Çarlaklı, Şalpazarı

Kısaca: Trabzon ilinin Şalpazarı ilçesine bağlı köyün adı.Bu köyün yaşlılarına göre köye ilk yerleşenler ağaçların üzerine çardaklar kurmuşlardır.Çardaklı ismi ile anılan köy zamanla değişikliğe uğrayarak bugünkü ismini almıştır. ...devamı ☟

}

Trabzon ilinin Şalpazarı ilçesine bağlı köyün adı.Bu köyün yaşlılarına göre köye ilk yerleşenler ağaçların üzerine çardaklar kurmuşlardır.Çardaklı ismi ile anılan köy zamanla değişikliğe uğrayarak bugünkü ismini almıştır.

Ayrıca Çarlaklı Tatarca da Balkon ve Balkonlu ev anlamına gelmektedir. }

Çarlaklı Köyü

Şalpazarı ilçesinin kuzeyinde, Beşikdüzü-Şalpazarı yolunun doğu yakasında bulunan Çarlaklı Köyü ilçeye 6 km mesafededir. 81 haneli köyde 230 kişi yaşamaktadır. Kuruluşu çok eskilere dayanan Çarlaklı Köyü`nün ne zaman kurulduğu kesin olarak bilinmemektedir. Söylentilere göre eskiden üç Ağa varmış, bunlar; Bahadıroğlu, Hacıislamoğlu, Uzunoğulları. Çarlaklı yöresi Hacıislamoğlu`na aitmiş. Uzunoğulları Ağası Hacıislamoğlu da bunu kabul etmiş. Köye yerleşen Verepoğlu ve Kıdıkoğulları imiş. Köy ormanlık olduğundan köyde bulunan arı kovanlarını ayı yiyormuş, kovanları ayı yemesin diye ağaçlara çardak yapılmış, çardağın üzerine arı kovanı konulmuş. Köye gelip gidenler çardakta arı kovanı görünce buraya çardaklı diye söylenmişler. Bu Çardaklı söylemi zamanla "Çarlaklı" olarak değişerek köyün adı olarak kalmıştır.

Başka bir rivayete göre; çok eskilere dayanan Çarlaklı Köyü`nün kurulduğu yer hep ormanlıktı. Rize`nin Gürgenlik Köyü`ndeki iki Derebey`den birisinin köye ilk yerleştiği ve bunlar ısınmak için ağaç dallarından çardak yapmışlar ve` bu çardak sözcüğü zamanla Çarlaklı olarak değişmiştir. Beşikdüzü bucağına bağlı iken 1927 yılından sonra Şalpazarı bucağına bağlanmıştır.

Ekilebilir toprak miktarının az ve arazinin engebeli oluşu nedenlerle geçim şartlarının zor olması sebebiyle köyün nüfusu giderek azalmaktadır. Bu nedenle okuyarak ekmeğini kazanan ve Almanya istanbul başta olmak üzere ilçe dışına gurbete çıkan birçok vatandaş vardır.

Çarlaklı Köyü`nde az da olsa tarım ve hayvancılık yapılmaktadır. Fındık, mısır, fasulye, patates gibi üretilen ürünlerin yanında, (60) büyükbaş, (65) kümes hayvanı beslenmektedir.

İlçenin önemli mesire yerlerinden biri olan İzmiş`te her yıl Ağustos ayında şenlik yapılmaktadır. İzmiş şenliği Çarlaklı köyünün hemen yukarısında bulunan tepelerde yapılır. Köyün yaylası ise Üzümözü (Erikbeli) yaylasıdır.Köyün okuryazar oranı kadınlarda % 90, erkeklerde % 95`tir.

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.