Rüştü Burlu

Kısaca: Tevfik Rüştü Burlu, (d. 24 Temmuz 1928, Bursa), ruh ve sinir hastalıkları mütehassısı ve sosyal hizmetler gönüllüsü. ...devamı ☟

Tevfik Rüştü Burlu, (d. 24 Temmuz 1928, Bursa), ruh ve sinir hastalıkları mütehassısı ve sosyal hizmetler gönüllüsü. Bursa Erkek Lisesini müteakip girdiği İstanbul Tıp Fakültesi'nde 1945 - 1951 yılları arasında mezun olarak doktor olmuştur. Erzurum'da tamamladığı askerlik ve ilk hekimlik görevinin ardından Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde uzmanlık eğitimini tamamlayarak uzmanlık alanı olarak asabiyeye yönelmiş oldu. 1963 yılında Bursa Devlet Hastanesinde 16 yıl boyunca sürecek olan ruh ve sinir hastalıkları uzmanlığı görevine başladı. 1979'da kendi isteği ile emekliye ayrıldı. 2011 yılı itibari ile halen aktif olarak hekimlik yapmaktadır. Doktorluk yıllarının en başından itibaren Sosyal Hizmetler konusunda hep hassas oldu. Yaşam tarzı olarak çevresindeki garibanlara yardımcı olabilmek onun baş felsefesidir. Henüz 1951 yılında Erzurum'da asker hekim olarak kariyerine başladığında ile bağlı Çat ilçesinin kaymakam vekilliği görevini üstlenmiştir. Sağlık ve sosyal şartları çok geride olan ilçede Sağlık ve Sosyal Yardımlaşma Derneğini kurarak ilk hizmetlerine başlamıştır. 1963 yılında tayin olduğu Bursa'da sosyal hizmet etkinliklerine daha yoğun olarak ağırlık verdi. Çocuk Esirgeme Kurumunun Sırameşeler semtindeki yeni binasına taşınmasını ve Saniye Rıza Kız Yetiştirme Yurdunun kurulumunda önemli görevler üstlendi, liderlik etti. Görev yapmakta olduğu Bursa Devlet Hastanesine ise Rehabilitasyon Merkezi kurulmasında ve teknik donanımın sosyal yardımlaşma ile hastaneye kazandırılmasında öncülük etti. Zübeyde Hanım Doğumevinin tamamlanması yardımcı oldu. Hayatını adamış olduğu garibanlar adına 3 adet kitap yazmış bu kitaplarının gelirinin tamamını sosyal hizmetler amaçlı kullanılmasını sağlamıştır. Aynı zamanda çeşitli yerel Bursa gazetelerinde makaleler yayınlamıştır. Bursa'da çoğunu kendisinin kurduğu 20'ye yakın dernek ve kuruluşta aktif görev aldı ve oluşmasına ön ayak olduğu fonlar ile hem ihtiyaç sahiplerine direk olarak yardım ulaştırdı hem de yararlanabilecekleri sosyal altyapının oluşmasına önayak oldu. Bu dernekler arasında Çocuk Esirgeme Kurumu, Büyükşehir Belediyesi Huzurevi, Sakatlar Derneği, Saniye Rıza Yetiştirme Yurdu, Zübeyde Hanım Doğumevi, Eşrefliler Kız Yetiştirme Yurdu, Spastik Çocuklar Vakfı ve daha niceleri sayılabilir. Tüm bu yardımları ve mütevazı kişiliği ile Bursa'da bilenler tarafından "Gariban Babası" diye de anılmaktadır. Dr. Rüştü Burlu evli, 2 çocuk ve 4 torun sahibidir.

Yazdığı kitaplar

* Garibanlar (1975): Geliri ile Garibanlar Fonu kuruldu, muhtaçlara sağlık ve sosyal hizmetlerden faydalanma imkanı veren Gariban Kartı çıkarıldı. * Çocuğun Sorunları (1979): Geliri Yetiştirme Yurduna (Çocuk Esirgeme Kurumu) bırakıldı. * Garibana Huzur(1988): Geliri ile Bursa Düşkünler Evi (Huzur Evi) kuruldu.

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.