Biellmann Dönüşü

Kısaca: Biellmann dönüşü ayaktayken yapılan artistik patinaj dönüşlerinden biridir. Patenci tek ayak üzerinde dönüş yaparken serbest olan ayağını başının üzerine kaldırır. Bu dönüş karın bölgesinin ve bacakların konumu sebebiyle "tulip on a turn-table" şeklinde de ifade edilmiştir. Bu pozisyon önemli düzeyde esneklik ve dönüş yeteneği gerektirir, genelde kadın sporcular tarafından yapılır. ...devamı ☟

Biellmann dönüşü ayaktayken yapılan artistik patinaj dönüşlerinden biridir. Patenci tek ayak üzerinde dönüş yaparken serbest olan ayağını başının üzerine kaldırır. Bu dönüş karın bölgesinin ve bacakların konumu sebebiyle "tulip on a turn-table" şeklinde de ifade edilmiştir. Bu pozisyon önemli düzeyde esneklik ve dönüş yeteneği gerektirir, genelde kadın sporcular tarafından yapılır. Dönüş 1970'lerin sonunda bu hareketi kullanan Denise Biellmann'dan adını almıştır. Denise Biellmann bu dönüşü yaratmamıştır ancak bu dönüşü yapan ve önemli şampiyonluklar alan bir patencidir. Dönüşü bulanın ismi bilinmemektedir. Denise Biellmann dönüşü Karen Iten'den öğrenmiştir. Biellmann pozisyonu spiral pozisyonu olarak ve buz dansı kaldırışlarında kullanılabilir. Teknik, değişik kullanımları ve eleştiriler Bir dönüşün Biellmann dönüşü haline gelmesi için patenin baş seviyesinin üzerine çıkması gerekir. Bazı patencilerin pozisyonları diğerlerinden daha iyi olabilir ancak paten baş seviyesinin üzerinde olduğunda dönüş Biellmann olarak kabul edilir. Klasik Biellmann dönüşünün pek çok farklı varyasyonu vardır. Bazıları; * Ters taraftaki elin çapraz şekilde ayağı kaldırdığı pozisyon. Diğer el pozisyona eklenebilir ya da eklenmeyebilir. * Yarım Biellmann, (ya da catch-foot camel spin) camel dönüşü yaparken patencinin serbest pateni tutması ve camel pozisyonunu korurken pateni başının üzerine kaldırması ile yapılır. Bir dönüşün ayakta dönüş (upright spin) ya da camel dönüşü olarak değerlendirilmesi dönüşe giriş şekline ve karın bölgesinin pozisyonuna bakılarak yapılır. Artistik patinajda ISU Puanlama Sistemi kullanılmaya başladığından beri birçok patenci Biellman pozisyonunu spiraller gibi değişik teknik elemanlarda zorluk düzeyini arttırmak için kullandı. Layback dönüşü ile yapılan 8 turdan sonra yapılan Biellmann dönüşünü daha zor bir dönüş olarak kabul edilir ve elemandan alınan puanı arttırır. Bu gibi durumlar Biellmann pozisyonun dönüş dışında (dönüşlerde layback be ayakta dönüşlerde kullanılabilir) diğer teknik elemanlarda da oldukça fazla kullanılmasını sağladı. 51. International Skating Union Kongresi Biellmann pozisyonun programlarda kullanım sayısını sınırlandırma önerisinde bulunmuştur. == Biellmann dönüşü örnekleri Teklerde Image:Becky Bereswill Spin 2008-2009 JGPF.jpg|Tam Biellmann dönüşü (Becky Bereswill) Image:Kim 2008SAgala2 by Carmichael.jpg|Yandan görünüş (Kim Yu-Na) Image:Yuki Nishino Spin 2008 Junior Worlds.jpg|Önden görünüş (Yuki Nishino) Image:Mirai Nagasu Spin 2008 Junior Worlds.jpg|Patenin bıçağı yerine patenin tutulduğu bir varyasyon (Mirai Nagasu) Image:Denis Ten Spin 2008-2009 JGPF.jpg|Bir erkek sporcu bu dönüşü uygularken (Denis Ten) Image:Mao Asada Spin - 2006 Skate America.jpg|Tek elle yapılan bir Biellmann (Mao Asada) Image:Leung by Carmichael.jpg|Tek elle yapılan bir Biellmann (Mira Leung) Image:Jamal Othman Spin - 2006 Skate Canada.jpg|Yarım Biellmann dönüşü (Jamal Othman)

Çiftler ve buz dansında

Image:Rus-na-tot-man.jpg|Çiftlerde dönüşe örnek olarak yarım Biellmann (Tatiana Totmianina & Maxim Marinin) Image:Khokhlova & Novitski 2003 NHK Trophy.jpg|Buz dansından Biellmann dönüşüne bir örnek (Jana Khokhlova & Sergei Novitski)

Kaynaklar

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.