Peter Gabriel

Peter Brian Gabriel, (d. 13 Şubat 1950) İngiliz müzisyen.

Peter Brian Gabriel, (d. 13 Şubat 1950) İngiliz müzisyen.

İngiltere`de Chobham, Surrey kasabasında doğmuştur. Şöhreti ``Progressive Rock`` türü müzik yapan Genesis grubunda baş vokalist, flütçü ve perküsyoncu olarak yakalamış, daha sonraları kariyerini tek başına sürdürmüştür. Yakın dönemde ise yerel müziklere gerek yapımcı olarak gerek kişisel düzeyde destek olup, bir çok uluslararası insani yardım çalışmasında rol almıştır.

ve David Rhodes ile beraber (2004)]

Genesis yılları

Tony Banks, Anthony Phillips gibi isimlerle 1967 yılında Genesis`i kurdu. İlk döneminde bir ``Soul`` müzik hayranı olarak sevdiği isimlerden bazıları; Nina Simone, Gary Brooker ve Cat Stevens`tır. Grup kısa zamanda önce İngiltere`de olmak üzere İtalya, Belçika gibi ülkelerde tanındı.

Performansı sırasında gösterişli sahne elbiseleri kullanması, şarkılarından önce anlattığı kısa, hayal ürünü hikayeler ve kullandığı ışık efektleri ün kazanmasında önemli rol oynadı. Çok sonraları birçok rock ve metal grubunun kullanacağı, vokalistin seyircilerin arasına atladığı hareketin bir benzerini The Knife adlı parçasında yaparak akıma öncülük etti. Genesis`ten ayrılma nedeni de yine gösterişçi tavırları ve grup içinde sivrilmesine dayanmaktadır. Hastalanmış olan kızı Anna ile ilgilenmek istemesi, grupla birlikteliğine son noktayı koydu.

Solo kariyeri

Gabriel ilk solo albümlerine isim koymayı reddetmiş, sadece kendi adını vererek kapaklarda farklı temalar kullanmıştır. İlk albümünde yapımcı Bob Ezrin ile çalıştı ve ilk solo başarısı Solsbury Hill adlı parça ile geldi. O dönemde içe dönük bir yaşam tarzı edinen müzisyen şarkı sözlerine de bunu yansıtmıştır. Gitarist Robert Fripp`le beraber 1978 yılında ilk uzun çalarını çıkardı. Deneysel ve karanlık yapıdaki çalışma önemli bir başarı elde etmedi. 1980 senesinde Steve Lillywhiteile gelen çalışma ise beraberinde "Games Without Frontiers" ve "Biko" gibi ``hit`` parçalar getirdi. Gabriel bu çalışmalarında sıradışı kayıt teknikleri ve ses efektleri kullanmıştı. "Intruder" çalışması da Phil Collins`in de katkısıyla yepyeni bir davul kayıt tekniğiyle gerçekleştirildi; bateri takımında gelenekselleşmiş olan ziller de kullanılmadı. IV albümünde ise örneklenmiş ve yeniden düzenlenmiş seslerle alışıldık enstrumanları bir araya getirdi. "Shock the Monkey" hem tek başına hem de video klip olarak ses getirmiştir. Sahne performanslarında görsel zenginliği ve kurguyu ön plana çıkardı.

Zirve yılları : So, Passion, Us ve Up

Daha önce önemli adımlar atmasına rağmen Gabriel, zirvedeki popülaritesini 1986`da çıkardığı So albümüyle kazandı. Listelerde bir numaraya kadar yükselen Sledgehammer, Big Time ve Kate Bush ile düet yaptığı Don`t Give Up adlı parçası albümde yer alan parçalardan bazılarıdır. Sledgehammer 1987 yılında MTV Music Video Awards tarafından birkaç dalda ödüle layık görüldü. 1988`de dünya çapındaki Human Rights Now! (İnsan Hakları Şimdi!) turlarına önemli destek verdi.

Martin Scorsese`nin filmi The Last Temptation of Christ için 1989 yılında Passion albümünü hazırladı. Bu albümünü 1992 yılında çıkardığı Us takip etmiştir. Us`ın kayıtları sırasında ilk evliliğinin sona ermesi ve kızından uzaklaşması gibi zor bunalımları yaşıyordu. Come Talk To Me (Gel konuş benimle) adlı parçada kızına yakınlaşmak için olan çabasını dile getirdi, Sinead O`Connor vokalde ona eşlik etti.

Eylül 2002`de çıkardığı Up ile, 70`lerin sonlarında ona hakim olan karanlık atmosfere geri döndü. Ticari başarısı pek yüksek olmayan bu albümü kendi imkanlarıyla çıkardı.

Türk halk müziği sanatçısı Selda Bağcan, Gabriel`in desteklediği Womad Vakfı tarafından çıkarılan Dünya Dans ve Müzik Festivali albümünde bir şarkısıyla yer almıştır.

Real World

Real World Stüdyoları`nın kurucusudur. Stüdyonun amacı, yerel müzik yapan belirli sanatçıları desteklemek ve onların yaptığı müzikleri batı kültürüne tanıtmaktır. Yungchen Lhamo, Nusrat Fateh Ali Khan ve Youssou N`dour bu sanatçılardan bazılarıdır.

Son yıllarda sanatçı video oyunları üreten Cyan Worlds ve Ubisoft gibi şirketlerle de beraber çalışmakta, çıkardıkları oyunların ses tasarımlarında onlara destek olmaktadır.

Diskografi

Albümleri

  • 1977 Peter Gabriel (I veya Car, ıslak arabalı kapak)
  • 1978 Peter Gabriel (II veya Scratch, çizikli kapak)
  • 1980 Peter Gabriel (III veya Melt, eriyen yüz kapağı)
  • 1980 Ein Deutsches Album (Peter Gabriel III - Almanca sürümü)
  • 1982 Peter Gabriel (Peter Gabriel IV - ABD`de "Security" olarak bilinir)
  • 1982 Deutsches Album (Peter Gabriel IV - Almanca sürümü ve bazı ``remixler)
  • 1983 Plays Live
  • 1985 Birdy ("Birdy" filminin tema müzikleri)
  • 1986 So
  • 1989 Passion: Music for The Last Temptation of Christ
  • 1990 Shaking the Tree (Derleme)
  • 1992 Us
  • 1992 Revisited (Derleme)
  • 1994 Secret World Live
  • 2000 OVO
  • 2002 Long Walk Home: Music from the Rabbit-Proof Fence
  • 2002 Up
  • 2003 Hit (Derleme)


Diğer film müziği çalışmaları





Dış bağlantılar





Kaynak

  • } (Özet)


Kaynaklar

Vikipedi

İlgili konuları ara


Görüşler

Bu konuda henüz görüş yazılmamış.
Gürüş/yorum alanı gerekli.
Markdown kodları kullanılabilir.

Peter Gabriel ilgili konular

  • Gabriel

    Cebrâil (Arapça: جبرائيل Cibrâ'îl veya جبريل Cibrîl, İbranice: 'גַּבְרִיאֵל') (tanrının cebr-i gücü) İbrahimî dinle
  • Selda Bağcan

    Protest müziğin usta isimlerinden olan Selda Bağcan, 1971 yılında Ankara Üniversitesi Fen Fakültesinde Fizik Mühendisliği bölümü son sın
  • Genesis (grup)

    Genesis, 1967 yılında kurulan İngiliz müzik grubu. Progressive rock (birçok farklı müzik türünün harmanlanıp bir araya gelmesinden ortaya
  • Nusrat Fateh

    Nusret Fatih Ali Han (Nusrat Fateh Ali Khan) (1948 - 1997), Hint yarı kıtasının en popüler şarkıcılarından biri. 13 Ekim 1948'de Pakistan'ın
  • Nusret Fatih Ali Han

    Nusret Fatih Ali Han (Nusrat Fateh Ali Khan) (1948 - 1997), Hint yarı kıtasının en popüler şarkıcılarından biri.
  • Peter Brian Gabriel

    Peter Brian Gabriel (d. 13 Şubat 1950), İngiliz kült müzisyen.
  • Peter Gabriel

    Peter Brian Gabriel, (d. 13 Şubat 1950) İngiliz müzisyen.
  • Faiz Ali Faiz

    Faiz Ali Faiz (Urdu: فیض علی فیض; d. 1962 Sharaqpur, Pakistan) Pakistanlı kavvali şarkıcısı.
  • Genesis (müzik grubu)

    Genesis, 1967 yılında kurulan İngiliz müzik grubu. ''Progressive rock'' (birçok farklı müzik türünün harmanlanıp bir araya gelmesinden orta