Zamane Sözlük

Kısaca: Zamane Sözlük, Türkiye`de popüler hale gelen katılımcı sözlük çalışmalarından biridir ve 2003`ten beri hizmet vermektedir. ...devamı ☟

Zamane Sözlük, Türkiye`de popüler hale gelen katılımcı sözlük çalışmalarından biridir ve 2003`ten beri hizmet vermektedir. }

Tarihçesi

Tolga Saygı (inteus) tarafından kodlanan Zamane Sözlük, ilk kez Zibidi Sözlük adıyla 2003 yılında hizmet vermeye başlamış ve o zamanlar Türkiye`nin tek katılımcı sözlüğü olan Ekşi Sözlük`te yazar olup çeşitli nedenlerden ötürü oradan soğuyan ya da hesabı kapatılan yazarlar tarafından rağbet görmüştür. Bu yazarların bir kısmı (yazar alımının başlaması ile) Ekşi Sözlük`e geri dönse de bir kısmı Zamane Sözlük bünyesinde kalmayı tercih etmiş, bir kısmı da her iki sözlükte de yazar olma yoluna gitmiştir.Zamane Sözlük sanal sözlük anlayışını Ekşi Sözlük`ün tekelinden kurtarmış olmasıyla önemli bir misyonu da yerine getirmiştir.Bu atılımdan sonra da bir çok sözlük türevi oluşmuş ve alternetifli bir ortama geçişin de bir nevi mimarı olmuştur.

Yazarlar

Katılımcı sözlüklerde (okurlari beraber sözlüğün yegane kullanıcıları olan) yazarlar, sözlüğe eklenti yapma (yeni başlık acma ve açılmış başlıklar altına tanım girme) hakkına sahiptir. Zamane Sözlük`te yazarlar İngilizce "Zamane (sozluk) kullanicisi" anlamina gelen "Zamane User"in kisaltmasiyla yani zuser`la anilirlar. (Bu "x user" kalibi ilk kez suser seklinde Ekşi Sözlük`te kullanılmıştır). Tanışıp kaynaşmak ve eğlenmek icin "Zirve" adi verilen toplantılarda bir araya gelen zuserlar, birbirlerinden farklı dünya görüşlerine ve geçmişlere sahiptir. Ancak sözlük yazarlığı ve tutkusu hemen hepsinin ortak yönüdür. Zamana göre değişkenlik gösteren yaş dağılımı ise (geniş bir spektruma sahip olmakla birlikte) genel olarak 18-30 arasındadır. Bu nedenle de yazarların büyük bir kısmı üniversite öğrencisidir.

Sözlük araçları

Sözlüğün yazarlarına sunduğu araç veya olanaklar şunlardır:

1. tupcu: yazarlarin birbirleriyle mesajlasmalarini saglar.

2. teleskop: yazarın kişisel bilgilerini(en son oylanan tanımlar, en beğenilen tanımlar gibi) görmesini sağlar.

3. forum: yazarlarin tartisma, anket acma, fotograflarini paylasma ve sikayet/sorularini paylasmalarini saglar.

4. zblog: eski adi zia (zamane iletisim agi)dir. yazarlarin birbirleri hakkindaki fikirlerini belirttikleri blog formatindaki olusum.

5. haberler: haber ve uyarilarin duyuruldugu arac.

6. fihrist: yazarlar hakkinda (uyelik tarihi, yazdigi tanim ve baslik sayisi gibi) genel bilgilerin bulundugu kisim.

7. ispiyon: sozluk kurallarina uymayan entrylerin yonetime sikayet edildigi bolum. sadece 500`den fazla tanim girenler tarafindan kullanilabilmektedir. bu bolume tanimlarin yanindaki kirmizi unlem isareti seklindeki "ispiyon butonu" araciligyla girilmektedir.

8. tema fasilitesi: yazarlarin sozlugun gorunumunu degistirmelerini saglayan arac. yazi tipi/boyutu/rengi ve arka plani degistirilebilmektedir. yazarlar kendi sablonlarini kaydedip diger yazarlarin kullanimina sunabilirler.

9. yedekleme fasilitesi: yazarlarin tanimlarini kendi bilgisayarlarina kopyalayabilmelerini saglayan arac.

10. geri donusum: normalde kurallara uymadigi gerekcesiyle silinen tanimlarin (duzenlenerek) yeniden sozluge girilebilmelerini saglayan arac. ancak "an itibari ile" sadece silinen tanimlari gosterebilmektedir, hayata dondurme islevi calisamaktadir.

11. yapboz: sol menuye rastgele basliklar getirilmesini saglayan arac.

12. filtre: baslik altinda daha onceden okuyanlar tarafindan begenilmis (":) butonu" kullanilarak oylanmis) tanimlari gosterir.

13. forumcunun butonu: daha once girilmis herhangi bir tanim hakkindaki yorumlarin (hemen tanimin altindaki buton araciligiyla) paylasilmasini saglayan arac.

14. baslik fisleri: yazarlarin istedikleri basliklari isaretleyip takibe almalarini saglayan arac. fislenen basliklara (son guncellenme tarihinden itibaren) girilen tanim sayisini gostermektedir.

15. yıldızladıklarım: yazarın beğendiği tanımları işaretleyip oluşturduğu liste.

16. vitrindeki başlıklar: yazarın beğendiği ve katkıda bulunduğu başlıkları işaretleyip oluşturduğu liste.

Sözlük Yönetimi

Sözlük yönetimi üç kademeden oluşmaktadır. Bunlar yetki sırasıan göre, Admin, muhtar ve ihtiyar heyeti`dir. Sözlüğün admini Tolga Saygı`dır (inteus). Yönetim kadrosunun son hali ise şöyledir:

Muhtar: Protothyas İhtiyar heyeti: Lay Lay, Salihdt, Altar 5, Rebel Ryder ve I am Tony Montana.

Dış bağlantılar



Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.