Bakırcılar, Maçka

Kısaca: Bakırcılar, Trabzon ilinin Maçka ilçesine bağlı bir köydür. ...devamı ☟

Bakırcılar, Maçka
Bakırcılar, Maçka

Bilgikutusu Türkiye köy |isim = Bakırcılar |harita2 = Trabzon_Turkey_Provinces_locator.jpg |harita2 boyut = 250px |harita2 açıklama = Trabzon |harita1 = |harita1 boyut = |harita1 açıklama =
|harita = 
|harita boyut = 
|harita açıklama = |lat_deg = |lat_min = |lat_sec = |lat_hem = K |lon_deg = |lon_min = |lon_sec = |lon_hem = D |rakım = |yüzölçümü = |nüfus = 107 |nüfus yoğunluğu = |nüfus_ref = [1] |nüfus_itibariyle = 2000 |alan kodu =0462 |posta kodu = 61750 |bölge = Karadeniz |il = Trabzon |ilçe = Maçka
|Köy Muhtarı =Ali Pehlivan
|websitesi = [2]


Bakırcılar, Trabzon ilinin Maçka ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köy ile ilgili inceleme 1981 Köyün eski ismi kizera yeni ismi bakırcılar köyüdür. Rumlar tarafından takılmıştır. Köyün yeni ismi köyde bakırcılıkla uğraşan kimseler çoğunlukta olduğu için bakırcılar takılmıştır.Okul yukarı ki mahallede olduğundan ve yukarıdaki sebeplerden dolayı okulun mevcudu 9 kişiye inmiştir. Köy iki mahalleden meydana gelmiştir. Aşağı ve yukarı(eski isimleri cia ve kizaradır) mahaller. İki mahalle arasında epey uzaklık vardır. Bu sebepten dolayı aşağı mahallenin çocukları Maçka cumhuriyet ilkokuluna gitmektedirler. Köyün nüfusunun azalmasını sağlayan en büyük etken istanbul`a göçtür.

Okur yazar durumu

Köyün okur yazma oranı fazladır. Okuryazar olmayan çok yaşlı kadınlar vardır. 1980-1981 öğretim yılında köyde okuma yazma kursu açılmıştır..

Okul durumu

Okul 1966yılında köylü ve milli eğitim tarafından yardımlaşarak açılmıştır. Bundan önce eğitim ve öğretim faaliyetleri Kapıköyü okulunda sürdürülmekte idi. Okul beton arme yeni tip okullardandır. İki kullanışlı sınıfı öğretmen odası ve bir salonu vardır. Yalnız okul yapılırken wc si yapılmamıştır. İdarelik tahtadan bir wc yapılmıştır. Okulun araç gereç durumu normaldir. Köylüyle işbirliği yapılarak sağlanmıştır. Köyün şehre göçü nedeniyle nüfusu azalmıştır. Okulda öğretim bir öğretmen ve 9 öğrenci ile sürdürümlüktedir. Köyde ortaokula giden öğrenci sayısı 10 liseye devam eden öğrenci sayısı 7dir

Köyde sosyal tesisler

Köyde sosyal tesislerden okul ve cami bulunuyor.Çayırlar mevkinde de vatandaşlarımızın yapmış olduğu tesis bulunmaktadır.

Köyde konuşulan dil

Köyde Türkçe konuşulur. yanlız bazı yaşlı kimseler bazen Rumca konuşmaktadırlar.

Köyde bakkal ve kahve yoktur. İhdiyaçların Maçka ilçesinden karşılamaktadırlar.

İçme suları

KÖYDE SAĞLIK DURUMU

Köyümüzde sağlık durumu iyidir.halkımız bu yönden uyanıktır. Hasta olanlar hemen doktora giderler. En çok romatizma kadın hastalıkları nezle, grip ,bronsit gibi hastalıklar görülür. Çocuk hastalıklarından en çok boğmaca, kızıl, kızamık, kabakulak, zehirli isal, sarılık gibi hastalıklar görülür.

KÖYÜN DİĞER KÖYLERLE VE İLÇE İLE İLİŞKİLERİ

Köyümüzün kapıköy ve yazlıkköyü ile ilişkileri vardır. Bu köyler yollarla birbirine bağlanmıştır. Köyümüzün yolu kapıköy köyüyle ortaktır. Hem aşağı ki hem yukarı ki mahallelere kapıköy yolundan kollar ayrılmaktadır. Köyümüzün diğer köylerle ilişkileri çok iyidir köyde ve çevreden kan davası gibi şeyler yoktur. İlçemiz maçka`da Pazar Çarşamba günü kurulur. Halkımız pazara peynir, yumurta, yağ, fındık gibi şeyler satarlar evlerinin ihtiyaçlarının karşılarlar. Köye ulaşım iyidir iki tane pikap vardır ayraca kapıköye çalışan arabalar köyümüzde çalışırlar. NOT;bu inceleme 1981yılında yapılmış olduğundan şu an ulaşım tamamen köy sınırları içinden yeni yoldan sağlanmakta.

KÖYÜN SATTIĞI ÜRÜNLER

Köylümüz yağ, peynir, yumurta, fasulye, fındık gibi ürünler satar.

KÖYDEN GÖÇLER

Köyümüzden İstanbul`a ve Almanya`ya göç olmuştur. En büyük göç İstanbul`a olmuştur. Köyde büyük bir bölümünün İstanbul`da fabrika ve alimiyum, bakır atölyeleri vardır.taninmiş bir fabrika olan ce-zi-ne nin sahibi köyümüzdendir.

DÜĞÜN VE OYUNLAR

Köyümüzde düğünler üç gün sürer. Kına, düğün günü cumaalik. Kına gündüz yapılır. Düğün günü her iki ev dede şenlik eğlence vardır kemence,davul,zurna eşliğinde horon oynanır. Düğün günü öğlenden sonra gelin alınır. Gelinin erkek kardeşi düğün sahibinden bahşiş alır. Gelin alayıyla yakın komşu ve akrabalar giderler. Yolda gelinin yolunu kesenlere bahşiş verilir. Oğlanın evinde düğün akşama kadar devam eder. Gelin evin kapısından girerken ona verilecek olan bakır kazan, güğüm işaretlenir. ayrıca ahırdaki bir inek de verilir .düğün günü geline yakın eş dost ve akrabaları hediyelerini verirler. Buna bağışlamak denir. Ertesi günü oğlanın evinde cumalık yapılır cumamıkda bütün davetliler yedirilir. 7gün sonra oğlandan gelin evine yediye giderler. Tatlıları yapılır yemekler verilir o akşam çalınan eşyalarda çalanının olur.

DÜĞÜNLERDE SÖYLENEN MANILERDEN BİR ÖRNEK

Kapısının önünde Otluk yığınımı var Kırın aşağı kızlar Yetim düğünümü var

Kara kara kazanlar Kara yazı yazanlar Cennet yüzü görmesin Aramazı bozanlar

Kizera yıkılasın Yarımın evi kalsın Oda bana çok etti Onuda seller alsın

Evin dibi maydanoz Maydanozdan gecilmez Bak ben kimin kızıyım Benimle dalga gecilmez

KÖYDE CENAZE

Ölen kişi için sela okunur komşu ve akrabalar toplanır. Çoğu zaman ölü bir gece bekletilir. Ağıtlar yakılarak ağlanır. Ertesi günü ölü toprağa verilir. O akşam cenaze evinde helva kavrulup dağıtılır kuran okunur cenaze evinde koşulardan yemek verilir ayrıca cenaze günü şeker ekmek, zeytin helva dağıtılır. Baş sağlığı dilenir.

İNSANLARIN YAŞAYIŞI VE GEÇİM KAYNAKLALRI

insanlar gündüzlerini bağ ve Bahçelerinde geceleri. kadınların iş güç zamanı yemek yemeye bile vakitleri olmaz.hemen her işi yaparlar. Erkelerin büyük bir bölümü geçimini bakrıcılık ve alimiyumculuk yaparak sağlarlar. Köyde bulunan erkeler işlerinde kadılara yardımcı olarak. Köyde bilik ve dayanışma vardır. Hasta olan ve gücü yetmeyen kimselerin işlerini imece usulüyle yaparlar.ortak işlerde ırgat yapılır. Kazıma, ayıklama işleri iratla yapılır. İş sununda gemence ve manilerile horon oynanır. Ve ziyafet cekilir. Kiş mevsiminide geceleri komşulara gidilir.el işi yapılır kiyde buna barakas denir.fındık,mısır,fasulye ,patates en önemli geçim kaynağıdır.15 yıl önce köye getirilen Jersey ineklerin bazı evlerin geçim kaynağı olmuştur. Ayrıca gelecek yıl hizmete açılacak olan sulama tesislerinin yapımına devam edilmekdetir.

MEVSİMLERE GÖRE ÇALIŞMA ŞEKİLLERİ

KIŞ; kışın tarlalar bellenir. Mısırlar dövülür. Tohumluk, yemeklik ve yemlik ayrılır. Fındıklara ve tarlalara çiftlik gübreleri çıkarılır. Fındıklar ayıklanır ve temizlenir. İLKBAHAR;tarlalar ekilir. Her türlü ürünler dikilir. Sebze çeşitleri ekilir. Çayırlar temizlenir ve gübreleri vurulur. Evler tamir olunur. Sığırlar otlağa çıkarılır. YAZ; ilk aylarda bağ ve bahçeldeki sebzeler ayıklanır sulanır çayırlar kesilir kurutulur ve toplanır. Agustos ortasında fındıklar toplanır. Fasulyeler toplanarak turşu yapılır. Halk ormandan kışlık odununu hazırlar eylül sonunda mahsul toplamaya başlanır. SONBAHAR; meyveler toplanır. kuru fasulyeler toplanarak dövülürler. mısırlar biçilir ve kırılırlar. patatesler çıkarılır. Mısırlar soyulması için irgatlar yapılır KÖYDE KULLANILIN TARIM ALETLERİ VE MAKİNALARI Düz yerler traktörle sürülürür. Ayrıca kazma,kürek, bel, tırmık, tırban ,orak gibi aletler kullanılır. KULLANILAN GÜBRELER Koyun, tavuk, inek gübreleri bitkilerin çürütülmesinden elde edilen yeşil gübreler. pazardan alınan suni gübreler kullanılmaktadır.

BESLENEN HAYVANLAR

İnek, koyun, keçi, at, eşek, köpek, kedi, öküz, tavsan, ördek, kaz, gibi hayvanlar beslenilmekdedir.

KÖYDE YETİŞTİRİLEN ÜRÜNLER

Arazinin bir kısmı fındıktır. Geriye kalan tarla, bağ bahçe ve cayırdır. Yetiştirilen ürünler fındık, mısır, patates, fasulye, kabak, lahana, pazı, marul, maydanoz, havuç, soğan,pırasa, sarımsak, şalgam, biber, karabakla, buğday, arpa ve yonca yetişdirilmektedir.

EL SANATLARI;

En önemli el sanatı bakırcılıktır. Bunun için herkesin evinde işlemeli antika bakırlar vardır. Kızların bir kısmı kapı köyde acılan dikiş kursuna devam etmekdedirler. El-işi ve nakış yapılır. Köyde marangoz ve elekrikcilikden anlayan ustalar vardır.

Coğrafya

Trabzon iline 30 km, Maçka ilçesine 7 km uzaklıktadır.Köyün sınırları Doğuda köye ait cayırlar, batıda Maçka ilçesi güneyde Yazlık köyü Kuzeyde Kapı köy ile çevrilmiştir

İklim

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

|- 
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 107 1997 86
1980 nüfus sayımına göre köyümüz 157 nüfuslu olup 60 hanelidir. Köyün nüfusunun büyük bir kısmı istanbul`a göç etmiştir. Yukarı ki mahallede 12 hane şenlik ötekiler ıssızdır

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2004 - Ali Pehlivan
1999 - Mehmet Pehlivan
1994 - Mehmet Pehlivan
1989 - Vahıt YIldırım
1984 - Vahıt YIldırım


Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol şu anda topraktır ama kısa zaman sonra asfalt olacaktır.köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

==Dış bağlantılar=

köy-taslak Maçka belde ve köyleri http://osmanpehlivan.sitemynet.com/kizera/id7.htm (köyümüze ait sitedir)

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.