor alanında yararlı çalışmalar yapanları “Halkbilimi Hizmet Ödülü” ile ödüllendirmektedir. Çocuklara yönelik olarak da 1987 yılından itibaren her yıl masal anlatma geleneğini yaşatmak için, “Çocuk ve Masal Şöleni” düzenlemektedir.

HASDER, 1999 yılından itibaren, profesyonel bir sivil toplum örgütü olmak için yeni projeler üreterek hayata geçirmiştir. Bu projelerden biri olan Halk Sanatları Enstitüsü, Birleşmiş Milletler Proje Hizmetleri Ofisi araciligi ile Amerika Birleşik Devletleri halkı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından sağlanan hibe ile desteklenerek kurulmuştur. HASDER`e ait kar amacı gütmeyen bir sivil toplum işletmesi olan Halk Sanatları Enstitüsü, Kıbrıs`a özgü renk, desen ve motiflerin kullanıldığı el sanatlarını üretmeyi, sergilemeyi, satmayı ve bu alanda kurslar düzenleyerek yaygınlaştırmayı amaçlamaktadır.

Geleneksel el sanatları arasında önemli bir yeri olan Ahşap Oymalı Ev Mobilyası ve Ahşap Oymalı Ceyiz Sandığı üretimi, Sele-sesta ve Örgü İşleri, Geleneksel El Dokuması Kumaş üretimi, İpek Böceği Kozası İşleri, Geleneksel Kostüm ve Nakış İşleri Enstitü atölyelerinde tümüyle Kıbrıs`a özgü geleneksel teknikler kullanılarak üretilmektedir. Üretilen turistik el yapımı hediyelik eşya, atölyelerin de yer aldığı yine ayn binada sergilenmekte ve satılmaktadır.

HASDER`in gerçekleştirdiği bir diğer proje olan Kıbrıs Folklor Arşiv ve Kütüphanesi , yine Birleşmiş Milletler Proje Hizmetleri Ofisi aracılığı ile Amerika Birleşik Devletleri halkı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından sağlanan hibe ile desteklenerek kurulmuştur. 2002 yılından itibaren toplumun hizmetine sunulan 5000 kitap, 10 000 civarında belge, fotoğraf ve 1980`li yıllarda HASDER tarafından gerçekleştirilen köy araştırmalarında kaydedilmiş 500 civarında ses ve video bandının yer aldığı Kıbrıs Folklor Arşiv ve Kütüphanesi`nde tasnif ve bilgisayar ortamına aktarma çalışmaları halen devam etmektedir. Kar amacı gütmeyen bir sivil toplum işletmesi olarak çalıştırılan bu kuruluşa gelir sağlamak amacıyla yine aynı binada bir de Bilgisayar Eğitim Merkezi kurulmuştur. Yetişkin ve çocuklara yönelik ücretli kursların düzenlendiği bu merkezden elde edilen gelir, Kıbrıs Folklor Arşiv ve Kütüphanesi`nin yaşatılması için kullanılmaktadır.

HASDER`e bağlı diğer kuruluşlar olan Gençlik Kulübü ve Çocuk Kulübü `nde çalışmalar, tümüyle gönüllülük esasına göre sürdürülmeye devam etmektedir. 200 civarında çocuk ve genç üyesi bulunan bu kulüplerde halkdansları, koro, çevre, tiyatro, sinema, tüketici ve vatandaşlık hakları konularında çalışmalar yapılmakta, etkinlikler düzenlenmektedir.

Halk Sanatları Vakfı 60 kurucu üye tarafından kurulmuştur. Vakıf başkanı Kani Kanol`dur.

Dış bağlantılar

  • http://www.hasder.org
  • http://www.hasder.com


Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.

Hacı Ömer Sabancı Vakfı
2 yıl önce

dağıtmaktadır; Sabancı Vakfı Polis Ödülleri Sabancı Vakfı Halk Dansları Yarışması Ödülleri Sakıp Sabancı Eğitim Ödülleri Sakıp Sabancı Sanat Ödülleri Sakıp Sabancı...

Uluumay Osmanlı Halk Kıyafetleri ve Takıları Müzesi
2 yıl önce

Uluumay Vakfı Osmanlı Halk Kıyafetleri ve Takıları Koleksiyonu, Koleksiyoner, Halk Bilimci ve Folklor Araştırmacısı Esat Uluumay'ın topladığı 18 değişik...

Uluumay Osmanlı Halk Kıyafetleri ve Takıları Müzesi, 18 Eylül, 2004, Bursa, Esat Ulumay, Şair Ahmet Paşa Medresesi, Bursa Ticaret Sanayi Odası, Anadolu Folklor Vakfı, Muradiye Külliyesi
Berksav
6 yıl önce

Berksav, Bergama Kültür ve Sanat Vakfı'nın kısaltılmışıdır. 13 Nisan 1934 tarihinde Atatürk’ün Bergama’ya geldiğinde önerdiği Kermes,1937 ‘de Osman Bayatlı...

Berksav, Bergama Kültür ve Sanat Vakfı, 1989, Bergama, Dernek, Taslak, Vakıf
Leyla Gencer Şan Yarışması
6 yıl önce

düzenlenen yarışma, 2006 yılından beri İstanbul Kültür Sanat Vakfı ve La Scala Tiyatro ve Sahne Sanatları Akademisi işbirliği ile düzenlenmektedir. Leyla Gencer...

Ülkü (dergi)
6 yıl önce

Denemesi" (PDF). Türkiye Araştırmaları Literatür Dergisi. 9 (17). Bilim ve Sanat Vakfı. ss. 480-481. ISSN 1303-9369. 15 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından (PDF)...

Anadolu Ateşi
2 yıl önce

Teşekkür Ödülü" 2002 Eğitim Gönüllüleri Vakfı Katılım ve Teşekkür Ödülü 2002 Truva Kültür Sanat Ödülleri "Halk Oyunları" Ödülü 2001 Troya Gösterisi Kostümleri...

Anadolu Ateşi, 2001, 3 Mayıs, Almanya, Anadolu, Azerbaycan, Belçika, Bulgaristan, Hollanda, Japonya, Katar
Aydın Gün
2 yıl önce

kurdu. İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın kurucuları arasında yer aldı; yirmi yıl süreyle Uluslararası İstanbul Festivali'nin sanat yönetmenliğini yaptı....

Aydın Gün, 1950, 1951, 1957, 1960, 1966, 1972, 1988, 19 Mart, 19 Şubat, Devlet Sanatçısı
26. Uluslararası İstanbul Film Festivali
3 yıl önce

Festivali, 31 Mart ve 15 Nisan 2007 tarihleri arasında İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen film festivali. Altın Lale Ödülü: Reprise...