Hazar sumrusu

Hazar sumrusu (Sterna caspia, önceden Hydroprogne caspia dır; syn. Hydroprogne tschegrava), sumrugiller (Sternidae) familyasından bir sumru türü.

Hazar sumrusu

Taksokutu | ad = Bayağı sumru | renk = lightblue | resim = Sterna-caspia-010.jpg | resim_bilgi = Erişkin yaz tüyleri | statü = LC | alem = Animalia <small>Hayvanlar</small> | şube = Chordata <small>Kordalılar</small> | sınıf = Aves <small>Kuşlar</small> | takım = Charadriiformes <br />(<small>Yağmur kuşları</small>) | familya = Sternidae <br />(<small>Sumrugiller</small>) | cins = Sterna | cins_yazar = Kaup, 1829 | tür = S. caspia | ikili_ad = Sterna caspia | ikili_ad_yazar = (Pallas, 1770) | sinonimler =
  • ``Hydroprogne caspia``
  • ``Hydroprogne tschegrava``




Hazar sumrusu (Sterna caspia, önceden<ref name=bridge>Bridge, E. S., Jones, A. W., & Baker, A. J. (2005). A phylogenetic framework for the terns (Sternini) inferred from mtDNA sequences: implications for taxonomy and plumage evolution. ``Molecular Phylogenetics and Evolution`` 35: 459-469. PDF pdf file</ref> ``Hydroprogne caspia`` dır; syn. ``Hydroprogne tschegrava)``, sumrugiller (Sternidae) familyasından bir sumru türü.

Geniş bir sahası olmasına rağmen monotipiktir, alt türü yoktur<ref name=lynx>del Hoyo J., Elliott, A., & Sargatal, J., eds. (1996). ``Handbook of the Birds of the World`` 3: 645. Lynx Edicions ISBN 84-87334-20-2.</ref>. Yeni Zelanda`da ismi ile Taranui olarak bilinir.

Dünya`daki en büyük sumru olup büyüklüğü 48-56 cm, kanat açıklığı 127-140 cm ve ağırlığı 574-782gr`dır<ref name=lynx/>. Erişkin kuşların, siyah bacaklar ve küçük siyah bir uçla uzun kalın bir kırmızı-portakal rengi gagası vardır. Siyah başlıkla beyaz bir başı ve beyaz bir boynu, karnı ve kuyruğu vardır. Üst kanatlar ve arka soluk gridir; alt kanatlar koyu ilk tüylerle soluktur. Uçuşta, kuyruk diğer sumrulardan daha az çatallıdır ve alt tarafta kanat uç siyahı daha azdır<ref name=lynx/>.

Üreme bahar ve yazda olur, bir-üç soluk mavi yeşil ağırca lekeli kahverengi yumurta koyarlar. Yuva, çakıl ve kumun arasında yerdedir veya bazen bitkilerde; kuluçka dönemi, 26-28 gün devam eder.



<br clear="all">

Kaynakça

reflist
  • IUCN2006|değer biçenler=BirdLife International|yıl=2004|id=49251|başlık=Sterna caspia|alınma=11 Mayıs 2006


Dış bağlantılar

commons-ufak|Sterna caspia species-ufak|Sterna caspia

Kaynaklar

Vikipedi

İlgili konuları ara

Yanıtlar