Ravda-I Mutahhera

Kısaca: Ravda-i Mutahhera Medine’deki Mescid-i Nebi içinde bulunan kutsal yere verilen isim. Buraya “Ravda-i mübâreke” ve “Ravda-i mukaddese” de denir. Ravda-i Mutahhera, Medîne Câmii içinde, Hz. Muhammed (SAV) kabr-i şerîfiyle câminin o zamanki minberi arasında olup, yirmi altı metre uzunluktadır. Ravda, “bahçe” demektir. O zamanki minber-i şerîf, üç basamak ve bir metre yüksekti. 654 yangınında tamâmen yandı. Çeşitli yıllarda, çeşitli minberler yapılmış, bugünkü on iki basamaklı mermer minberi ...devamı ☟

Ravda-i Mutahhera Medine’deki Mescid-i Nebi içinde bulunan kutsal yere verilen isim. Buraya “Ravda-i mübareke” ve “Ravda-i mukaddese” de denir. Ravda-i Mutahhera, Medine Camii içinde, Hz. Muhammed (SAV) kabr-i şerifiyle caminin o zamanki minberi arasında olup, yirmi altı metre uzunluktadır. Ravda, “bahçe” demektir. O zamanki minber-i şerif, üç basamak ve bir metre yüksekti. 654 yangınında tamamen yandı. Çeşitli yıllarda, çeşitli minberler yapılmış, bugünkü on iki basamaklı mermer minberi Sultan Üçüncü Murat 1590 (H. 998) da İstanbul’dan göndermiştir.

Yeryüzünün en kıymetli yeri Kabe-i muazzama ve bunun etrafındaki Mescid-i haram denilen camidir. Bundan sonra, Medine’deki Ravda-i mukaddesedir. Üçüncü olarak Mekke-i mükerreme şehridir. Ravda-i mutahhera, Mekke’den daha üstündür. Peygamberimiz sallallahü aleyhi ve sellem bir hadis-i şeriflerinde buyurdular ki: “Kabrim ile minberim arasındaki yer, Cennet bahçelerinden bir bahçedir”. Burada yapılan ibadetlerin kabul edilmesi daha çok ümit edilir.

Hacca giden Müslümanlar, Mekke’deki hac vazifelerini ifa ettikten sonra, Medine’ye gelirler. Medine şehri uzaktan görülünce salat ve selam getirilir. Sonra bu konuda yazılmış kitaplardaki dualar okunur. Şehre veya mescide girmeden önce gusl abdesti alınır. Medine’ye girince, yalnız kabr-i Nebi’yi (sallallahü aleyhi ve sellem) ziyarete niyet edilir. Şehirde edep ve saygı ile yürünülür ve namazda okunan salevat-ı şerifeleri okuyarak ve dua ederek mescide gelinip, minber yanındaki Ravda-i mutahherada iki rekat “Tehıyyet-ül-mescid”, iki rekat da “şükür namazı” kılınır. Duadan sonra, kalkılıp edeple Hücre-i seadete gelinir. Yüzü Peygamberimizin kabri tarafına dönerek sırası ile Peygamberimizin, hazret-i Ebu Bekr’in ve hazret-i Ömer’in kabirleri ziyaret edilip dua edilir.

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.