Sazlımalkoç, Uzunköprü

Bilgikutusu Türkiye köy |isim = Sazlımalkoç |harita2 = Edirne_Turkey_Provinces_locator.jpg |harita2 boyut = 250px |harita2 açıklama = Edirne |harita1 = |harita1 boyut = |harita1 açıklama =
|harita = 
|harita boyut = 
|harita açıklama = |lat_deg = |lat_min = |lat_sec = |lat_hem = K |lon_deg = |lon_min = |lon_sec = |lon_hem = D |rakım = |yüzölçümü = |nüfus = 615 |nüfus yoğunluğu = |nüfus_ref = [1] |nüfus_itibariyle = 2000 |alan kodu =0284 |posta kodu = 22200 |bölge = Marmara |il = Edirne |ilçe = Uzunköprü
|Köy Muhtarı =Özkan Şimşek
|websitesi = [2]


Sazlımalkoç, Edirne ilinin Uzunköprü ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

    
sağa yatır
KÖYÜN TARİHİ GELİŞİMİ
    Köyümüze insanlar 1877 yılında Rus-Osmanlı harbinde Osmanlılar yenilince oradaki insanlar buralara göç etmişlerdir.Köyümüz önceleri malçok isimli bir çiftlikmiş.Göç eden insanlar bu çiftliğe yerleşmişler.bu çiftliğin sahibi malkoç beyi imiş.Bulgaristan`dan köyümüze 33 hane yerleşmiş.Köyün tarlaları 33 hane üzerine dağılmış.
    
sağa yatır
Köyümüzün 3 tarafı ova,bir tarafı bayır.Ergene nehrinin geçtiği ergene ovasına sahiptir.
    
sağa yatır
Köyümüzün geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır.Mısır,pancar,çeltik ve buğday gibi ürünler yetiştirilir.Köylüler özellikle çeltik tarımı yapar.
    
sağa yatır
Köyün insanları yardımlaşma içerisinde birbirlerinin araç ve gereçlerini kullanırlar ve eksiklerini tamamlarlar.İşler ücret karşılığı değil yardımlaşma halinde yapılır.

Kültür

    
sağa yatır
EVLENME ŞEKİLLER Kız ve erkek tanışıp evlenmeye karar verdikten sonra erkek annesi kız evine kızı kızı isteme amacıyla gönderilir.Kız ve erkek aileleri ön anlaşmayı yapar.Kızın ailesi kızın isteğini sorar.Kız şart koyar çeşitli istekleri olur. Sıra nişana gelir. Erkek tarafının ileri gelenleri kız evine gider.Kız tarafının da ileri gelenlerde toplanır.Bunlar arasındaki bütün sorunlar konuşularak kızın tüm istekleri erkek tarafına iletilir.Erkek tarafı gücünün yettiği kadar kız tarafının tüm isteklerini yerine getirmeye çalışır. Bunlar aralarında anlaşır.Böylece evliliğe ilk adım atılmış olur.Düğün tarihi belirlenir ve kız ve erkek arasında nişan yapılır.
sağa yatır
Düğün zamanı geldiğinde köyümüzde önceleri düğünler Salı ve Çarşamba günleri yapılır.İlk önce kızı Pazar akşamı erkek tarafı kız evinden kızı almaya gider.Aynı akşam erkek evinde kızın saçı boyanır.Kız düğüne erkek evinde hazırlanır.Pazartesi günü gelin düğüne tam olarak hazırlanmıştır.Pazartesi akşamı düğün başlar. Salı günü düğün misafirlere aittir.O gün misafirler ağırlanır.Çarşamba günü düğün köylüye aittir.Köylü hediyelerini davul zurna eşliğinde düğün evine getirir.Hediyeleri getirenleri düğün sahibi karşılar hediyeleri alır. Köylüyü besler.Çarşamba akşamı yani düğünün son gecesi geline kına yakılır.Perşembe günü kız ve erkek oruç tutar.Perşembe günü öğleden sonra damat evi tüm köylüyü besler.Akşam oruç bozulduktan sonra damat yatsı namazı kılmak için camiye gider,namazı cemaatle beraber camide kılar. Damadın yakınları damatla beraber damat evine gelirler.Damatla gelin bir araya toplanır.
    Cuma sabahı kızardı yapılır.Gelinle damat kız evine gider.Gelin yine aynı şekilde düğün olacakmış gibi hazırlanır.Gelinle damat ve damat tarafı kız evine gider.Kız babası o sabah tüm köyü evine yemeğe davet eder ve tüm köy beslenir.Ogün kız evinde eğlence düzenlenir. Tekrar kız evinde eğlence yapılmasının,kıza tekrar gelinlik giydirilmesinin sebebi kızın anne ve babasının kızın erkek evinde yapılan düğüne gitmemesidir.Kızın anne ve babasının erkek evinde yapılan düğüne gitmesi ayıp sayılır.Hoş görülmez.Kızın anne babası kızlarını gelinlikle görmeleri için kız ardı yapılır.
   O akşam gelin ve damat kız evinde yatarlar.Cumartesi sabahı damat evine giderler ve böylece düğün biter.
   Düğün bitene kadar kızın arkadaşları gelini korumak için yanında durular geline arkadaşlık ederler.Bu kızlara kuma denir.
   Düğünün son gününde geline kına koymadan önce bir tas içine buğday konur,buğdaylar üzerine mum dikilir.Gelin tüm köyün kadınlarının elini öper.Eli öpülen kadınlar buğday dolu tasa düğüne yardımcı olmak için para bırakırlar.
   KIRK UÇURMA
   Eskiden köyümüzde yeni doğum yapmış kadınları bizim deyimimizle lağusa kadınları doğum yaptıktan sonra üç gün dışarı çıkarmazlar ve bebeklerinin yanından ayırmazlar.Lağusa kadınlar doğum yaptığı yataktan kalkmazlar.Üç gün sonunda doğumu yaptıran ebe kadın gelir, anne ve bebeği yataktan kaldırır ve bebeği yıkar.Kırk gün boyunca lağusa kadın yataktan çıkmaz eğer kadın geceleri dışarı çıkarsa cinler ve perilerin kadını alacağından şüphelenilir. Gece dışarı çıkması gerekirse yanına demir parçası alarak çıkar.Demir parçasının kadını koruyacağına inanılır.İçeride geçen otuz dokuz gün sonunda kırk başı yapmak için kırk bir taş toplanıp bu taşlarla anne ve bebek yıkanır.Kırkıncı gün anne ve bebek kendi evinden daha yüksekteki bir eve gider bebek büyük olsun diye.
  Eğer köyde iki kadın komşu beraber doğum yaptıysa bunların kırkının karışmaması gerekir.Bunun için doğum yapan kadınlardan birinin kaynanası diğer kadını evinden çağırır iki doğum yapmış kadın aynı anda kendi evlerinden beraber çıkarlar karşılaştıklarında ellerindeki susaklarla birbirlerine su dökerler.Yanlarında bulunan çengelli iğneleri değiştirirler.Bebeklerin kırklarının karışması bebeklerin hastalanmalarına sebep olacağına inanılır.Bebeklerin hastalanmalarını önlemek için kırklarının karışmaması gerekir.Bu yüzden kırk uçurulur.
  SÜNNET
  Köyümüzde önceleri sünnet çağına gelmiş tüm çocuklar köyün zenginlerinden birinin kızını ya da oğlunu evlendirdiği sırada yaptığı düğünde sünnet edilirlermiş.Çocuklar sünnet edilmeden önce köy içinde at arabasında gezdirilirlermiş.Gezme sonunda çocuklar mezarlığa götürülüp dua yapılırmış.Sonra çocuklar sünnet edilirlermiş.Çocukların anne babaları sünnet sırasında çocuklarını tutan kişiye hediye verirlermiş.Çocuk sünnet edildikten sonra sünnet mevlidi yapılır,mevlide gelen köy halkı sünnet çocuğuna para verir.
   ASKER GÖNDERME
   Köyümüzde asker çağına gelmiş gençleri askere gidecekleri zaman ve gidecekleri yer belli olduktan sonra asker aileleri evlerinde asker yemekleri düzenler.Her akşam bir asker ailesi gençleri yemeğe alır.Yemekte eğlence düzenlenir.Askere gidecekleri günden üç-dört gün önce asker aileleri toplanıp askere gidecek gençlere asker düğünü yaparlar ve tüm köy halkı düğüne davet edilir.
   Düğün başlarken askere gidecek gençlerin gidecekleri yerlerin isimleri söylenerek gençler düğün ortasına davet edilip gençlere Türk bayrağı öptürülür.Askerlere birer birer bu adet tekrarlanır.Düğün esnasında önceden askerler tarafından alınmış bir hediye askerlere yardım yapmak amacıyla köylü tarafından açık arttırmaya sunulur.Saat kurulur.Saat çalıncaya kadar köylü kutuya para atar.Saat kimde çalarsa hediyeyi o alır.Düğünden sonraki sabah asker geçirme töreni düzenlenir.Askerler trene çıkar tüm köy halkı da orada bulunur.Askerlere dua yapılıp askerler orada bulunan insanların elini öperler.Tren geldiğinde askerler alkış eşliğinde trene binerler ve önceden içine para konulan mendil trenin camında köylüye atılır.Böylece asker geçirme töreni tamamlanır ve askerler uğurlanır.


Coğrafya

Edirne iline 66 km, Uzunköprü ilçesine 30 km uzaklıktadır.

İklim

Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

|- 
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 615 1997 573


Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2004 - Özkan Şimşek
1999 - Özkan Şimşek
1994 - Alisan Çalagan
1989 -


Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Linkler



köy-taslak Uzunköprü belde ve köyleri

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.